Waar heb je in Spanje een coronapas nodig

Gepubliceerd op 26 november 2021 om 10:32


WAAR HEB JE IN SPANJE EEN CORONAPAS NODIG

Waar heb je in Spanje een coronapas nodig en waar wordt dit misschien verplicht

Terwijl men in landen als Frankrijk, België en Nederland al gewend is aan het gebruik van de coronapas om bepaalde gesloten ruimtes binnen te komen, is dat in Spanje meer een uitzondering dan een algemene regel. Op het moment van schrijven zijn er slechts vier vijf autonome regio’s waar de coronapas op de een of andere manier is ingevoerd. Maar de kans is groot dat de komende dagen daar meer regio’s bij zullen komen

 

Laatste update: donderdag 25 november 17.00 uur (wijziging Catalonië en Navarra)

WAAR HEB JE IN SPANJE EEN CORONAPAS NODIG

De coronapas, in Spanje ook wel ‘pasaporte-Covid’ genoemd, is niets minder dan het bewijs dat aangeeft of je volledig gevaccineerd bent, of je bent genezen of je bent getest, dat noemen ze ook wel het 3G-systeem. Het 2G-systeem wil zeggen alleen gevaccineerd of genezen maar dat wordt in Spanje (nog) niet toegepast. 

Booking.com

Bij gebrek aan een ander systeem, wordt in Spanje het Europees digitaal coronacertificaat gebruikt. Dat document wordt ook gebruikt voor internationale reizen binnen de Europese Unie. De internationale QR-codes die in de Nederlandse en Belgische smartphone apps worden aangemaakt gelden ook in Spanje. De inwoners van Spanje hebben echter geen landelijke smartphone-app en moeten het document dus uitprinten of als PDF opslaan op de telefoon.

 

In Spanje geldt geen nationaal beleid voor het gebruik van de coronapas. Deze is nodig om het land binnen te mogen komen als buitenlandse reiziger of als Spaanse reiziger om naar een ander EU-land te reizen, maar binnen de Spaanse landsgrenzen is er geen landelijk en nationaal beleid. Elke regionale overheid van de 17 autonome regio’s moet dat beleid zelf bepalen en moet het gebruik van een coronapas aanvragen bij een regionaal hooggerechtshof die dat dan bestudeert. 

Al ingevoerd

Zoals eerder vermeld zijn er op dit moment vier vijf autonome regio’s die van het Hooggerechtshof toestemming hebben gekregen voor het gebruik van de coronapas. Dat zijn Catalonië, Balearen, Galicië, Aragón en Navarra.

 

In Aragón geldt sinds 25 november een coronapas-verplichting voor personen ouder dan 12 jaar in uitgaansgelegenheden (discotheken, feestzalen, danszalen en dergelijke), huwelijksvieringen, communies, doopfeesten en sociale, familie-, religieuze of burgerlijke vieringen die in de horeca (bars en restaurants) kunnen plaatsvinden. De coronapas geldt ook bij evenementen van welke aard dan ook die meer dan 500 deelnemers in gesloten ruimtes of 1.000 deelnemers in open ruimtes samenbrengen.

In Catalonië geldt de coronapas al geruime tijd in het nachtleven (discotheken, feestzalen, danszalen en dergelijke) en bij evenementen in hotels en restaurants waar o.a. een dansvloer is en waar huwelijksvieringen en/of communies gevierd worden. 

 

UPDATE: Vanaf 26 november geldt in Catalonië ook een coronapas-verplichting in bars, restaurants, sportscholen, sportcentra en tijdens bezoek aan bejaardencentra. Een coronapas is NIET nodig om op een terras te zitten bij een bar en/of restaurant.. DIt geldt voorlopig voor 15 dagen tot 10 december waarna deze maatregel eventueel verlengd kan worden

 

Op de Balearen eilanden geldt de coronapas in het nachtleven op de eilanden Mallorca en Ibiza en om de bejaardencentra binnen te mogen komen. Op Menorca geldt de coronapas alleen voor de bejaardencentra.

 

In Galicië geldt de coronapas in het nachtleven, herbergen waar pelgrims verblijven en om openbare en private ziekenhuizen binnen te mogen komen als men op bezoek gaat bij patiënten.

 

In Navarra geldt vanaf zaterdag 27 november tot 7 januari de coronapas in restaurants waar plaats is voor meer dan 60 klanten, in discotheken, feestzalen en danszalen, baar met nachtvergunning (vanaf middernacht) en bij grote culturele evenementen die binnenshuis plaatsvinden als er meer dan 1.000 mensen aanwezig zijn.

 

Nog niet ingevoerd

Naast de eerder genoemde autonome regio’s die al een coronapas hebben ingevoerd, zijn er meer regionale overheden die de plannen klaar hebben liggen om de coronapas in te voeren. Een daarvan is het Baskenland die tot twee keer toe het gebruik van de coronapas heeft aangevraagd bij het regionale Hooggerechtshof maar dat tot twee keer toe werd afgewezen.

 

In de Valencia regio liggen de plannen klaar om de coronapas, na toestemming van het regionale Hooggerechtshof, in de regio in te voeren. Het is nog niet 100% bekend waar die coronapas dan zal gaan gelden maar dat zal ongetwijfeld het nachtleven worden en wellicht ook restaurants en andere gesloten ruimten. De komende dagen zal er meer informatie bekend worden gemaakt.

 

In de regio Andalusië wordt de invoering van de coronapas bestudeerd door het team van Covid-experts. Mocht in deze regio de coronapas gaan gelden dan zal dat zijn in het nachtleven, bij sportactiviteiten, bezoek aan bejaardenhuizen en ziekenhuizen. Er wordt niets vermeld over restaurants.

Geen coronapas

Er zijn echter ook autonome regio’s die niets voelen voor een coronapas zoals de Madrid regio, Murcia regio, Extremadura, Castilla-La Mancha, Castilië en León en Asturië. Er zijn ook regio’s die de invoering van een coronapas hebben aangevraagd aan de rechters maar geen toestemming kregen zoals Cantabrië, Baskenland en de Canarische Eilanden.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »