Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Het Moncloa Paleis in Madrid

Het Palacio de la Moncloa, in het Nederlands het Moncloa Paleis in Madrid

Het Palacio de la Moncloa is een gebouw in het noordwesten van Madrid , in de wijk Moncloa-Aravaca . Het werd gebouwd van 1949 tot 1954 op dezelfde plaats als het oude Real Sitio de la Moncloa , verwoest tijdens de burgeroorlog . Sinds 1977 is het de hoofdzetel van het voorzitterschap van de regering van Spanje en de officiële residentie van de president van de Spaanse regering en zijn familie. 

HET MONCLOA PALEIS IN MADRID

Het Moncloa Complex omvat 16 gebouwen, een bunker en een ziekenhuis. Het ministerie van het voorzitterschap , het kabinet van de vice-premier , het kabinet , de stafchef en de persdienst   bevinden zich in dit complex. In La Moncloa worden ook de wekelijkse vergaderingen van de ministerraad gehouden. In Spanje wordt 'Moncloa' soms gebruikt als metoniem voor de centrale overheid, vooral in tegenstelling tot de regeringen van de Autonome Gemeenschappen .

Booking.com

Geschiedenis 

Het Moncloa-paleis was oorspronkelijk een boerderij voor agrarisch gebruik, die vanwege de goede ligging later een paleishuis werd. In 1660 werd het gekocht door Gaspar de Haro y Guzmán, markies van Carpio en Eliche, eigenaar van de aangrenzende boomgaard van La Moncloa, een naam die afkomstig was van de voormalige eigenaren, de graven van Monclova, waaruit later Moncloa ontstond, zoals bekend vandaag.

Toen de twee tuinen werden samengevoegd, liet Gaspar de Haro een paleis bouwen op het hoogste deel van het land, eerst bekend als Eliche's Palace en ook als Painted House, verwijzend naar de fresco's die de buitenmuren sierden, en later als Palace of La Moncloa.

Het paleis ging door verschillende eigenaren tot het María del Pilar Teresa Cayetana de Silva Álvarez de Toledo , 13e hertogin van Alba de Tormes, bereikte . Tot zijn dood zonder nakomelingen in 1802 verwierf Karel IV het landhuis en de boomgaard en voegde het toe aan de koninklijke site van La Florida, die toen de koninklijke site van La Moncloa werd genoemd. In 1816 gaf Ferdinand VII opdracht tot de restauratie van het paleis.

Dertig jaar later stond Isabella II het eigendom van La Moncloa af aan de staat, die onderdeel werd van het ministerie van Ontwikkeling . Het paleis werd in 1929 opnieuw gerestaureerd, toen het werd heropend als museum.

Het paleis werd verwoest tijdens het beleg van Madrid in de Spaanse Burgeroorlog . 

Een decennium na de verwoesting bouwde de architect Diego Méndez, tussen 1949 en 1953, het huidige gebouw naar het model van het Casa del Labrador van Aranjuez . Daarna was het bestemd voor de officiële residentie van staatshoofden bij bezoeken aan Spanje en hoge persoonlijkheden.

Bij wet van 15 juli 1954 werden het Moncloa-paleis en zijn tuinen, met een oppervlakte van 58.293,81 vierkante meter en grenzend aan de vier windstreken met land van de universiteitsstad Madrid , geïntegreerd in het nationaal erfgoed . Het nieuwe ontwerp werd aangepast aan de nieuwe functies die aan het paleis waren toegewezen, dat in 1953 door Francisco Franco werd ingehuldigd . Op 3 juni 1954 arriveerde het eerste buitenlandse staatshoofd van het paleis, Rafael Leonidas Trujillo . Op 28 november 1976 de laatste, Carlos Andrés Pérez .

In 1977 verplaatste premier Adolfo Suárez het hoofdkwartier van het presidentschap van de regering, dat tot dan toe in het centrale Villamejor-paleis was gevestigd, naar La Moncloa. De verandering heeft plaatsgevonden, fundamenteel, en gezien de afgelegen ligging van het paleis, ver weg van het centrum van Madrid , om veiligheidsredenen, in het gezicht van zorg dat een aanval tegen de jonge premier, onlangs benoemd door koning Juan Carlos I . Met het nieuwe paleis werd er ook de ambtswoning van de premier en zijn gezin op gevestigd.

 

Renovaties

Sinds 1977 hebben opeenvolgende premiers consequent renovaties en uitbreidingen van het complex besteld. Adolfo Suarez gaf opdracht tot de bouw van een tennisbaan en de renovatie van het zwembad. Hij gaf ook opdracht om de oude binnenplaats te overdekken, die later de beroemde Zuilenzaal zou worden.

Tijdens zijn korte ambtstermijn als premier in de vroege jaren 1980, installeerde Leopoldo Calvo -Sotelo meer slaapkamers op de derde verdieping voor zijn acht kinderen, evenals een muziekkamer. Felipe González arriveerde in 1982 en cultiveerde een kleine boomgaard met bonsais . González' belangrijkste bijdrage was echter de bouw van een ondergrondse bunker, geïnspireerd door zijn herinnering aan de poging tot staatsgreep van 23 februari 1981 . Hij bouwde ook een nieuw gebouw in de buurt van de presidentiële residentie om de Raad van Ministers te huisvesten, en wijdde het hoofdgebouw om meer te dienen als de privéwoning van de premier.

José María Aznar , Ana Botella , hun drie zonen en twee cocker-honden woonden tussen 1996 en 2004 in Moncloa. Aznar was verantwoordelijk voor de bouw van een speelkamer voor zijn kinderen en een paddle-tennisbaan om zijn favoriete sport te beoefenen. Sonsoles Espinosa , echtgenote van premier José Luis Rodríguez Zapatero , besloot de privékamers ingrijpend te renoveren. Ze gaf de voorkeur aan een minimalistische stijl, schilderde de kamers lichte kleuren, veranderde klassieke meubels voor verschillende ontwerpen (maar behield bepaalde stukken zoals de tafel van generaal Narváez, een geschenk van Juan Carlos I aan Adolfo Suárez in het kabinet van de premier) en hing foto's op van hedendaagse kunstenaars aan de muren. Mariano Rajoy en zijn vrouw heeft niet veel veranderingen aangebracht die bekend zijn buiten het verwisselen van de vazen. 

 

Toegankelijkheid

Voor 19 september 2018 was de toegang tot het paleis door het publiek niet toegestaan. Alleen geaccrediteerd personeel zoals journalisten of ambtenaren mochten naar binnen, samen met studenten van universiteiten, middelbare scholen en basisscholen. Deze laatste maken meestal een korte rondleiding om de tuinen en het perscentrum te leren kennen.

Sinds september 2018 staat de nieuwe premier Pedro Sánchez het publiek toe het complex te bezoeken, niet alleen de perskamer en de ministerraad, maar ook de hoofdgebouwen van het complex, waaronder het kantoor van de vice-premier, het gebouw van het ministerie van het voorzitterschap en de Kabinet van de stafchef van de premier. 

Er is een traditie in de zomer waarbij de minister-president een rondleiding door het Paleis maakt naar de kinderen van de medewerkers van het Complex. 

De vereisten om het regeringscomplex te bezoeken, zijn een Spaans staatsburger of in Spanje wonen, een date vragen, de bewakers het identiteitsbewijs tonen en alle elektronische apparaten bij de ingang achterlaten.

 

Beveiliging 

De beveiliging van het complex wordt uitgevoerd door het ministerie van Veiligheid van het voorzitterschap van de regering, een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de bescherming van de premier , de vice-premier , de ministers van de regering en de voormalige premiers, samen met hun families. Het geeft ook bescherming aan het Moncloa-complex en de particuliere en openbare woningen van de leden van de regering .

De beveiligers zijn afkomstig van de Guardia Civil en het Korps Nationale Politie .

 

Gebouwen en kamers

Raadsgebouw

Het gebouw werd in 1989 gebouwd tijdens het premierschap van Felipe González om de woon- en werkruimten van het paleis te onderscheiden.

 

De Raadzaal.

Het kabinet van de premier onderhoudt een overeenkomst met het Reina Sofía Museum op grond waarvan de decoratie van het gebouw is samengesteld uit werken van dit museum. De artistieke collectie bestaat uit meer dan 140 werken van onder meer Joan Miró , Eduardo Chillida , Julio González , Pablo Palazuelo of Antoni Tàpies . Het heeft ook tal van meubels die behoren tot het Nationaal Erfgoed .

De hoofdruimte van het gebouw is de Raadszaal waar de vergaderingen van de Ministerraad worden gehouden.

 

De Tàpies kamer.

De Tapestry Room is een van de grootste zalen van het gebouw en wordt gebruikt voor recepties, officiële evenementen en soms voor persconferenties.

De Tàpies Room is de kamer waar de minister-president zijn gasten ontvangt.

 

Vice-voorzitterschapsgebouw 

Het is een van de nieuwste gebouwen van het complex. Het werd in 2006 gebouwd onder het premierschap van José Luis Rodriguez Zapatero . Dit gebouw herbergt momenteel het kabinet van de vice-premier . 

 

Zaden Bouwen

The Seeds Building werd in 1950 gebouwd als onderdeel van het Ministerie van Landbouw . De naam is te danken aan het feit dat het de plaats was waar ooit de zaden werden bewaard.

Het herbergt momenteel het persoonlijke kabinet van het kabinet van de premier . Op de eerste verdieping is het kantoor van de stafchef , een kantoor dat in de jaren '80 werd gebruikt door Alfonso Guerra , en daarvoor door Joaquín Garrigues Walker met premier Adolfo Suárez . 

Het INIA-gebouw.

Het INIA-gebouw werd in 1953 gebouwd door de architect José Azpiroz. Het krijgt deze naam omdat het het National Institute of Agrarian Research (INIA) heeft gehuisvest. Het staat ook bekend als het klooster van het presidentschap vanwege de gelijkenis met een klooster . Het is momenteel het hoofdkwartier van het ministerie van het voorzitterschap .

 

Algemene Commissiekamer

Binnen in het INIA-gebouw vinden de vergaderingen plaats van de Algemene Commissie van Staatssecretarissen en Ondersecretarissen, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de voorbereiding van de zaken die in de Ministerraad moeten worden besproken.

 

Het Perscentrum.

Het werd in 1950 gebouwd als een andere tak van het ministerie van Landbouw , voorheen het laboratorium waar de zaden werden geanalyseerd. Toen het hoofdkwartier van de regering naar Moncloa werd verplaatst, werd daar het Informatiebureau gehuisvest. Tussen 1988 en 1993 en tussen 2000 en 2002 was het gebouw het hoofdkwartier van een ministerieel departement toen het Bureau werd verheven tot de rang van ministerie.

Momenteel huisvest het gebouw het Staatssecretariaat voor de Pers . Onder de zalen bevinden zich de Perskamer, waar de journalisten hun eigen werkplek hebben en het Perscentrum, waar de woordvoerder en andere ministers de persconferentie houden na de ministerraad vergaderingen. 

Andere gebouwen 

Het hele complex bestaat uit 16 gebouwen waar de verschillende diensten van het kabinet van de premier zijn verdeeld, zoals beveiliging, protocol, gezondheidsdienst, enz.

Het kantoor van de premier bevindt zich in het Moncloa-paleis. Het wordt bemand door een mix van carrière ambtenaren en adviseurs. De hoogste rang van het Bureau is de Stafchef, een politieke benoeming waarvan de rest van de ambtenaren van het Bureau afhankelijk zijn.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MADRID NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN Madrid

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :