reisindrukken van Santiago de Compostela

De Spaanse stad Santiago de Compostela

De stad Santiago de Compostella, in het Nederlands Sint-Jacob van Compostella is de eindbestemming van de Sint Jacobs route. Santiago betekent Sint-Jakobus. De stad Santiago ligt in de provincie A Coruña in Galicië in het noordwesten van dit prachtige land 

Eeuwenlang hebben duizenden pelgrims elk jaar over St. James 'Way gereisd om uiteindelijk de hoofdstad van Galicië te bereiken en de iconische kathedraal binnen te gaan. Volgens de overlevering is dit de begraafplaats van de relikwieën van Jacobus de Apostel, ontdekt in de 9e eeuw. Op deze pagina vind je informatie over alles wat er te zien en te doen is tijdens een reis naar Santiago de Compostela. Ideeën, bezienswaardigheden en tips om het meeste uit je verblijf te halen.

SANTIAGO DE COMPOSTELA

Maar Santiago de Compostela is echt een levende stad, met vele andere attracties voor zowel reizigers als pelgrims : talloze restaurants en bars waar je kunt genieten van de heerlijke zeevruchten van Galicië, een oud stadscentrum dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, gedurfde hedendaagse kunst ... een stad die geschiedenis combineert met een jongE moderne kant.

Booking.com

Het leven rond de kathedraal

Misschien wel de meest bijzondere plek in Santiago is Plaza del Obradoiro. Het leven in de stad lijkt te draaien rond dit punt, de plaats van de kathedraal , het Raxoi-paleis en het luxueuze Hostal de los Reyes Católicos , naar verluidt het oudste hotel ter wereld. Op dit plein zie je waarschijnlijk   pelgrims met hun onvermijdelijke wandelstokken en sint-jakobsschelpen. 

Er is een ritueel om de kathedraal voor het eerst te bezoeken: bewonder de Portico de la Gloria, omhels de figuur van St. James op het hoofdaltaar, ga naar de crypte, ga naar het dak (wat een uitzicht!) En als je geluk hebt, zie dan de botafumeiro (een enorm wierookvat) in actie - ze gebruiken het alleen op religieuze feestdagen of als je er van tevoren om vraagt.

Rondom de kathedraal is elke stap een ontdekking, met andere zeer charmante pleinen zoals   Praterías (met het beste uitzicht op de klokkentoren, La Berenguela) of Quintana met zijn mooie trappen en andere monumenten zoals het imposante klooster van San Martiño Pinario .

Het is merkwaardig dat zelfs de verste buitenwijken van de stad eruit zien alsof ze zijn ontworpen om de kathedraal te bewonderen. Een voorbeeld is het rustige Alameda-park en het uitkijkpunt van Monte do Gozo, met sculpturen van pelgrims die op zoveel foto's een hoofdrol hebben gespeeld.

Lekker eten en de moderne stad

Om je te laten verleiden door heerlijke geuren en smaken, en te zien waarom het eten van Galicië zo beroemd is, gaat er niets boven een bezoek aan de Mercado de Abastos- voedselmarkt, de op een na meest bezochte plaats in de stad. Hier kunt u verse zeevruchten van de rías , kazen en padrón-pepers kopen en proeven , of de beroemde tapas proberen. Je kunt ook de echte sfeer van Santiago voelen op Calle Franco en Calle Raiña , in het hart van de oude stad, waar de lokale bevolking en bezoekers van tapas genieten "sinds altijd" en waar je tal van restaurants vindt om octopus te proberen "a feira" ” , Sint-jakobsschelpen, Santiago-cake of wijnen zoals Albariño , beschouwd als een van 's werelds beste witte wijnen.Voorbij de kronkelende straatjes en de stenen herenhuizen, is de moderne kant van Santiago te zien rond de universiteitswijk, in zijn kunstgalerijen, en vooral op twee plaatsen: het Galicisch Centrum voor Hedendaagse Kunst en Cidade da Cultura van de New Yorkse architect Peter Eisenman , een van de meest verrassende voorbeelden van de hedendaagse architectuur van Galicië.Veel mensen zeggen dat het nemen van de Weg en aankomen in Santiago een avontuur is dat je leven kan veranderen. Deze stad lijkt u zeker hier te kunnen houden.

 

Het Kathedraalmuseum van Santiago de Compostela

Een onschatbaar erfgoed

Toegang tot het Kathedraalmuseum is via het plein Plaza del Obradoiro. Het bevindt zich in het meest westelijke deel van het klooster van de kathedraal van Santiago .

De collectie van het museum omvat belangrijke archeologische tentoonstellingen, beeldhouwkunst, schilderkunst, kostbaar metaalwerk, wandtapijten, tapijten, liturgische gewaden, keramiek en meubels. 

Het is ook de thuisbasis van de bibliotheek, waar u onschatbare boeken kunt zien, waaronder de Calixtinus Codex , Liber Sancti Jacobi , Los Tumbos en La Historia Compostelana , samen met tal van documenten die van het grootste belang zijn voor de geschiedenis van Galicië.en vooral de kerk in Santiago. De museumexposities zijn verdeeld over verschillende kamers, met een belangrijke collectie wandtapijten gebaseerd op cartoons van Ginés de Aguirre, Teniers, Rubens, Van Tulden, Bayeu en Goya. Een van de kamers is opgedragen aan Goya zelf, met twaalf wandtapijten uit de Koninklijke Santa Bárbara-fabriek in Madrid . 

Twee van hen zijn de enige in hun soort: kinderen met een kar en de fontei

 

Lokatie & Info

Plaza del Obradoiro, s / n.

15704 Santiago de Compostela, A Coruña (Galicië)

Tel .: +34 902044414Tel .: +34 902044077

De Kathedraal van Santiago de Compostela

Het einde van de pelgrimstocht

De kathedraal van Santiago is de laatste stop op de reis van de pelgrims, en door zijn monumentale karakter verdient het deze onderscheiding bij uitstek. Dit is een sleutelwerk in de romaanse stijl waarin tal van bouwstijlen samenkomen.

De bouw van de kathedraal begon in 1075 tijdens het bewind van Alfonso VI en werd gesponsord door bisschop Diego Peláez. Het werk vond plaats onder leiding van meester Esteban aan de overblijfselen van oude kerken die gebouwd waren in toewijding aan de heilige. Het werd gebouwd met drie beuken en een plattegrond in een Latijns kruis, en had een oppervlakte van ongeveer 8300 m². De talloze uitbreidingen hebben talrijke bouwstijlen aan het gebouw toegevoegd (romaans, gotisch, barok, platateresk en neoklassiek). 

De portiek van La Gloria is de hoofdingang en werd in 1188 gecreëerd door Meester Mateo. Het bevat 200 figuren die verwijzen naar de Apocalyps, en de figuur van de heilige Jacobus de apostel die de pelgrims verschijnt om de pelgrims te verwelkomen, ondersteund door een zuil die oprijst uit de raamstijl. De Obradoiro-façade van de kathedraal is het werk van Fernando de Casas y Novoa en wordt beschouwd als een van de belangrijkste uitingen van de Spaanse barok. Het hoofdaltaar is ook in barokstijl, en de crypte van de heilige Jacobus de apostel ligt er direct onder.

 

Lokatie & Info

Plaza Obradoiro

15705 Santiago de Compostela, A Coruña (Galicië)

Tel .: +34 981569327Tel .: +34 902044077
Reservering telefoonnummer: +34 902 044 077

 

Casa do Cabildo house

Het heeft een mooie barokke gevel.

Het is gebouwd in 1758 en heeft een prachtige barokke gevel.

De Casa do Cabildo heeft een prachtige barokke gevel. Het werd ontworpen door de architect Clemente Fernández Sarela in 1758 en vervult een decoratieve functie omdat het dient om het plein Plaza de las Platerías te omsluiten en te versterken. De Casa del Cabildo was Valle-Inclán's inspiratie voor zijn verhaal 'Mi hermana Antonia'.

Het werd in 2011 gerestaureerd door het Santiago Consortium en maakt sindsdien deel uit van het netwerk van musea in de historische stad.

Lokatie & Info

Plaza de Platerías, 2

15782 Santiago de Compostela, A Coruña (Galicië)

Tel .: 981 576 661
 

Raxoi-paleis

Een oud seminarie voor biechtvaders

Het Raxoi-paleis bevindt zich tegenover de kathedraal op Plaza del Obradoiro. Het werd in 1766 gebouwd in opdracht van de aartsbisschop Raxoi en ontworpen door de Fransman Carlos Lemaur. Er is een prachtige en elegante neoklassieke gevel die steunt op een granieten colonnade met veertien halvemaanvormige bogen. Oorspronkelijk werd het gebruikt als seminarie voor biechtvaders, maar tegenwoordig is het de locatie van het stadhuis en de Galicische regering.

 

Lokatie & Info

Plaza del Obradoiro, s / n.

15705 Santiago de Compostela, A Coruña (Galicië)

Tel .: +34 981542300Tel .: +34 981542340
Booking.com

Hostal de los Reyes Católicos

Een architectonische schat gecreëerd om pelgrims te huisvesten

Opgericht door de katholieke vorsten als een hostel voor pelgrims die de Jacobsweg hadden voltooid, is het vandaag een van de meest opmerkelijke monumenten op het beroemde Obradoiro-plein in Santiago de Compostela.

Het werd gesticht in 1499 en werd gebruikt als onderkomen voor de pelgrims die hun lange reis langs de Jacobsweg hadden beëindigd en uiteindelijk hun bestemming hadden bereikt. Dit prachtige gotische gebouw is vandaag omgebouwd tot een Parador-hotel. Een van de hoogtepunten is de mooie platereske gevel versierd met roosters die dateert uit de 16e eeuw. Aan weerszijden van de deuropening zijn twee medaillons met afbeeldingen van de katholieke vorsten. Het heeft vier binnenplaatsen. Een van de meest opvallende kenmerken is de mooie kapel van Enrique de Egas.

 

Lokatie & Info

Plaza Obradoiro, 1

15705 Santiago de Compostela, A Coruña (Galicië)

 

Museum van het Galicische volk

Galicische cultuur

Het museum, gevestigd in het oude klooster van Santo Domingo de Bonaval , werd opgericht in 1976.

De tentoongestelde stukken helpen ons de verschillende aspecten te begrijpen die de Galicische cultuur bepalen. Het heeft verschillende kamers gewijd aan de zee, ambachten, het land, kleding, muziek, de leefomgeving en architectuur. Het bezit ook twee secties gewijd aan archeologie, en schilderkunst en beeldhouwkunst.

 

Lokatie & Info

Calle San Domingos de Bonaval s / n

15703 Santiago de Compostela, A Coruña (Galicië)

E-mail: info@museodopobo.gal

Tel .: +34 981583620

Website: //www.museodopobo.es

 

Galicisch Centrum voor Hedendaagse Kunst (CGAC)

Hedendaagse Galicische kunst

De terrassen van dit unieke museum bieden een aantal van de beste uitzichten op de historische wijk Santiago de Compostela.

Het Galicisch Centrum voor Hedendaagse Kunst (CGAC) is een indrukwekkend gebouw, het werk van de Portugese architect Álvaro Siza. Samen met het San Domingos de Bonaval-klooster en het gelijknamige park vormt het een harmonieus geheel waar de traditionele en moderne facetten van de stad samenkomen. Naast de collectie van de Arco Foundation kunnen bezoekers werken bekijken van hedendaagse Galicische kunstenaars en een verscheidenheid aan tijdelijke tentoonstellingen over de belangrijkste hedendaagse kunsttrends.

 

Lokatie & Info

Calle Ramón del Valle Inclán, 2

15703 Santiago de Compostela, A Coruña (Galicië)

Tel .: +34 981546619
Bron: Spain.info

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :