Het wonder van de knoflooksoep uit Teruel


HET WONDER VAN DE KNOFLOOKSOEP UIT TERUEL

Een Spaanse legende - Het wonder van de knoflooksoep uit Teruel

Teruel is beroemd om zijn knoflooksoepen die op een heel speciale manier zijn bereid. De bereiding van de soep gebeurd in potten gemaakt uit klei met een typisch deksel. Door gebruik te maken van de juiste kruiden samen met het knoflook en water uit Teruel heeft deze knoflooksoep een speciale smaak.

HET WONDER VAN DE KNOFLOOKSOEP UIT TERUEL

In de oudheid werd "Lauk" al vermeld. In het oude testament komt volgende tekst voor "Eet regelmatig knoflook, het verheldert de geest, verhoogt de potentie en verdrijft darmparasieten”. De Romeinse gladiatoren  geloofde dat knoflook de spieren versterkte, daarom kauwde ze constant op knoflook kauwden. In de Middeleeuwen dacht  men dat knoflook de duivel, heksen en vampiers kon verdrijven en dat het zou beschermen tegen de pest en andere vreselijke ziektes.

Booking.com

Maar de knoflooksoep uit Teruel is vooral beroemd geworden door het verhaal van koning Don Jaime I.

Terwijl koning Jaime I, genaamd El Conquistador (de veroveraar) in de stad Teruel zijn volgende verovering op de Moren voorbereidde, werd hij vreselijke ziek en zijn lijfartsen konden met geen mogelijkheid zijn ziekte behandelen. Het advies van andere experts werd ingewonnen, waaronder enkele van de wijste Joden uit het koninkrijk van Aragon, maar het was tevergeefs, elke dag verslechterde de gezondheid van de koning.

 

Een van de onderdanen van de koning, herinnerde zich echter een remedie waarmee ze een familielid hadden kunnen genezen en meldde deze mogelijke oplossing aan de artsen. Hoewel ze het als een onzin beschouwden, omdat het recept wat werd voorgesteld zo eenvoudig was; water, brood en knoflook in een pan te koken, wilden ze toch, uit wanhoop, dit recept uitproberen.

Water en brood was overvloedig in het koninkrijk te vinden maar knoflook was een product dat in die delen van het land bijna niet voorkwam. Bij navraag bleek dat mooie struiken knoflook enkel te vinden waren in het land van Valencia in de buurt van de Middellandse Zee, juist de plaats waar de Moren de aanstaande aanval van de koning verwachtten.

 

Zes dappere, moedige ridders uit Teruel, die niet bang waren om hun leven te verliezen als ze het vijandelijke Moorse gebied binnendrongen, wilden voor hun koning op zoek gaan naar een mooie knoflookstruik. De expeditie resulteerde bijna in mislukking doordat de zes ridders in een hinderlaag vielen. Slechts één ridder kon zwaar gewond met vijf busseltjes knoflook terug keren.

Bekwame handen van een oude vrouw kookte de knoflooksoep welke door de koning werd opgedronken, niet zonder enige afkeer van de sterke smaak en de geur van de soep.

 

Maar vóór de verbaasde ogen van de artsen herstelde de koning van zijn ziekte binnen een paar dagen en vroeg de koning naar een banket dat bestond uit hertenkarbonades.

De volgende ochtend na het banket, nadat hij goed was uitgeslapen, werd hem verteld hoe duur de knoflook was geweest, maar de koning, dankbaar om zijn genezing, beloonde rijkelijk de nabestaanden van de overleden ridders evenals de overlevende ridder.

Volgens een nieuwe wet werd verordend dat het knoflook, dat zulke goede resultaten had opgeleverd en zelfs de koning van een zekere dood had gered, door heel het koninkrijk moesten worden gekweekt.

Wil je het ook eens proberen? Spaanse knoflooksoep voor 4 personen:

Pel 10 teentjes knoflook.

Bak in een pan 150 gram spekjes en chorizo en neem ze uit de pan.

Schenk wat olie bij het spekvet en bak de knoflook goudbruin. Haal dit uit de pan. Verkruimel het wit brood en bak het in bakvet goudbruin, strooi er 1 eetlepel paprikapoeder over. Schenk er 1 pot runderbouillon bij aangevuld met water tot 1 liter.

Druk de knoflookteentjes fijn en voeg ze toe evenals de spekjes en de chorizo. Laat de soep 1 uur op laag vuur trekken.

Klop de 2 eieren los met wat zout en peper en schenk ze voorzichtig al roerend bij de soep.

Hak een bos peterselie fijn en roer dit bij de soep. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Smakelijk.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant:


«   »