de mooiste bezienswaardigheden in De autonome regio Galicië

Informatie: Reisimpressies van de autonome regio Galicië en zijn 4 Provincies. 


Galicië » autonome regio en provincie de Galicië met veel unieke hints, tips en inspiratie voor je vakantie naar de Galicië. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer, klimaat de bezienswaardigheden etc. over Galicië voor je verzameld. De autonome regio Galicië en zijn 4 Provincies A Coruña, Lugo, Ourense en Pontevedra met Informatie en hints met de mooiste bezienswaardigheden van Galicië - Galicië deze autonome regio's van Spanje, In het Spaans: Galicia, Galicisch: Galicia of Galiza genoemd ligt in het noordwestelijk deel van het Iberisch Schiereiland Spanje.  


DE REGIO GALICIË 

Galicië ligt ingepakt tussen Portugal, de Atlantische Oceaan, de Cantabrische Zee en aan Asturië en Castilië en León. Santiago de Compostella is de hoofdstad van Galicië, een stad met ongeveer 100.000 inwoners, maar de grootste stad van Galicië is Vigo. Galicië bestaat uit vier provincies: A Coruña, Pontevedra, Ourense en Lugo. De bekendste bergen zijn de los Picos de Ancares (1826 m), de Cabeza de Manzaneda (1787 m) en de Peña Trevinca in de Serra de Queixa (2031 m). In de provincie Lugo liggen twee grote natuurgebieden, de Ancares en de Courel.

In Galicië heeft man zowel Galicisch als het Spaans als officiële taal.

De nationale feestdag van de regio Galicië is Sint Jacobus de Meerdere, in het Spaans Santiago genoemd, en dit wordt groots gevierd op 25 juli.


DE SPAANSE AUTONOME REGIO GALICIË 
DE SPAANSE AUTONOME REGIO GALICIË 

Galicië

Voor de Galiciërs zijn warme kleding en een paraplu wel de belangrijkste issues, dat zeggen vaak de Spanjaarden uit het zonnige zuiden. Het is wel vaak zo dat het hier regent, een stevige wind waait en mistig is. De mensen zijn introvert, zwijgzaam en bijgelovig. Precies zoals het weer slaat hun stemming om en zijn ze zelden toeschietelijk.

Het Atlantisch landschap in Noord-Spanje heeft een uniek karakter. De bouwstijl, met lage muren, balken en daken van stro, is te danken aan de Kelten. Die streken hier zo'n vijf eeuwen voor Christus neer.

Zelfs de doedelzak is hier te vinden. Zijn we hier wel in Spanje? De kliffen langs de kust doen aan Noorse fjorden denken. Waar verschillende vogelsoorten hun duikvluchten showen. De mooie stranden langs de Noordkust doen niet onder voor de andere Costa's.


Booking.com

Overnachten in Galicië

Galicië biedt een ruim en divers aanbod aan accommodaties. Ieder jaar publiceert de Galicische overheid de Guía de Alojamientos. Hierin vind je alle geregistreerde hotels, hostels en appartementen. Daarnaast zijn er jeugdherbergen en de zogenaamde casas rurales: In deze traditionele plattelandshuizen kun je tegen een voordelige prijs op een rustige locatie logeren.

De inwoners van Galicië

Ze spreken een eigen taal, het oude galego en de Moren hebben hier, anders dan in de meeste delen van Spanje, nauwelijks sporen achtergelaten. Het zijn kleine Keltische nederzettingen en Romeinse bruggen die het karakter van het achterland bepalen. Aan beroepen hier niet veel keuze; ze werden keuterboer of visser. Veel Galiciërs zagen zich genoodzaakt te emigreren omdat hun geboortestreek hen niet kon voeden. Degene die gebleven zijn, houden hardnekkig en vol trots vast aan hun tradities en gebruiken, de Keltische overlevering en de rituelen van hun volksgeloof.

 

De Galiciërs dichten de elementen vuur, water en wind bovennatuurlijke krachten toe, velen van hen geloven nog altijd in zielsverhuizing en het bestaan van heksen en geesten. De Galicische aarde is hun heilig. De handel in onroerend goed kwijnt er weg, want je eigen grond verkoop je nooit. Een groot deel van Galicië is nog middeleeuws. In de mistige oude dorpen liggen de traditionele landhuizen. De ontdekking van de vermeende graftombe van de apostel Jakobus in de 9de eeuw maakte Santiago de Compostela tot Europa's belangrijkste religieuze gedenkplaats na de St.Pieter in Rome. Nog altijd volgen pelgrims en toeristen oude pelgrim routes door Noord Spanje.Aan beroepen hier niet veel keuze; ze werden keuterboer of visser. Veel Galiciërs zagen zich genoodzaakt te emigreren omdat hun geboortestreek hen niet kon voeden. Degene die gebleven zijn, houden hardnekkig en vol trots vast aan hun tradities en gebruiken, de Keltische overlevering en de rituelen van hun volksgeloof.

 

Voor de vele buitenlanders die zich bij Spanje het landschap voorstellen van Don Quichot, en de toeristen die alleen de Middellandse-Zeekust kennen, is Galicië, met zijn Atlantisch landschap met zijn duizend rivieren, van weiden en autochtone bossen, een hele nieuwe ervaring. Deze natuur in maagdelijke staat met wilde paarden, die vrij leven in de Galicische bergen.

 

De regio Galicie heeft een bijzonder landschap en onderscheidt zich van de rest van de continentale kust door de Ria’s, bergdalen die werden ingenomen door de zee. Deze Ria´s speelden een cruciale rol in de geschiedenis van Galicie , want ze vormden de toegangswegen voor Feniciers, Kelten en de Romeinen en waren een graag bezocht gebied voor Noormannen, Engelsen en Fransen, die er allemaal hun sporen hebben achtergelaten.Attracties en evenementen in Galicië

In Betanzos vind je een verrassend park genaamd O Pasatempo, een voorloper van de huidige themaparken. Finisterre aan de Costa da Morte werd lange tijd als het einde van de wereld gezien. Niet voor niets wordt het de Doodskust genoemd. Bijnamen als kust van schipbreuken, gesel van zeelieden en kustvissers laten niets aan de verbeelding over. Je krijgt er geen spijt van om vanaf deze mythische plek de zon onder te zien gaan. De oranje, roze en paarse kleurschakeringen zijn oogverblindend.

 

Bezienswaardigheden in Galicië

Naast de magnifieke kathedraal van Santiago de Compostela valt er ook in de overige steden enorm veel te ontdekken. Een kleine tien kilometer van Santiago ligt bijvoorbeeld het intrigerende Bóveda. De betekenis en datering van dit stokoude Galicische monument zijn niet bekend. Aanraders zijn ook de drie gotische kerken in Betanzos en de Romeinse muur in Lugo. Bijzonder is dat deze helemaal in tact is gebleven. Of bezoek het archeologisch museum van Ourense, ondergebracht in een prachtig bisschoppelijke paleis.

 

Dorpen en steden in Galicië

La Coruña is een open, kosmopolitische stad, met een prachtige oude binnenstad. De Toren van Hercules is de enige vuurtoren van Romeinse oorsprong die nog werkt. Als je van Romaanse en barokke bouwstijlen houdt, kun je niet om Santiago de Compostela heen. In Ourense kun je over een Romeinse brug de rivier Barbaña oversteken en een tochtje maken naar de hete bronnen. Naast interessante steden als Lugo en Pontevedra, zijn er talloze dorpjes gelegen aan schilderachtige baaien, zoals Ría de Camariñas en Ría de Corme y Laxe.

 

Eten en drinken in Galicië

De Galicische keuken streeft naar pure en simpele gerechten. Deze worden vervolgens verrijkt met mediterrane olijfolie, paprikapoeder en knoflook. Hete paprika's uit Padrón of de heerlijke amandeltaart San Simón tarta de Santiago zijn zeker het proberen waard. Wijnen in Galicië zijn onontbeerlijk. Tot de beste witte wijnen behoren Albariño, Ribeiro, Valdeorras Monterrei en Ribeira Sacra. Als digestief kun je niet zonder de brandewijn aguardiente de orujo: Deze dient als basis voor queimada, een spectaculair geflambeerde drank ter afsluiting van elke goede Galicische maaltijd.

 

Kamperen: op Galicische bodem

Je kunt in Galicië je tent of caravan op de prachtigste locaties zetten. Aan de kust of juist meer in het binnenland. Deze campings vormen een perfecte uitvalsbasis naar het strand of culturele uitstapjes. De campings zijn ingedeeld drie categorieën: eerste, tweede en derde klasse. De beste campings zijn voorzien van een kleine supermarkt, wasserette, kinderspeelplaats en zwembad. De overzichtskaart Mapa met campings kun je aanvragen bij het Spaans verkeersbureau.A Pobra do Caramiñal

Dit is een plaatsje in de Spaanse provincie A Coruña met de gelijknamige hoofdstad A Coruña in de regio Galicië.

 

Playa Ria de Arosa

A Pobra do Caramiñal een klein plaatsje met ongeveer 10.000 inwoners. Ze leven hoofdzakelijk van de visserij en de mossel teelt.

Hier waren wij op de camping "Playa Ria de Arosa" direct aan het strand van Arosa. Het was een leuke camping, alleen de plaatsen zijn een beetje klein. Wij mochten 2 plaatsen gebruiken. Toen wij de eerste keer het dorpje inreden was het eb.

En als het eb wordt zie je de mensen naar de bekende kokkels zoeken. De eerste keer dachten wij: wat zijn die hier aan het doen? Tientallen mensen, sommigen tot hun middel in het water met een soort van hark fibrerent, trekkend en daarna worden ze op grootte gesorteerd. Vooral de oudere vrouwen sorteren ze gelijk omdat deze op het droge aan het zoeken zijn. De anderen die soms tot hun middel in het water staan sorteren de kokkels later op het strand. Kunst en cultuur in Galicië

Overal in Galicië zijn de sporen terug te vinden van zowel de Keltische als de Romeinse cultuur. Er is een aantal castro's, Keltische vestingdorpen opgegraven. Ook veel Romeinse bruggen, badhuizen en muren hebben de tand des tijds doorstaan. Santiago de Compostela heeft een vijfhonderd jaar oude universiteit en is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot werelderfgoed. Muzikaal kun je er aan je trekken komen bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Galicië. Ook wordt nog altijd Keltische doedelzakmuziek gespeeld.

 

Natuur in Galicië

Galicië ligt in het oudste deel van Spanje. Het landschap lijkt hier volledig tot rust te zijn gekomen. De glooiende bergen, groene dalen en onstuimige rivieren nodigen je uit om van de grote diversiteit in de natuur te genieten. Zeer de moeite waard is het Nationaal zee- en landpark van de Atlantische Eilanden, dat voor de kust ligt. Daarnaast oefenen de rotskusten van La Coruña een grote aantrekkingskracht uit op oceaantrekkers als stormvogels, jan-van-genten en aalscholvers, maar ook op vogelspotters.

 

Uitgaan in Galicië

De Galiciërs hebben een goed ontwikkelde uitgaanscultuur. 's Avonds wordt tot laat gegeten om vervolgens tot in de kleine uurtjes door te borrelen. In het oude stadje Tui aan de Río Miño hangt zomers een gezellige sfeer rond de vele barretjes. Pontevedra biedt een rijk uitgaansleven voor iedereen. Van gezellige kroegen aan de Calle del Barón of Callede Charino tot nachtclubs aan de Calle de Benito Corbal. In historische binnensteden, zoals die van La Coruña en Mondoñedo is op de zwoele zomeravonden goed toeven op een van de vele terrasjes.Het dorp Corrubedo

Percebes heten ze in het Spaans; eendenmossel. En ze lijken in de verste verte niet op mossels! De eendenmossel stelt het geduld van de Galiciërs eeuwig op de proef. De Percebes komt uit Galicië (Noordwest Spanje), waar ze als een delicatesse beschouwd worden. Dit is namelijk de enige streek in Spanje waar ze vandaan komen. Ook is de prijs voor Spaanse begrippen niet goedkoop. Dit komt door de manier van vangen die spectaculair en risicovol is. Ze worden namelijk van de rotsen gehakt, gestoken en dat in de gevaarlijke branding van de Atlantische Oceaan.

 

Wij waren aan de kust in Cabo Corrubedo bij de vuurtoren toen ze deze op spectaculaire manier van de rotsen aan het steken waren. De moedigste en meest ervaren mannen wat vaak over gaat op vader en zoon, laten zich door hun kameraden met snelboten naar de rotsen varen waar na deze voor op de boot staande mannen op de glibberige rotsen springen met een net aan hun middel en een steekijzer, gelijktijdig rollen de golven met volle kracht tegen de rotsen. Waanzinnige en Halsbrekende toeren, waarbij men de branding steeds in de gaten houdt. De Percebe of wel eendenmosselen die zich in een dichte laag vastgehecht hebben aan deze rotsen. In de maand juni en rond november, december gebeurd dit waarbij ze in deze tijd, spreek kerst en jaarwisseling nog veel duurder zijn. Zo ons verteld werdt zijn ook elk jaar 2 tot 3 doden te betreuren. Het droevige is eigenlijk dat toen het met de economie slecht ging in Spanje er vele het ook eens willen proberen zonder de ervaring en het materiaal. De gevolgen kun je raden.


DE SPAANSE AUTONOME REGIO GALICIË 

Een voorgerecht van eendenmosselen kost al gauw 30 tot 40 €. Aan de noordwestkust van Galicië leveren de percebeiros hun vangst direct bij de plaatselijke restaurants af. Hier is de prijs een stuk lager. De goedkoopste percebes vind je natuurlijk op de plaatselijke vismarkt. Eendenmosselen zijn ongeveer zo lang als een duim en lijken een kleine versie van een olifantspoot. Ze hebben een driekantige, gelede schaal, die met een beetje goede wil vergeleken kan worden met de snavel waarmee eendenkuikens uit het ei komen... Eigenlijk zijn de percebes echter geen schelpdieren, maar kreeften die zich aan de rotsen vastzuigen. Kook eendenmosselen gewoon in water met een laurierblad en eet ze warm of koud. Breek de schaal open, trek de dikke. vlezige huid naar buiten en dan ligt uiteindelijk het roze vlees bloot dat je van de schaal af kunt bijten. Het smaakt best lekker en is natuurlijk vrij zilt.

 

Winkelen in Galicië

Galicische ambachtslieden maken van steen, klei, hout, bies en linnen ware kunststukjes. De Keltische traditie vind je onder andere in de edelsmeedkunst terug. Gitten, zwarte kralen, sinds de Middeleeuwen gebruikt als talisman van de pelgrims, zijn nog altijd te koop in Santiago de Compostela. In plaatsen als Buño, Niñodaguia, Bonxe, Gundivós-Sober en Sargadelos wordt bijzonder aardewerk afgeleverd. Dit komt niet alleen door de creativiteit, maar ook door de speciale kwaliteit klei. Voor het echt fijne kantklos werk kun je in Camariñas terecht.

 

Zon, water en strand

Galicië heeft maar liefst 700 stranden. Het gebied heeft veel brede inhammen met rotsachtige kusten. Meer landinwaarts word je verrast door prachtige zandstranden. Bijvoorbeeld aan de kust van Cedeira, Ortiguieira, Barquiero, Viveiro en Ribadeo. Er zijn zilver- en goudkleurige stranden. De hoge golven zijn uitermate geschikt om te (wind)surfen. Badend in de Atlantische Oceaan, zijn er tal van eilandjes voor de kust van Galicië te vinden. Cíes, Ons en Sálvora zijn zeer geschikt om zon, zee en strand te combineren met de prachtige eilandnatuur.

 

Grand Duna

De grote duin, in het Spaans ligt bij het plaatsje Corrubedo. Het is eigenlijk geen grote duin, maar een massieve duin. Meer dan een kilometer lang, zo'n 300 meter breed en 20 meter hoog; hij werd dan ook 3000 jaar geleden gevormd. Twintig jaar geleden was de Grand Duna 40 meter hoger dan dat hij nu is. Grand Duna is nu een beschermd natuurmonument en dat is maar goed ook!


Grand Duna - Beleef Spanje
Bron: ANWB


Wat gaan we ondernemen in Galicië?