Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Spaanse Belastingen 

Belastingen worden betaald in het land waar je 182 dagen + 1  verblijft  maar dat kan ook zijn als je er economische belangen hebt. Dan ben je onderworpen aan de Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas. Dit is eenprogressief belasting die gaat van 15 % tot 45 %.  Daarbij kent men ook nog een vermogensbelasting. Hierin is een verschil tussen personen die in Spanje wonen en die er niet wonen.

SPAANSE BELASTINGEN 

HOE ZIT HET OOK AL WEER MET BELASTINGEN

Men betaald zijn belastingen in het land waar men 182 dagen + 1  doorbrengt of als men er bepaalde economische belangen heeft.  De belastingdienst  verwijst dat volgens artikel 9 van de ‘Ley del IRPF’ wet iemand als belastingplichtige wordt gezien als deze de gewone woonplaats in Spanje heeft gedurende 183 dagen per kalenderjaar wat in Spanje gelijk is aan een belastingjaar.

Eenieder die meer dan 183 dagen op Spaans grondgebied verblijft wordt als juridische en fiscale resident belastingplichtige in Spanje gezien tenzij men kan aantonen in een ander land belastingplichtig te zijn.

Booking.com

In Spanje loopt een fiscaal jaar van 1 januari tot 31 december.

Tussen België/Nederland en Spanje bestaat er een verdrag dat dubbele belasting moet vermijden. Woont u in Spanje dan vindt u hier enkele punten die geregeld zijn door dit verdrag:

  • Lonen worden belast in de staat van verblijf.
  • Werknemers- en zelfstandigen pensioenen worden eveneens belast in de staat van verblijf.
  • Overheidspensioenen blijven in België belastbaar. Heeft u de dubbele nationaliteit dan wordt u belast in Spanje.

 

Voor uw Spaanse belastingaangifte moet men zich identificeren met zijn NIE nummer (kleefzegels).

Vroeger was men verplicht een fiscaal vertegenwoordiger te hebben die uw belastingaangifte indient. De meeste mensen maken nu nog steeds gebruik van zijn diensten. Deze vertegenwoordiger is ook geheel verantwoordelijk voor de aangifte welke hij indient.

OPGELET: Anders dan in België stuurt de belastingdienst u geen aangifteformulier. Men moet het zelf afhalen bij de belastingdienst of uw aangifte bij een gestor laten invullen.

De website van de Spaanse belastingdienst kan men vinden op:

Agencia Tributaria

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :