Anden 0

Anden 0 (Platform 0), is een tentoonstellingsproject van de metro in MADRID

Chamberí is een opgeheven metrostation aan lijn 1 van de metro van Madrid . Als een van de oorspronkelijke 8 metrohaltes van de metro van Madrid is het station gesloten sinds 22 mei 1966 en functioneert het sinds 2008 als museum.

Het station bevindt zich onder de Plaza de Chamberí. Hoewel de lijn 1 niet meer bestaat, loopt deze nog steeds door het station, tussen Iglesia en Bilbao.

Dieselgeneratoren in het MotoresdePacifico- gebouw

De oude Pacífico Power Plant ( Spaans : Nave de motores de Pacífico ) is een voormalige elektriciteitscentrale van de metro van Madrid . Op 11 april 2013 heeft het directoraat-generaal Historisch Erfgoed van de Gemeenschap van Madrid het tot Bien de Interés Cultural uitgeroepen . Het staat bekend onder de naam van de belangrijkste componenten, drie enorme dieselmotoren en het nabijgelegen metrostation Pacífico .

Het Nave de motores de Pacífico , gebouwd in de jaren twintig, was tot de jaren vijftig een actieve elektriciteitscentrale.  Het is nu een tentoonstellings- en evenementenruimte. De architect was Antonio Palacios . 

Momenteel is het, samen met het Chamberí-station , dat op meer dan 5 km afstand ligt, een van de twee locaties van Platform 0 , het bezoekerscentrum van de metro van Madrid.

Booking.com

Geschiedenis 

Ontworpen door de architect Antonio Palacios , werd het ingehuldigd op 17 oktober 1919. Het was een van de oorspronkelijke acht stations die de eerste metrolijn van Madrid bedienden. Dit was het eerste dergelijke project in Spanje en de architect liet zich inspireren door het uiterlijk van de Parijse stations van die tijd. Hij slaagde erin de mogelijke terughoudendheid van het publiek om de metro te gebruiken te verminderen door heldere, kleurrijke materialen te gebruiken in de ruimtes die in contact kwamen met reizigers, zoals gangen, tunnels, doorgangs- en platformafwerkingen, uitgebreid met tegels en ander wit en kobaltblauw keramiek stukken. Het ontwerp voldeed aan de criteria van functionaliteit, eenvoud en zuinigheid.

In de jaren zestig werd vanwege het toegenomen passagiersverkeer besloten om metrolijn 1 te upgraden om nieuwe treinen met een grotere capaciteit tot zes auto's in gebruik te kunnen nemen. Om dit mogelijk te maken, moesten de perrons van alle stations worden uitgebreid van de vorige specificatie van 60 meter die ze hadden sinds de opening van de metro naar de nieuwe standaardlengte van 90 meter. Gezien de technische onmogelijkheid om het Chamberí-station uit te breiden en de nabijheid van die van Bilbao en Iglesia , besloot het ministerie van Openbare Werken het op 22 mei 1966 te sluiten.

 

Het station bleef meer dan veertig jaar ongebruikt, met treinen die hun snelheid verminderden tijdens het passeren, waar de perrons werden afgesneden om de beweging te vergemakkelijken. Het feit dat de externe toegang was dichtgemetseld, zorgde ervoor dat veel van de alledaagse voorwerpen uit die tijd, zoals reclameborden, tourniquets en zelfs papiergeld, konden worden bewaard. Het station zou echter uiteindelijk worden vernield.

Op 31 augustus 2006 is begonnen met de restauratiewerken met het oog op de verbouwing van de faciliteiten tot museum. Op 25 maart 2008 werd het uiteindelijk heropend als een van de twee locaties, samen met het generator gebouw Nave de motores de Pacífico , op meer dan 5 km afstand, van Platform 0 , het bezoekerscentrum van de metro van Madrid.

Geschiedenisfanaten zullen dit “spookstation” uit het begin van de 20e eeuw van Madrid helemaal geweldig vinden. Anden 0 (Platform 0), is een tentoonstellingsproject van de metro in Madrid, bestaande uit de historische Estación de Chamberí , die sinds 1966 buiten dienst is, en het  generator- gebouw Motores de Pacífico

Dit kleine maar fascinerende  ondergrondse  metrostation voert je mee naar een compleet andere plek, en het is bovendien gratis te bezoeken. Loop langs het oude ticket loket, door de draaihekken, voorbij de metrokaart, naar het platform met zijn originele keramische reclameborden en antieke meubels, evenals displays over de geschiedenis van de metro van Madrid.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MADRID NOOIT VERGEET

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JEHIER

Bron:  Wikipedia
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN Madrid

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :