Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Torrijas c.q. Wentelteefje

Gepubliceerd op 26 maart 2021 om 17:55

torrija of torreja 

De Paasdagen komen eraan en dat betekent in Spanje traditiegetrouw dat er groots gefeest wordt en dat bepaalde lekkernijen rond de Semana Santa of Pascua weer volop aanwezig zijn en dat de Spaanse families hier vol op van genieten.

Een van die lekkernijen is de Torrijas, dit is een soort Spaans Wentelteefjes, deze heerlijke Paas lekkernij wordt traditiegetrouw rond Pasen en tijdens de Semana Santa gegeten.

TORRIJAS, ZIJN EEN SOORT SPAANSE WENTELTEEFJES 

Foto: Wikipedia

Torrijas

Deze heerlijke traktatie, met recepten die dateren uit de jaren 1600, is zeer traditioneel voor Pasen. De Torrijas zijn een beetje te vergelijken met de in Nederland ons bekende wentelteefjes maar dan met honing. Dikke stukken – van het liefst enkele dagen oud – brood worden geweekt in een mengsel van melk en ei, vervolgens gebakken in olijfolie en geserveerd met honing en/of suiker en kaneel.

Booking.com

Geschiedenis

De eerste bekende verwijzing naar een soortgelijk product in het werk van Apicius , die de eeuwenoude Latino-recepten in het receptenboek vermeldt dat de boterham in melk gedoopt moet worden, maar hij spreekt niet over eieren en geeft het geen speciale naam: hij noemt het gewoon aliter dulcia (een ander zoet gerecht).

Gezoet brood met melk was in het middeleeuwse Europa algemeen bekend als suppe dorate ,   soupys yn dorye , tostées dorées of pain perdu in Frankrijk, dat in het Verenigd Koninkrijk payn purdyeu (verloren brood) opleverde . Martino da Como schreef een recept. Dit sappige brood werd geserveerd met wild- en ander vlees. Het woord soep of suppe in de genoemde namen verwijst naar ondergedompeld worden in een vloeistof, een "soep". 

Al in de veertiende eeuw  werd het recept genoemd in het boek Le Viandier de Taillevent   en presenteerde het als "gouden toast" ( tostées Dorées ), dat in een geslagen eierdooier werd gesneden en daarna werden de sneetjes gebakken in een pan en bestrooid met suiker.

Tegelijkertijd bestaat in Duitsland een recept met de naam arme ritter (arme ridder), een naam die ook in het Engels bestaat . 

In Spanje wordt de term "torrija" of "torreja" al in de 15e eeuw gedocumenteerd . Juan del Encina gebruikt "torreja" in een kerstlied in zijn Cancionero (1496) "honing en veel eieren om torrejas te maken",  blijkbaar als een geschikt gerecht voor zwangere vrouwen.

De chef-kok Domingo Hernández de Maceras gebruikt in zijn kookboek Libro de Cozina (1607) de term "torrija" , en benoemt het als een soort cake gezoet met suiker en kaneel, hoewel hij niet verder op ingaat hoe de toe bereiding was. 

Francisco Martínez Motiño , schrijver en chef-kok van het paleis van Felipe II , bevat in zijn Arte de cozina, gebak, vizcochería y conservería (1611) een recept voor torrijas  en dat bestaat uit brood gedoopt in melk, ei, gebakken tot het een beetje bruin is , gezoet met stroop of honing en bestrooid met suiker. 

Lope de Vega noemt ook torrijas in zijn trilogie opgedragen aan de beschermheer van Madrid, San Isidro Labrador , een lijst van de festiviteiten die de beroemde stad Madrid maakte bij de heiligverklaring van zijn gezegende zoon en beschermheer San Isidro ... , zegt een van de personages: torrijas zijn goed voor de bevalling. 

De wentelteefjes waren in het begin van de eeuw heel gebruikelijk in de tavernes van Madrid en werden geserveerd met een glaswijn.  

Sinds 2013 organiseert de Leonese Academie voor Gastronomie de Nationale Torrijas-wedstrijd voor professionele koks in de Spaanse stad León . Er zijn vier categorieën vastgesteld voor deze wedstrijd: traditioneel, innovatief, zout en stevia. 

 In de Verenigde Staten is het een typisch ontbijtgerecht en elke 28 november is het Nationale Franse Toastdag. 

Dit gerecht wordt in Spanje veel gegeten tijdens de vastentijd en met Pasen, . Er zijn verschillende varianten.

Gesneden brood wordt kort geweekt in een mengsel van melk en eieren en vervolgens in boter gebakken. Ten slotte wordt het baksel bestrooid met suiker en desgewenst kaneel.

Het verschil tussen de torrijas en de wentelteefjes zit hem wellicht in het type brood dat men gebruikt waarbij dit in Spanje iets dikker (oud stokbrood of pan de pais) is dan in Nederland. Daarnaast gebruikt men in Spanje in plaats van suiker liever honing maar komt ook beide voor. Een ander verschil is het bakken in olijfolie in Spanje terwijl men dat in Nederland in boter doet.

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :