La Monas de Pascua

Gepubliceerd op 29 maart 2021 om 14:53

LA MONAS DE PASCUA

De mona de pascua is een traditioneel paas cake die vaak gemaakt wordt in de regio's Aragon, Catalonië, Valencia,  en delen van Murcia.

De Paasdagen komen eraan en dat betekent in Spanje traditiegetrouw dat er groots gefeest wordt en dat bepaalde lekkernijen rond de Semana Santa of Pascua weer volop aanwezig zijn en dat de Spaanse families hier vol op van genieten. Een van die lekkernijen is de mona de pascua, dit is een soort Cake die vooral veel In de regio's Aragon, Catalonië, Valencia,  en delen van Murcia gemaakt en gegeten wordt, deze heerlijke Paas lekkernij wordt traditiegetrouw rond Pasen en tijdens de Semana Santa gegeten.

LA MONAS DE PASCUA

De mona de pascua is een traditioneel paas dessert dat in Spanje vaak gemaakt wordt. Het is een soort cake met een ei of een gekleurde ei. Monas de Pascua wordt vaak gemaakt In de regio's  Aragon, Catalonië, Valencia,  en delen van Murcia. Het eten van Monas de Pascua (soort Cake) met Pasen betekent dat het vasten voorbij is.

Mona is afgeleid van het Arabische woord Munna wat "bepaling van de mond" betekent, een geschenk dat de Moren gaven aan hun meesters. Alberic, een dorp in Valencia staat bekend om hun Monas de Pascua, waarin ze het hele jaar door worden gegeten en wordt gemaakt met bloem, suiker, eieren en zout. 

Booking.com

In Valencia bestaan er verschillende soorten Monas de Pascua, die van hetzelfde brooddeeg wordt gemaakt zoals panquemado of ook wel bekend als toña, die het hele jaar wordt gegeten, maar gedurende Pasen met een of meer geschilderde eieren.

Ze maken ze in Valencia meestal in een vorm van een dier zoals een slang, hagedis of aap. Tenslotte krijgt het brood een Anisette laagje.

In andere regio's zoals Cataloniëen de Balearen, is de basis van de traditionele Mona de Pascua; cake met bijvoorbeeld pudding, chocolade, jam gevuld en of met crema Catalana of meringue bedekt en amandelen aan de zijkanten. 

Na verloop van tijd werden de Monas de Pascua steeds meer versierd met o.a. eieren, kleurrijke veren etc. Tegenwoordig is het maken van chocolade sculpturen steeds belangrijker geworden. In vele steden concurreren de banketbakkers met de mooiste vitrine door hun mooiste chocolade sculptuur te tonen, van gebouwen tot bekende figuren uit tv series of films.

Het is een traditie dat de peetvader zijn peetkind een Mona de Pascua geeft op Paaszondag na de mis. Op Paasmaandag, bekend als de "De dag van de Mona" is het gebruikelijk om in ieder geval met familie of vrienden bij elkaar te zijn, voor een Paas pick nick en meestal gaat men een dagje uit, bijvoorbeeld naar het platteland om te wandelen, en waar het eten natuurlijk de boventoon voert, er ontbreekt er niet aan lamskoteletten, gegrild konijn, paella en veel wijn. In Valencia eet men ook de Longaniza de Pascua (een typische droge worst), vergezeld met een hardgekookt ei dat men kapotslaat op iemand anders voorhoofd.

 

Oorsprong 

Volgens het schrijven van Joan Amades dateren de vermeldingen van de mona uit de 15e eeuw, hoewel in het woordenboek van Joan Lacavalleria uit 1696, Gazophylacivum Catalano-Latinum , mona nog steeds een puur zoölogische definitie heeft (wat vrouwelijke aap betekent). De editie uit 1783 van het woordenboek van de Koninklijke Spaanse Academie heeft de volgende definitie: "Catalonië, Valencia en Murcia. Taart gebakken met eieren in de schaal met Pasen, in andere delen van het Iberisch schiereiland bekend als Hornazo". 

Er zijn verschillende hypothesen over de oorsprong van de term: 

  • Munda: in het Latijnse meervoud van mundum, banieren die in april door de Romeinen aan Ceres werden aangeboden, met snoep en decoraties.
  • Muna: in het oude Arabische منى, een grondbelasting in de vorm van het aanbieden van cakes, gekookte eieren of andere landbouwproducten, wat letterlijk "geschenk" of "verstrekking van de mond" betekent.
  • Munichia : viering gewijd aan Artemis in het oude Griekenland .

De traditie is vaak terug te voeren op feesten die Romeinse herders vierden met cakes of de   Beltane , een Keltisch festival dat werd gevierd in de maand mei en waar gebak met eieren werd geconsumeerd.

 

Productie en variëteiten 

Tegenwoordig is de mona er in alle soorten en maten, terwijl ze voorheen meestal rond waren, zoals een rosca . Aanvankelijk was de mona een cake gemaakt met suiker of andere zoetstoffen en bevatte hardgekookte eieren. In de meeste delen van Catalonië werden de eieren echter na verloop van tijd vervangen door chocolade, en uiteindelijk werd het de focus van de mona . In Valencia en Murcia daarentegen is het recept niet veranderd en heeft het nog steeds de oorspronkelijke vorm van een gebakje met het hardgekookte ei erop. 

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Casa Archidona

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :