La Sobremesa -Natafelen

Gepubliceerd op 28 maart 2021 om 15:29

Sobremesa - natafelen

La sobremesa, is een echt typisch Spaans verschijnsel …

De Spaanse manier van leven en gebruiken zijn bijzonder en zelfs soms vreemd voor ons. Over het algemeen legt de Spaanse cultuur de nadruk op familierelaties en vriendschappen. Maaltijden zijn daarom periodes voor vrienden en familie om samen te komen, ervaringen en herinneringen te delen, te lachen en te binden.

SOBREMESA - NA-TAFELEN

Sobremesa of gezellig na-tafelen is een echt Spaanse gebruik waarbij je na de lunch lekker nog blijft zitten met een kopje koffie, een digestieve likeur of gewoon een praatje maakt met tafelgenoten. Laten we zeggen dat het een direct gevolg is van onze uitgebreide lunches, die meestal bestaan uit voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. De Sobremesa begint na het serveren van het dessert en heeft meestal een variabele duur die varieert van een half uur tot een heel uur. In de zomer- en vakantieperiodes zijn deze buitenuren vaak langer.

Booking.com

Het is een bekend gezicht in Spanje, vooral op zaterdag- en zondagmiddag: grote groepen Spanjaarden die rond de tafels van restaurants zitten, omringd door lege koffiekopjes en het puin van een grote maaltijd, kletsend en lachend met ogenschijnlijk niet de intentie om uit hun stoel op te staan. Deze gezelligheid na de maaltijd (meestal na de lunch, hoewel het ook na het avondeten kan gebeuren) kan uren duren en is zo’n integraal onderdeel van het eten in Spanje dat er een Spaans woord voor is: sobremesa.

 

We zouden het na-tafelen kunnen noemen als een periode die direct na de maaltijd plaats vindt en gaat vergezeld van beroemde bas zoals Pacharán of Crema de Orujo, om er maar een paar te noemen. Deze likeuren, die in kleine glaasjes worden uitgeschonken, worden vaak ""chupitos" genoemd en ze zijn in het algemeen vrij zoet deze drankjes.

Dit voorbeeld, zo typerend voor de Spaanse cultuur, wordt meestal gekenmerkt door eindeloze debatten aan tafel, maar weinig fysieke inspanning, aangezien ze allemaal in het verteringsproces zitten. Wees niet bang als mensen plotseling luider praten! Het is heel gebruikelijk dat dineer gasten plotseling buitensporig betrokken raken bij een gespreksonderwerp en hun standpunt verdedigen totdat de sessie wordt onderbroken.

 

Spanjaarden zeggen dat deze activiteit na de maaltijd om verschillende redenen belangrijk is. Als je bij iemand anders thuis dineert, kan dat een teken zijn van dankbaarheid jegens je gastheer, om na je maaltijd nog lang te blijven zitten, te kletsen en grappen te maken. Veel vooraanstaande Spaanse chef-koks zeggen ook dat ze lunchservice als een succes beschouwen als ze diners in hun restaurant zien genieten van sobremesa na het eten.

 

Geïnspireerd door lekker eten en veel wijn, kan sobremesa een tijd zijn van verhoogde gezelligheid in gesprekken – een tijd waarin mensen zich voor elkaar openstellen op een manier die ze normaal niet zouden doen. 

De intimiteit en het gemak waarmee mensen tijdens dit deel van de middag praten de gezelligheid na de lunch is meestal ook de tijd voor grappen, ongeremd gelach en algemene baldadigheid.

In wezen kan sobremesa worden gezien als een uitdrukking van de Spaanse levenshouding. Het gaat erom dat je geen goede maaltijd overhaast om plezier te hebben in het gezelschap van vrienden en familie, en van deze dingen te genieten zonder het gevoel te hebben dat je iets ‘belangrijkers’ zou moeten doen. In Spanje zijn dit inderdaad de belangrijkste dingen in het leven en sobremesa is slechts één manier waarop Spanjaarden ze vieren.

 

Wat maakt het tenslotte allemaal uit na een fijne maaltijd, een goede sigaar en wat met drank doordrenkte herinneringen? ¡Salud!

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :