Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De Seprona, de Spaanse dieren- en milieupolitie

Gepubliceerd op 12 oktober 2022 om 16:17

De Seprona is een afdeling van de Spaanse Guardia Civil die zich bezighoud met de  dieren en het milieu. Het Spaanse land met zijn vele flora en fauna moet natuurlijk ook beschermd worden. Hier voor zorgt de in 1988 opgerichte Seprona , voluit geschreven Servicio de Protección de la Naturaleza, dit is een speciale afdeling van de Guardia Civil deze afdeling bemoeit zich alleen met de natuur, het milieu, flora en fauna en bescherming van alle diersoorten. De Seprona zijn ook verantwoordelijk wanneer er problemen zijn met paarden, honden, katten, apen en vele andere diersoorten maar ze doen nog veel meer. Vele kennen deze afdeling van de Guardia Civil alleen van dieren mishandeling of illegale handel van beschermde diersoorten maar ze hebben een groot scale aan bevoegdheden en werkzaamheden in Spanje 

KEN JE DE SPAANSE DIEREN- EN MILIEUPOLITIE? 

Foto: Guardia Civil

De agenten van Seprona hebben een breed scala aan bevoegdheden en werkzaamheden  waaronder het toezicht houden op de staat van de natuur in het algemeen, het milieu, de waterhuishouding, het behoud en het controleren van de jacht, controle op de visteelt en het behoud van de bossen en natuur. 

Booking.com

Daarnaast houdt de Seprona zich bezig met de bescherming van alle soorten dieren, beschermd en niet beschermd, en probeert men de illegale handel tegen te gaan en de verantwoordelijken op te sporen en te berechten. Ook dient de Seprona om controle uit te oefenen op de jacht en visserij waarbij gekeken wordt of dit volgens de regels verloopt, moet men natuurgebieden beschermen en eventueel bosbranden voorkomen of helpen met de bestrijding daarvan.

Zoals al te lezen is gaat het om een zeer breed scala aan verantwoordelijkheden waar de agenten van de Seprona mee te maken krijgen. De meeste mensen kennen deze tak van de Guardia Civil echter vanwege hun inzet voor de flora en fauna. Met name elke keer als er gevallen zijn van dierenmishandeling of illegale handel van beschermde diersoorten zal de Seprona erbij gehaald worden.

 

Afdelingen

De Seprona heeft in principe drie afdelingen, te weten de “oficina técnica” ofwel de technische afdeling die bedoeld is om tests uit te voeren en de andere politieafdelingen te ondersteunen. De “patrullas” zijn de agenten van Seprona die op motoren of in 4×4 voertuigen in de natuur controleren waarbij het behoud daarvan gewaarborgd dient te worden, ook wel Paprona of Pacprona genoemd.

 

Dan is er ook nog de afdeling Eprona of de teams die opsporingen en aanhoudingen doen van bepaalde dierenmishandeling zaken of andere aanverwante gevallen die tot het takenpakket van de Seprona horen. Ook is er de afdeling Deprona welke zich bezighoudt met de bescherming en beveiliging van diverse grote natuurgebieden zoals Doñana, Cabañeros, Tablas de Daimiel, Ordesa en Monte Perdido, Sierra Nevada, Garajonay, Timanfaya, Caldera de Taburiente en Monfragüe.

Wat te doen

Mocht je te maken krijgen met een geval zoals dierenmishandeling of iets wat met de natuur te maken heeft, dan kun je contact met de Seprona opnemen via telefoon 062 direct of via 112 via de alarmcentrale in Spanje. Ook is het raadzaam om de Twitter accounts van de Guardia Civil te volgen. Naast handige tips, wetenswaardigheden en waarschuwingen kan er ook gelachen worden om tweets.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :