Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

CARNAvALS OPTOCHTEN SPANJE 2024

OVERZICHT VAN DE CARNAvALS OPTOCHTEN IN SPANJE 2024

Het carnavalsfeest in Spanje vindt plaats van 10 en 13 februari (2024). De meest bekende onderdelen van het carnaval in Spanje zijn de miss en mr verkiezingen, drag queen en zang wedstrijden, concerten en natuurlijk de optochten. Hieronder een kort overzicht van enkele bekende carnavalsplaatsen met hun ‘rúas’.

CARNACALS OPTOCHTEN SPANJE - BELEEF SPANJE

Beeld: Pixabay

Barcelona

In Barcelona wordt carnaval gevierd tussen donderdag 24 februari 2022 en eindigt op Aswoensdag in de volgende week 02 maart 2022 met een traditionele ceremonie waarop sardientjes begraven worden om het begin van het vasten aan te kondigen.

februari 2022  en dinsdag 24 februari. Op 24 februari (Dijous Gras) vindt er een wedstrijd tortillas bakken plaats maar vanaf vrijdag worden er optochten (rúas) gehouden.

Booking.com

Dat begint op vrijdag 21 februari om 18.30 uur met de ‘El petit Carnavalassu’ voor de kinderen. Op zaterdag vindt de ‘Carnavalassu del Gòtic’ optocht plaats vanaf 18.30 uur vanaf de Plaza Vuit de Març.

Op woensdag 26 februari om 17.30 uur komt er officieel een einde aan carnaval met de ‘Enterrament de la Sardina’ in de wijk Barceloneta. Maar er zijn meer optochten in de verschillende wijken van de Catalaanse hoofdstad, je kunt ze hier vinden.

Sitges

De inwoners van Sitges zijn niet vies van een feestje en dus wordt ook in deze Catalaanse plaats net onder Barcelona het carnaval uitbundig gevierd. Het feest is ook dit jaar alweer eerder begonnen maar het weekend van 22, 23 en maandag 24 en dinsdag 25 februari staan bol van de activiteiten waaronder de bekende optochten en de beddenrace.

Op vrijdag 21 februari vanaf 18.30 uur kan men genieten van de optocht ‘Rua d’Antes’, een nostalgische optocht van het carnaval door de jaren heen. Op zaterdag 22 februari vanaf 12 uur vindt de ‘Carrera de camas disfrazadas’ plaats, een waar spektakel wat eigenlijk een beddenrace is.

Op zondag 23 februari vanaf 12 uur kunnen de ouders en iedereen genieten van de kinderen in de ‘Rua Infantil’ ofwel de kinderoptocht. Om 19.30 uur vindt echter de grote optocht plaats genaamd ‘Rua de la Disbauxa’. Maar de echt bekende optocht van Sitges is de ‘Rua del Extermini’ die op dinsdag 25 februari plaatsvindt. Het is alsof Rio de Janeiro naar Sitges is gekomen! Lees hier meer over alle activiteiten in Sitges.

 

Tarragona

De Catalaanse stad Tarragona staat bekend om het carnaval en van heinde en ver komt men naar deze stad om naar de optocht te kijken. Meer dan 45.000 toeschouwers zullen op zaterdag 22 februari de ‘La Rua de l’Artesania’ optocht die om 17.30 uur begint in het centrum van de stad gaan bekijken.

Maar op zaterdag zijn er nog veel meer kleinere optochten voor kinderen en ook verkleedwedstrijden. Zaterdagmorgen om 11 uur wordt ook de Baixada i Pujada del Pajaritu gehouden, een wedstrijd waarmee men versierde platforms in verschillende vormen naar beneden en weer naar boven moet rijden. Meer informatie over het carnaval in Tarragona kun je hier lezen.

 

Vinaros

De kustplaats Vinaros in de provincie Castellón in de autonome regio Comunidad Valenciana staat bekend om het uitbundige carnavalsfeest. Ook hier is het carnaval alweer enige tijd bezig maar het is ook dit weekend dat het hoogtepunt bereikt wordt met de optochten.

Op vrijdag 21 februari vindt de kinderoptocht plaats en op zaterdag 22 februari vanaf 18 uur kan men genieten van de ‘Gran Desfilada del Carnaval’. Overigens wordt deze optocht op zondag nog eens overgedaan voor diegene die de zaterdageditie gemist hebben. Ook op zondag begint de optocht om 18 uur. Meer informatie over andere activiteiten kun je hier lezen.

CARNACALS OPTOCHTEN SPANJE 2020

Valencia

Ook in Valencia wordt er (een week voor de Fallas feesten) ook carnaval gevierd met optochten, optredens en veel andere activiteiten tijdens het ‘Carnaval de Benimaclet’. Op vrijdag 21 februari begint om 18.30 uur de kinderoptocht en op zaterdag 22 februari vanaf 19 uur de grote carnavalsoptocht. Op zaterdag 15 februari werd er al carnaval gevierd in de wijk Ruzafa. Lees hier meer over het carnaval in Valencia.

Alicante

Ook in de stad Alicante wordt carnaval gevierd met o.a. een optocht of ‘pasacalles’ op zaterdag 22 februari tussen 19 en 21 uur. Op dinsdag 25 februari viert met het ‘Juicio y Procesión del Pelete’ vanaf 21 uur en op woensdag 26 februari wordt vanaf 21.30 uur het einde van carnaval gevierd met de ‘entierro de la sardina’ ofwel het begraven van de sardine wat het begin van de vastentijd markeert. Lees hier meer over de activiteiten in Alicante.

 

Águilas

In de stad Águilas in het zuiden van de regio Murcia wordt een van de bekendste carnavals van het Spaanse vaste land gevierd. Populair zijn de bonte optochten met mooi aangeklede deelnemers die er helemaal voor gaan. Ook bekend zijn de “cascarones”, eieren gevuld met confetti en de “cuerva” drank, als je dat drinkt komt het carnavalsdier helemaal los.

De eerste grote optocht vindt plaats op vrijdag 21 februari gevolgd door de eerste grote optocht op zondag 23 februari vanaf 18 uur. Op dinsdag 25 februari vindt vanaf 18 uur een tweede grote optocht plaats en op zaterdag 28 februari vanaf 18 uur de derde grote optocht. Águilas staat bekend om de uitbundige optochten dus dit mag je niet missen als je in de buurt bent. Lees hier meer over alle activiteiten.

CARNACALS OPTOCHTEN SPANJE 2020

Málaga

In de populaire kustplaats Málaga wordt ook carnaval gevierd. Op zaterdag 22 februari start het carnaval om 18.30 uur met een kinderoptocht gevolgd om 21 uur met een Drag Queen Contest. Op zondag 23 februari begint om 17.30 uur de grote carnavalsoptocht in het centrum van Málaga.

Terwijl het carnaval dit jaar samenvalt op 28 februari met de ‘Día de Andalucía’ gaat het carnaval door met een optocht op zaterdag 29 februari maar de bekende ‘Gran Desfile de Dioses’ door het oude centrum van de stad op zondag 1 maart om 12 uur. DIezelfde zondag wordt het carnaval afgesloten met de ‘entierro de boquerón’ om 17 uur. Lees hier meer over alle activiteiten.

 

Cádiz

Ook in Zuid spanje wordt carnaval gevierd en de stad Cádiz is wellicht wel het bekendst vanwege het carnaval wat op straat plaatsvindt en de zingende groepen mannen en/of vrouwen. Met name dat laatste, de zangkoren (chirigotas) die met hun vrolijk en zeer humoristische liederen de politiek, bekendheden en van alles en nog wat op de hak nemen. Om dat alles te begrijpen moet je wel de Spaanse taal beheersen want men zingt erg snel en dan ook nog eens vaak met het typische dialect :). Het is echter wel hartstikke leuk om naar te kijken.

Op zaterdag 22 februari begint om 12 uur een kinderoptocht en kunnen de volwassenen vanaf 21.30 uur luisteren naar een concert van de Spaanse zanger David Palomar of later op de avond naar het ‘Gran Gala del Carnaval’ gaan. Op zondag 23 februari begint om 13 uur de ‘Carruseles de Coros’ optocht. Dit is niet zomaar een optocht. Op speciale wagens staan de koren die hun humoristische liederen ten gehore brengen.

Later op zondag 23 februari om 18 uur begint de grote optocht ‘Gran Cabalgata’ plaats. Maar de festiviteiten gaan in Cádiz door tot 8 maart. Bekijk alle activiteiten hier.

 

Madrid

Ook in de hoofdstad van Spanje Madrid wordt carnaval gevierd. Weliswaar niet zo lang als op andere plaatsen maar op zaterdag 22, zondag 23 en maandag 24 februari zijn er genoeg activiteiten in Madrid om in de carnavalsstemming te komen. Op vrijdagavond 21 februari begint het carnaval met een feest met live muziek en veel dans.

Op zaterdag 22 februari zal vanaf 12 uur de optocht door de straten van Madrid trekken. Op 23 februari worden er tussen 10 en 15 uur diverse activiteiten en ‘pasacalles’ gehouden. Op woensdag 26 februari wordt de symbolische en typische ‘entierro de la sardina’ gevierd in Madrid. Bekijk hier meer informatie over de activiteiten.

carnaval spanje - BELEEF SPANJE

Las Palmas

Waarschijnlijk samen met Tenerife het bekendste carnavalsfeest in Spanje. Het is alsof Rio de Janeiro naar Spanje is gekomen met veel salsa en rumba muziek en veel bontgekleurde persoonlijkheden. Er zijn optredens, modeshows en natuurlijk de Miss en Mr verkiezingen inclusief de Drag Queen parties … de dames/heren die op zeer hoge hakken als een beest tekeer gaan op het podium. Veel shows worden live uitgezonden op de Spaanse televisie.

Het Carnaval op Gran Canaria is al op 7 februari begonnen maar gaat door tot 1 maart. Wat betreft optochten of ‘cabalgatas’ zijn er al enkele geweest maar op zondag 23 februari vindt de kinderoptocht plaats in Las Palmas om 17 uur. Op zaterdag 29 februari vindt vanaf 18 uur de grote optocht ‘Gran Cabalgata del Carnaval’ plaats. Op zondag 1 maart wordt het carnaval afgesloten met de ‘entierro de la sardina’.

Op maandag 24 februari vindt om 21 uur het bekende ‘Drag Queen Gala’ plaats, iets dat live wordt uitgezonden op de Spaanse televisie. Bekijk hier het programma van het carnaval in Las Palmas.

 

Santa Cruz de Tenerife

Op het Gran Canaria buureiland Tenerife gaat men tekeer met het rio-achtige carnaval en is het een bonte stoet van gekleurde mensen die al dansend feest vieren. Ook hier is men aangekleed alsof het Brazilië is en laat ook de vrolijke caribische muziek je meevoeren naar het tropische carnaval. Ook op Tenerife zijn er Mr en Miss competities, optredens en de typische Drag Queen feesten. Al met al een leuk spektakel en ook nog eens met lekker warm weer, wat wil een goed carnavalsvierder nu nog meer.

Het carnaval op Tenerife is al begonnen op 24 januari en zal net zoals op Gran Canaria eindigen op zondag 1 maart. Op vrijdag 21 februari vanaf 20 uur vindt er een optocht plaats in het centrum van Santa Cruz de Tenerife. De dagen daarna zijn er geen optochten meer maar op woensdag 26 februari wordt het feest afgesloten met de ‘entierro de la sardina’. Kijk hier voor een overzicht van de activiteiten.

 

Er zijn nog veel meer steden waar het carnaval met optochten en feest gevierd wordt maar we kunnen helaas niet alle plaatsen omschrijven.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :