Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

zonnescherm voorruit auto Spanje

Gepubliceerd op 11 juni 2022 om 11:50


Heeft een zonnescherm voor de voorruit in Spanje enig nut?

Je ziet het veel en vaak in Spanje auto’s die geparkeerd staan met een zonnescherm voor de autoruit. Zeker de buitenlanders in Spanje doen vaak voor de autoruit in het snikhete Spanje een zonnescherm . Nou maakt het niet zoveel uit of het reflecterende zonnescherm van binnen of van buiten geplaatst wordt maar heeft het enig nut?

HEEFT EEN ZONNESCHERM VOOR DE VOORRUIT IN SPANJE ENIG NUT?

Het antwoord op die vraag is Ja en nee. Ja een zonnescherm op of tegen je voorruit is nuttig want het dashboard en stuur worden niet zo warm en nee het is niet nuttig want de binnen temperatuur daalt niet heel veel door het plaatsen van een zonnescherm.

Booking.com

Een zonnescherm op of tegen je voorruit beïnvloedt de binnen temperatuur van het voertuig nagenoeg niet. Wat het wél doet, is de contacttemperatuur van je interieur lager houden. En dat is een pluspunt want in auto’s zonder scherm warmt het dashboard op tot wel 92 graden (afhankelijk van de buiten temperatuur).

Het meestal reflecterende en zilver gekleurde zonnescherm zorgt ervoor dat de zonnestralen reflecteren en niet direct een dashboard verwarmen. En dat is dus makkelijk want een dashboard, stuur en het interieur kunnen enorm warm worden.

Onderzoek kleur auto

Uit een onderzoek van de Spaanse ANWB, de RACC, blijkt dat ook de kleur van een auto van invloed is op de temperatuur in het interieur. Zo testte men auto’s met een donkere en een lichte kleur waaruit blijkt dat er tot wel 20 graden verschil is tussen beiden.

Men plaatste beide auto’s gedurende 60 minuten onder de Spaanse zon waaruit bleek dat in de zwarte auto 80 graden en in de witte auto 63 graden werd gemeten, een verschil dus van bijna 20 graden.

Bij de zwarte auto liep de temperatuur de eerste 10 minuten op tot 60 graden om daarna gedurende 50 minuten te stijgen naar 80 graden. In het geval van de witte auto steeg de temperatuur na 10 minuten naar 50 graden en steeg deze de volgende 50 minuten naar 63 graden.

 

Onderzoek zonnescherm

Er werd in het onderzoek ook gekeken naar het effect van het plaatsen van een zonnescherm, in het Spaans ‘protector solar’ of ‘parasoles’. Zonder een zonnescherm kan de temperatuur van het dashboard en het stuur binnen 60 minuten oplopen naar 77 graden met een buiten temperatuur van 25 graden. De temperatuur in het interieur van de auto stijgt zonder zonnescherm naar 41 graden.

Als je echter een zonnescherm plaatst zal de temperatuur van het dashboard in 60 minuten niet hoger komen dan 38 graden wat een verschil is van maar liefst 41 graden als men geen zonnescherm plaatst. De temperatuur in het interieur van de auto stijgt met een zonnescherm naar 32 graden wat dus 9 graden minder is.

In het RACC onderzoek wordt wel duidelijk geschreven dat de kwaliteit van het te gebruiken zonnescherm erg belangrijk is. Vaak doen goedkope zonneschermen niet hetzelfde als de wat duurdere zonneschermen.

Gevaarlijk

Belangrijk detail is dat het vanaf 40 graden in het interieur van een auto als gevaarlijk gezien wordt voor de gezondheid voor de mens en DIER. Die temperatuur wordt in een auto binnen 42 minuten bereikt als het buiten 25 graden is. Als het buiten 35 graden is kan de temperatuur in het interieur oplopen naar 55 graden in 60 minuten tijd.

ZORG DAT JE,JE REIS NAAR Spanje NOOIT VERGEET.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: