Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Tien wetenswaardigheden over FC Barcelona


TIEN WETENSWAARDIGHEDEN OVER FC BARCELONA

Weet jij werkelijk alles over voetbalclub Barcelona? Ik denk dat er tenminste één van deze tien feiten best een verrassing zal zijn. Lees maar eens verder om je kennis op te frissen van deze gevierde voetbalclubs uit Barcelona.

TIEN WETENSWAARDIGHEDEN OVER FC BARCELONA

Barcelona heeft meer dan één club

Dat klopt. Veel voetbalfans zijn zich er niet van bewust dat er in feite nog een ander voetbalteam in Barcelona is gevestigd dat sterke steun geniet in de stad. De RCD Espanyol werd opgericht in 1900 en was het eerste voetbalteam in Spanje dat volledig uit Spaanse spelers bestond. Het is nauw verbonden met de welvarende wijk Sarrià, gelegen aan de rand van de stad en heeft niet verwonderlijk een geschiedenis van rivaliteit met FC Barcelona.

 

Ze bedachten hun eigen speelstijl

Misschien wel een van de beroemdste Barçaspelers – en managers – aller tijden is de in Nederland geboren Johann Cruyff. Hij kwam in 1973 bij Barcelona na een periode bij Ajax en speelde een paar jaar bij de club voordat hij naar Amerika verhuisde. Cruijff keerde echter in 1988 terug naar Barça, dit keer als manager, waar hij de oprichting van het wereldberoemde ‘Dream Team’ op zijn naam heeft staan, met onder meer Pep Guardiola, José Mari Bakero en Txiki Begiristain. Misschien nog belangrijker is dat hij achter de kenmerkende speelstijl van Barcelona staat, bekend als tiki-taka, evenals de filosofie van Total Football.

Booking.com

De club is eigendom van zijn clubleden

De FC Barcelona is een van de weinige clubs ter wereld die eigendom is van de clubleden zelf. Samen vormen deze leden het bestuursorgaan van de club en in 2016 waren er naar schatting 140.000 verenigingen of leden in het Catalaans. Geen slechte club om deel uit te maken als je bedenkt dat Barca onlangs door het tijdschrift Forbes op de tweede plaats stond van meest waardevolle club ter wereld.

 

Geschiedenis van aansluiting bij de Catalaanse nationalistische beweging

Vanaf het begin heeft de club sterke banden gehad met de Catalaanse nationalistische beweging, waarbij zowel supporters als management de club zien als een symbool van de lokale identiteit. Bij het uitbreken van de burgeroorlog werd de clubvoorzitter Josep Sunyol – een fervent voorstander van onafhankelijkheid – vermoord door falangistische troepen. Op een dag in 1951 liepen de supporters na een wedstrijd terug de stad in, te voet in de regen, in plaats van de tram te nemen, ter ondersteuning van de plaatselijke tramwerkers die in staking waren tegen de autoriteiten.

De club is opgericht door een Zwitserse man

Ondanks de nauwe band met de Catalaanse identiteit, werd de club eigenlijk opgericht door een Zwitserse ondernemer, Hans Gamper – die ook mede-oprichter was van FC Zürich. Hij wilde graag een plaatselijk team vormen en plaatste een advertentie in een plaatselijke krant waarin hij een bijeenkomst suggereerde in een plaatselijke gymzaal, waar elf mensen aanwezig waren. Hij werd later clubvoorzitter en veranderde zijn naam in Joan Gamper om het voor de lokale bevolking gemakkelijker te maken zijn naam uit te spreken.

 

Thuiswedstrijden worden zelden bijgewoond door lokale supporters

Ondanks de overweldigende populariteit van de club in binnen- en buitenland, zijn wedstrijden in het Camp Nou-stadion berucht vanwege de niet levendige sfeer. Terwijl de wedstrijden worden vertoond in bars en cafés in de stad, gaan er relatief weinig inwoners naar het stadion. Sommigen geloven dat dit gedeeltelijk te wijten is aan de hoge kosten van kaartjes, aangedreven door de populariteit van wedstrijden onder toeristen die Barcelona bezoeken.

 

Het populairste ‘tweede team’ van Europa

Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste Europeanen, FC Barcelona noemen op de vraag wat hun tweede favoriete team is. De club heeft de harten veroverd van menig voetbalfan, daarnaast zijn ze een van de meest populaire teams op social media. Er is iets om over te tweeten.

De club met de meeste Ballon d’Or-winnaars ter wereld

De club heeft in totaal 11 van zijn spelers deze prestigieuze prijs zien uitgereikt, drie meer dan de op een na meest beloonde clubs, Real Madrid, Juventus en AC Milan (die allemaal gelijk eindigen op acht). Van de elf heeft geen enkele speler meer gedaan voor de ranglijst van de club dan de Argentijn Lionel Messi, die het sinds 2011 vier keer heeft gewonnen en nog twee keer is genomineerd.

 

Franco liet de club hun naam en officiële taal veranderen

Met zijn geschiedenis van Catalaanse trots kreeg de club tijdens de dictatuur van Franco veel negatieve aandacht van de autoriteiten. Ze mochten de Catalaanse taal niet gebruiken en moesten alle Catalaanse vlaggen en symboliek van hun shirts verwijderen. De club werd ook gedwongen haar naam te veranderen in Club de Football de Barcelona – die het in 1974 veranderde.

 

Hun supporters hebben de bijnaam ‘de konten’

Deze minder dan glamoureuze bijnaam zou zijn oorsprong vinden in de vroege dagen van de club, toen ze speelden in hun eerste stadion in de buurt van Les Corts. Het gerucht gaat dat supporters op de bovenste rij van het stadion met hun billen over de tribune zouden bungelen, waardoor voorbijgangers alleen maar rij na rij ‘konten’ zouden opmerken.

Wat gaan we ondernemen in Barcelona?

Misschien ook interessant :