Park Güell in Barcelona

Park Güell is een van de meest populaire bezienswaardigheid in Barcelona!

Barcelona • Park Güell  - Park Güell  is een van de meest geliefde plekken van de stad Barcelona. Het Park Güell ligt in een uitgestrekt stadspark van Barcelona in Catalonië. Het ligt in het noordoosten van Barcelona in het stadsdeel Gràcia midden in een dennenbossen, met prachtige lanen en palmen. Hier vind je een bonte reuzenslang als bank die door het hele park kronkelt, midden in het aards paradijs en de appel als  rendez-vousplaats. Dit park is één van de mooiste bezienswaardigheden die de stad Barcelona te bieden heeft.

 PARK GÜELL IN BARCELONA

Historie van het park

Tot rond 1950 was het park twee hectare groter, bronnen noemen 17,2 ha. Toen Antoni Gaudí met de aanleg begon, trof hij er een braakliggend terrein zonder water of vegetatie aan. De tot de adelstand verheven industrieel Eusebi Güell gaf Gaudí in 1900 de opdracht voor de aanleg van een tuindorp of woonwijk. Dit werd geen succes: er werden twee huizen gebouwd en ook verkocht. In een van die huizen trok Gaudí in.

Barcelona toonde als stad geen interesse voor dit megaproject. Gaudí nam de opdracht aan om zijn idee over een op de natuur geïnspireerde architectuur vorm te geven. Hij dacht aan een recreatiepark, terwijl Güell aan een tuinstad dacht. Güell deed inspiratie op tijdens zijn buitenlandse reizen, waarbij hij de Engelse landschapstuinen en de romantische tuinarchitectuur bewonderde, vandaar het Engelse "park".

Ideologie

Dit leidde tot met gesteente bezette pergola's, harmonieus in het landschap geïntegreerde trappen, paden en golvende, veelkleurige, mozaïekversieringen, waarmee Gaudí zijn sociale engagement laat zien. Anderen interpreteren dit project als een moment waarop Gaudí zijn goddelijke inspiratie liet zien. Güell hield zich intensief bezig met sociale hervormingen: het park was bedoeld als woongebied, niet als recreatiepark voor dagjesmensen. Er waren zestig driehoekige percelen gepland op een brede, steile en zonnige helling. Twee percelen werden verkocht.

Markante onderdelen zijn de ingang met portiersloge en portierswoning, het hek, de zuilengalerij, de dubbele trap met Salamander - bekend als "El Drac" (De Draak) - en de zitbank. Zowel de zitbank als de Salamander bestaan uit ontelbare mozaïekstukjes.

Misschien een goed idee ontdek Barcelona op de fiets

Huur bijvoorbeeld zelf een fiets en met de route ontdek je op eigen tempo, maar in korte tijd deze bijzondere stad. Lees hieronder meer info over mogelijkheden.

In het park staat het Casa Museu Gaudí, een klein Gaudí-museum en in de vroegere portiersloge, links aan de ingang, is de souvenirwinkel. De vroegere portierswoning, rechts aan de ingang, herbergt het kantoor van de parkgidsen en is uitzonderlijk toegankelijk.

Het park staat, samen met andere werken van Gaudí sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het binnenste deel van het park is niet vrij toegankelijk en er wordt toegangsgeld gevraagd.

Bron: Wikipedia
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN BARCELONA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :