Casa Batlló in Barcelona

Casa Batlló is een van de meest populaire bezienswaardigheid in Barcelona!

Casa Batlló in Barcelona - Casa Batlló ligt aan de Passeig de Gràcia in de stad Barcelona en is een ontwerp van de modernistische architect Antoni Gaudí. Casa Batlló is gebouwd in 1877. Het pand werd tussen 904 en 1906 door Antoni Gaudí nog eens verbouwd voor de textielmagnaat Josep Batlló i Casanovas. Net als bij het even verderop aan dezelfde straat gelegen Casa Milà is hier niets hoekig: alles is golvend en afgerond net als de golven van de zee.

 Casa Batlló in Barcelona

Een geweldige gevel

Casa Batlló is een verontschuldiging voor geluk, een canvas van maritieme inspiratie, een droomwereld die natuur en fantasie oproept.

De façade is de toegangspoort tot dat symbolische universum en het kijken naar gevoelens inspireert gevoelens die een voortdurende dialoog hebben met licht en kleur op de achtergrond. Het spectaculaire karakter laat niemand onverschillig en zorgt ervoor dat voorbijgangers er op elk moment van de dag naar kunnen kijken.

 

Vrijheid en durf

Gaudí heeft Casa Batlló een originele en fantasierijke gevel gegeven, die fungeerde als een vrije en gelukkige schilder. Zo creëerde hij een weelderige en maritieme gevel, met onvrijwillige sculpturen, gerecyclede materialen en gedecontextualiseerde objecten die hij in kunst veranderde.

Het benadrukt het effect van een golvend oppervlak waar steen, glas en keramiek de hoofdrolspelers zijn. Wanneer de gevel het eerste ochtendlicht ontvangt, geven de helderheid en de fonkelingen het leven en een harmonieuze en evenwichtige beweging, alsof het een levend element van het stedelijke landschap is. Licht en kleur komen samen om u uit te nodigen voor een reis door de zee, schoonheid en vreugde.

Booking.com

De constructie (1906-1912)

Er was veel belangstelling voor de bouw van Casa Mila en er werden verschillende rapporten over gepubliceerd, zoals het stuk in L'Edificació Moderna , tijdschrift, de publicatie van de werkgeversvereniging voor de bouw.

Het artikel stelde dat Gaudi  vastbesloten was om aan de behoeften van het moderne leven te voldoen "zonder dat de aard van de materialen of hun weerstand een belemmering vormt die zijn vrijheid van handelen beperkt", en het beschreef de structuur van kolommen als een innovatie die zou resulteren in grote en goed verlichte ruimtes.

De constructie van het gebouw was complex en zat vol financiële en juridische problemen. Het was ook niet vrij van controverse. Gaudi bleef zijn projecten veranderen om het uiterlijk van de structuren van het gebouw te vormen naarmate het werk vorderde. Hij ging ruim boven het verwachte budget en hield zich niet aan de bouwvoorschriften van de gemeenteraad: het gebouwde volume was illegaal; de zolder en het dak overschreden de toegestane maxima; en een van de pilaren van de gevel bezette een deel van de stoep aan de Passeig de Gràcia.

Toen Gaudi ontdekte dat een inspecteur langs was geweest om de bouwheer, de heer Bayó, te waarschuwen voor deze onwettigheden, liet hij zeer nauwkeurige instructies achter. Als de inspecteur terugkwam en de zuil moest worden doorgesneden,  zou Gaudi een plaquette laten ophangen met de vermelding "het ontbrekende deel van de zuil is in opdracht van de gemeenteraad doorgesneden".

 

Begane grond

Op de begane grond, nobele en eerste verdieping heeft de gevel slanke stenen zuilen met knokige vormen die zijn versierd met typisch modernistische bloemenelementen.

Aan de andere kant hebben de balkonleuningen de vorm van maskers. Ze zijn gemaakt uit één stuk gietijzer en bevestigd door twee ankerpunten, zodat een deel ervan uitsteekt.

Op het niveau van de Noble Floor heeft Gaudí een groot platform opgenomen (om te zien en gezien te worden) dat een paar meter boven de Paseo de Gracia uitsteekt. Het voegde ook een grote erker toe met een ovale vorm.

 

Dak

Het gebouw wordt bekroond door een spectaculair dak gevormd door grote schalen die de rug van een dier simuleren. Het bovenste deel bestaat uit grote bolvormige stukken met kleuren die van het ene uiteinde naar het andere veranderen. Het andere hoofdelement is een toren met een vierarmig kruis dat naar de windstreken wijst.

Interpretaties

De bekroning van de gevel, vergelijkbaar met de rug van een draak, samen met het vierarmige kruis (dat het heft van een zwaard zou vertegenwoordigen), hebben geleid tot populaire interpretaties van de legende van Sant Jordi , de patroonheilige van Catalonië. Volgens de legende heeft Sant Jordi de draak met zijn zwaard gedood om de prinses en de mensen te redden van de woede van het dier. In deze interpretatie zou het ontwerp van het dak symbool staan ​​voor het zwaard dat aan de draak is genageld, en de kolommen in de vorm van botten zouden hun slachtoffers herinneren. In feite is Casa Batlló door de geschiedenis heen bekend geweest als het huis van botten of het huis van de draak.

Anderen hebben daarin een waterlandschap gezien dat doet denken aan Monet's serie oliën "The Water Lilies", vanwege de kleurrijke coating van geglazuurd aardewerk en fragmenten van gebroken glas. Een ander genie, Salvador Dalí, beïnvloedt deze mariene interpretatie:

“Gaudí heeft een huis gebouwd in de vorm van de zee, dat de golven voorstelt op een rustige dag. Echte sculptuur van de weerkaatsingen van de schemerwolken in het water, waaruit de vormen van uitgestrekt water naar voren komen, vormen van water die zich uitstrekken, vormen van stilstaand water, vormen van spiegelend water en vormen van door de wind gerimpeld water.

” Van zijn kant legde Gaudí zijn werk nooit uit en regisseerde hij het gevelwerk van buitenaf, zonder precieze plannen, zoals bij hem gebruikelijk was.

Zo liet hij ons een huis vol symbolen achter, een fantastisch denkbeeldig, een canvas dat een praktisch niet te ontcijferen verhaal uitlegt dat iedereen kan voltooien met zijn eigen verbeeldingskracht.

 

Geschiedenis van Casa Batlló

Casa Batlló bevindt zich op nummer 43 Paseo de Gracia, een straat die de stad vroeger verbond met Villa de Gracia, tegenwoordig volledig geïntegreerd als stadswijk.

 

Verstedelijking van de Paseo de Gracia

Vanaf 1860, het jaar waarin een ambitieus stedenbouwkundig plan in Barcelona werd goedgekeurd (Plan Cerdà), kwam de Paseo de Gracia naar voren als hoofdas en hier vestigden zich de woningen van de meest illustere families in de stad. Zo werd de straat in de 19e eeuw een promenade voor voetgangers en paardenkoetsen en vanaf de 20e eeuw een hoofdstraat voor auto's.

Oorspronkelijk werd het gebouw in 1877 gebouwd door Emilio Sala Cortés (een van Gaudí's hoogleraren architectuur), toen er in Barcelona nog geen elektrisch licht was. In 1903 werd het overgenomen door D. Josep Batlló y Casanovas, een textiel-industrieel die verschillende fabrieken in Barcelona bezit en een uitstekende zakenman.

 

Bouw van Casa Batlló

De heer Josep Batlló verleende Antoni Gaudí volledige creatieve vrijheid en gaf hem opdracht voor werken die aanvankelijk bestonden uit het slopen van het gebouw. Dankzij de durf van Gaudí werd de instorting van het huis echter uitgesloten en werd tussen 1904 en 1906 een ingrijpende hervorming doorgevoerd. De architect veranderde de gevel volledig , herverdeelde de binnenverdeling, breidde de binnenplaats van de lichten uit en maakte het interieur een waar kunstwerk. Naast de artistieke waarde heeft het werk een enorme functionaliteit, typischer voor onze tijd dan voor het verleden. Er zijn zelfs mensen die daarin precursorelementen van de architectonische avant-gardes van de late jaren zien. 

 

De appel van onenigheid

Samen met Casa Batlló en tegelijkertijd hervormden vooraanstaande architecten andere huizen die ooit meedingen naar de stedelijke prijzen die door de gemeenteraad van Barcelona werden georganiseerd, vandaar dat deze sectie bekend stond als het blok van onenigheid. Deze huizen zijn ook modernistisch en vormen samen met Casa Batlló momenteel een uniek complex bestaande uit:

  • Casa Amatller (door de architect Josep Puig i Cadafalch).
  • Lleó Morera House (door Lluís Domènech i Montaner).
  • Mulleras House (Enric Sagnier).
  • Josefina Bonet House (Marcel-li Coquillat).
Casa Milà in Barcelona

Recente geschiedenis

Casa Batlló behoorde niet meer tot de familie Batlló in de jaren 50. Na verschillende bedrijven en particulieren te hebben gehuisvest, is het gebouw sinds de jaren 90 in handen van de huidige eigenaren, de familie Bernat, die het huis volledig heeft gerestaureerd. .

In 1995 opende de familie het huis voor de samenleving en presenteerde dit architectonische juweel aan de wereld en bood het ruimte voor evenementen. Vanaf 2002, samenvallend met het internationale Gaudí-jaar, organiseert Casa Batlló ook culturele bezoeken. Beide activiteiten worden momenteel uitgevoerd en innoveren voortdurend in hun aanbod en inhoud.

Momenteel is Casa Batlló een UNESCO-werelderfgoed en een icoon van Barcelona, ​​een essentiële stop om Gaudí's werk en modernisme op zijn best te ontdekken. Het is ook een van de meest gewaardeerde culturele en toeristische attracties en verwelkomt jaarlijks 1 miljoen bezoekers.

Een interieur vol kunst

Het interieur van Casa Batlló is een wonder van design. Gaudí werkte samen met de beste ambachtslieden van die tijd en werkte aan smeedijzer, hout, glas in lood, keramische tegels, stenen ornamenten ...

Als u door het huis toert, blijven de details verrassend. De deuren van de appartementen zijn herkenbaar aan letters met modernistische kenmerken. De ramen van elke overloop vervormen de tegels van de patio van licht en transformeren ze in prachtige watergolven. De knoppen en leuningen hebben ergonomische vormen ... Het is een totaal kunstwerk, waarbij de kunstenaar alles ingrijpt: design, kleur, vorm, ruimte en licht.

Al deze uitbundigheid overstroomt je, maar het meest verrassende is dat het altijd onderhevig is aan functionaliteit. Schoonheid en functie komen samen in elk deel van het gebouw, van de lobby tot het dak.

 

Hal

Vanuit de gemeenschappelijke lobby op de begane grond en via een imposante modernistische grille heeft u toegang tot de privélobby van de familie Batlló, de eerste stop tijdens uw bezoek. Deze ruimte roept een onderwateromgeving op die de fantastische wereld van Jules Verne transporteert, met dakramen die eruit zien als schildpadschelpen, kronkelende gewelfde muren en een spectaculaire houten trap. De leuning, gesneden uit edel hout, vertegenwoordigt de ruggengraat van een groot dier dat door onmogelijke gaten oprijst.

Casa Milà in Barcelona

Edele plant

De Noble Floor is het hart van het huis, een unieke kamer die de maximale expressie van het modernisme vertegenwoordigt en dat verklaart hoe de bourgeoisie destijds leefde.

In deze fabriek vinden we allereerst het kantoor van dhr. Batlló en een merkwaardige open haard in de vorm van een paddestoel. Vervolgens komt u in de woonkamer van het huis waar de hoofdpersoon een groot raam is dat een tribune vormt voor de Paseo de Gracia, ideaal om te zien en gezien te worden. Opvallend zijn onder meer de grote eikenhouten deuren met organische vormen, waarin Gaudí glas-in-lood integreert, evenals een volledig gegolfd plafond, dat verwijst naar de kracht van de zee.

 

Tuin van licht

De patio met verlichting is een fundamenteel onderdeel van het huis, omdat hierdoor de lucht en het licht dat door het hoofddakraam binnenkomt, worden verdeeld. Gaudí breidde de patio uit (er was er een en maakte er twee) zodat natuurlijk licht alle kamers van het huis kon bereiken. Bovendien bedekte hij het met tegels van verschillende tinten blauw (intenser bovenaan en lichter onderaan) om een ​​gelijkmatige lichtverdeling te bereiken.

Volgens dezelfde logica zijn de bovenste vensters kleiner en naarmate we afdalen, worden ze groter (zodat er meer licht binnenkomt). Het onderste deel van de ramen heeft houten sleuven die kunnen worden geopend of gesloten om de ventilatie aan te passen.

In het centrale deel van de lichtpatio installeerde Gaudí de lift, waarvan de prachtige originele houten hut blijft werken.

 

Binnentuin

Vanuit de privé-eetkamer van de familie Batlló in de Planta Noble heeft u toegang tot een exclusieve achtertuin, een kleine oase in het midden van de stad, ontworpen om 's middags van te genieten. Deze ruimte valt op door zijn bestrating en door de met keramiek en glas beklede plantenbakken als een geweldig decoratief element.

 

Loft

De loft is een van de meest unieke ruimtes, een prachtige combinatie van esthetiek en functionaliteit. Het is een servicegebied voor de huurders van het pand met wasruimtes, opslagruimten ...

Het wordt gekenmerkt door de eenvoud van zijn vormen, de mediterrane inspiratie door de witte kleur en door de alomtegenwoordigheid van licht. Een opeenvolging van 60 bovenleiding bogen valt op, waardoor een ruimte ontstaat die de ribben van een dier oproept.

 

Dak

Op het dak valt wat in de volksmond bekend staat als de rug van de draak op , die de gevel kenmerkt en die Gaudí vertegenwoordigt met tegels van verschillende kleuren.

De echte protagonisten van het dak zijn echter de vier sets kronkelende en polychroom gevormde schoorstenen, ontworpen om te voorkomen dat de lucht terug naar binnen blaast.

Opnieuw komen schoonheid en functionaliteit samen in het mooiste en meest representatieve Huis van het Catalaanse modernisme.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Casa Batllo
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN BARCELONA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :