DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE  andalusische STAD Cádiz

Andalusië » Provincie Cádiz » de stad Cádiz met veel unieke info, hints, tips en inspiratie voor je vakantie.


De Andalusische stad Cádiz met informatie, hints, tips en Inspiratie met de mooiste bezienswaardigheden van de stad Cádiz . Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer en klimaat, leuke info en hints over de stad Cádiz voor je verzameld. De stad Cadiz is de oudste stad van Spanje en West-Europa. Deze oude havenstad wordt ook wel 'Klein Havana' genoemd en heeft vele mooie bezienswaardigheden te bieden. De stad Cádiz is een mooie havenstad en ligt in het zuiden van de regio van Andalusië aan de Costa de la Luz in Spanje .  De stad ligt op een schiereiland en is door drie kanten omgeven door water. Cádiz wordt ook wel vergeleken met Havanna, daarom wordt het ook wel  "Klein Havana" genoemd. 


De stad Cádiz - Beleef Spanje

De havenstad Cádiz

In het zuiden van Spanje ligt de havenstad Cádiz. Maar deze havenstad ligt niet aan de Middellandse zee maar aan de golf van Cádiz, dus aan de Atlantische oceaan.  Het is een haven die hoofdzakelijk gebruikt wordt door vissers, veerboten en marineschepen. De havenstad Cádiz doet denken aan de Cubaanse stad Havana en dit komt door  dat het beide steden een malecón hebben, een boulevard. Die van de stad Cádiz lijkt veel op die van de stad Havana's malecón.

 

De havenstad Cádiz is via de Puente Carranza, een ongeveer 1,4 km lange verkeersbrug, en de tweede vrij nieuwe brug, die nog imposantere is als de oude brug, de Puente de la Constitución de 1812, deze gigantische brug met een hoogte van 185 meter is één van de hoogste bruggen van de wereld.


Booking.com

Weer en Klimaat Cádiz

de stad Cádiz heeft een gematigd mediterraan klimaat dat door de ligging sterk wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en is hier het klimaat het hele jaar aangenaam. De zomers zijn droog en de temperatuur ligt iets boven de 30 graden. In de winter iets boven de 15 graden Celsius. In het eind van de herfst  en begin van de wintermaanden kan het hier soms langdurige regenen.


Stranden van Cádiz

Playa de Cortadura

Het strand Playa de Cortadura ligt direct naast de weg CA-33 die Cádiz verbindt met San Fernando Met een lengte van ongeveer 4 km, en rond 60 meter breed, een mooi fijn zandstrand met duinen.

 

Playa de la Victoria-Cadiz

Mooi strand met leuke kroegjes en restaurants langs en op het strand, met alle nodige voorzieningen zoals: Douche- en toiletvoorzieningen en strandbewaking. Langs dit strand loopt een prachtige boulevard.

Vanaf dit strand heb je een mooi uitzicht op de stadsmuren en het oude centrum van Cadiz en hier kun je ook genieten van een spectaculair zonsondergang!

 

Playa La Caleta

Dit strand ligt voor in centrum van Cadiz,  hier vinden op paseo marítimo de carnavalsoptochten plaats. Op dit zandstrand vind je zowel inwoners als toeristen die van de passerende boten en het prachtige uitzicht op de Castillo de Santa Catalina genieten.  Dit is misschien wel het bekendste strand van Cadiz, In de James Bond film 'Die another Day' heeft het een grote rol gespeeld.

 

Playa de Santa Maria del Mar

Mooi strand met uitstekende faciliteiten (toiletten, strandbar) hier is het vooral op zondag veel te doen als de Spaanse families veelvuldig van dit strand gebruik maken.

 

Geschiedenis van Cádiz

Cádiz is gesticht in het jaar 1104 voor Christus. De Feniciërs zagen het belang in van de natuurlijk beschutte haven en maakten er een belangrijke handelsstad van. Zo'n 600 jaar later namen de Carthagers de stad over. Later namen de Romeinen het over. Julius Cesar bekleedde zijn eerste ambt in Cádiz. Het heette destijds Gades.

 

Toen de Visgoten het Romeinse Rijk overnamen, werd de stad in het proces verwoest. De Moren, die de Visgoten uiteindelijk verdreven, zagen ook het belang van de stad in en maakte het weer een grote speler. De stad floreerde als nooit tevoren onder het Moorse volk (een Islamitisch volk uit noord-Afrika). Nadat de katholieke koningen het Iberisch schiereiland veroverden, raakte Cádiz in verval. Dit duurde zo'n 200 jaar. Toen Amerika eenmaal werd ontdekt had Cádiz een tijd lang een monopolie op de scheepsvaart naar Amerika. Christoffel Columbus vertrok voor zijn tweede reis naar Amerika, in 1493, zelfs vanuit Cádiz. Door de strategische ligging zagen ook de vijanden van Spanje hoe belangrijk de stad was. In 1596 werd de stad veroverd door een Engels-Nederlandse vloot. De Spanjaarden weigerden losgeld te betalen waardoor de stad grotendeels werd platgebrand. Meer dan 200 jaar later belegerde Napoleon de stad tevergeefs. 

 

De stad Cadiz  is het een van de oudste steden van Europa. Cadiz is zeker een leuke en mooie stad maar is niet vergelijkbaar met de steden Sevilla, Granada, Cordoba of Málaga. Toch heeft ook deze stad zeker mooie bezienswaardigheden. Zoals de prachtige Kathedraal. Dit enorme gebouw is in barok en het neoclassicisme gebouwd (1722-1838). In deze kathedraal ligt de componist Manuel de Falla (1870-1946) begraven, dit is wel de  beroemdste zoon van de stad Cádiz.

Voor de kathedraal ligt 'Plaza de la Catedral', waar je verschillende en gezellige terrasjes vindt.

 

Dwalen door El Pópulo

 El Pópulo is de oudste wijk van de stad Cádiz, ga  simpelweg door de smalle straatjes en de gezellige pleinen struinen. Dan kom je van zelf langs een knus plein met diversen bloemenstalletjes tegen? Dan ben je op Plaza de las Flores. En zeker zo mooi is het 19e-eeuwse Plaza de Mina. Dit plein, Plaza de Mina bevindt zich in het hart van de Cádiz. Er zijn nog meer mooie pleinen zoals: het barokke Plaza San Francisco, Plaza San Juan de Dios en Plaza San Antionio.  Aan Plaza San Antionio vind je prachtige herenhuizen.Cádiz en de Lage Landen

Tijdens de 16e, 17e en 18e eeuw verbleef in Cádiz een ruim contingent Vlamingen en Brabanders. Hun aanwezigheid was het grootst rond de 17e eeuwwisseling. De plaatselijke archieven omvatten immers een kleine 700 testamenten van deze toenmalige kooplieden, merendeels uit de steden Antwerpen, Brugge en Gent, maar ook uit andere kleinere plaatsen zoals Koekelare, Zonnebeke, Rupelmonde en Okegem.

 

Bezienswaardigheden in de stad Cádiz

  • In Gotische stijl vind je een kerk in de oude volkswijk Pópulo. Aan de achterkant is een Romeins theater. Andere monumenten zijn het Hospital de Mujeres in barokke stijl en het Oratorio de San Felipe Neri ook in barok. Beiden komen uit de 18e eeuw.

 

  • In het Oratorio de San Felipe Neri bevindt zich het beroemde schilderij van Murillo uit 1680. Hier werd ook de eerste Spaanse constitutie in 1812 getekend.

 

  • La Torre de Tavira in barokke stijl is de officiële uitkijktoren over de haven van Cádiz. Tegenwoordig worden er tentoonstellingen gehouden en het beschikt over een systeem met spiegels boven in de toren waardoor u op een eenvoudige manier de hele stad kunt bekijken!

 

  • Het plein Plaza de Mina, omringd met mooie gebouwen in koloniale stijl, is het pleintje waar vele gaditanos zich treffen voor een praatje. De wijk La Viña, een traditionele Spaanse wijk, dit is de plaats om naar de beroemde carnaval van Cadiz te kijken. Hier kunnen de gaditanos stoom afblazen het behoort dan ook tot de opwindendste van Spanje. Hier kun je ook heerlijk eten en van een wijntje genieten en zien hoe het dagelijkse leven van de Spanjaarden uit zuid Spanje verloopt!


De stad Cádiz en zijn Wachttorens - Torres miradores.

De stad Cádiz heeft nog steeds 126 wachttorens (torres miradores) deze stammen alle uit de 18e eeuw toen de stad Cádiz het centrum was  van de trans-Atlantische handel. Daarbij is Torre Tavira met zijn 45 meter de hoogste,  deze toren staat midden in het oude centrum en kun je zelfs bezoeken van boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en baai

 

Winkelen in het centrum van Cádiz

De twee bekendste winkelstraten van Cádiz zijn de Calle Ancha en Calle Columela, hier vind je alles wat je hartje begeerd. Alle twee de straten met de daarbij behorende plaza's  vind je leuke terrasjes waar je tijdens het shoppen  even tot rust kunt komen onder het genot van bakje, of een lekker fris drankje.

Andere bekende plaatsen om te winkelen zijn Plaza del Palillero en Calle San Francisco en vergeet niet het chocoladeparadijs Pancracio 'José del Toro 2, zeker als je van chocolade houd. 

 

De Markten van de stad Cádiz

Zoals overal in Spanje voor heerlijke verse producten moet je op markten van Cádiz zijn. Zoals  Mercado Central of Mercado de Abastos hier vind je een overvloed aan vers fruit, groenten en alles bovenal vis. Elke zondagmorgen is  er rond Mercado Central een kleine vlooi markt en voor de bloemen moet je op Plaza de las Flores zijn, waar verschillende bloemenstalletjes zijn. Het grote warenhuis, El Corte Inglé

En ook in Cádiz vind je El Corte Inglés, te vergelijken met de Nederlandse Bijenkorf. Centro Comercial El Corte Inglés vind je in het nieuwe gedeelte van de stad Cádiz. 

 

Het dichtstbijzijnde vliegveld is "Aeropuerto de Jerez"

Het dichtstbijzijnde vliegveld bij Cádiz is die van Jerez de la Frontera van hieruit vertrekt één keer per uur een bus of trein naar Cádiz.

 

De trein naar Cádiz

Vanaf airport Jerez kun kun je met de treinen Renfe C-1 (Cercanias) en Renfe MD (Media Distancia) naar de stad Càdiz reizen

De Cercanias-lijn vanaf Aeropuerto de Jereznaar naar Càdiz heeft de volgende treinhaltes in El Puerto de Santa Maria, Valdelagrana, Las Aletas, Puerto Real, San Fernando, San Fernando Bahia Sur en stopt in Càdiz zelf aan de haltes Cortadura, Estadio, Segunda Aguada, San Severiano en Càdiz.

De reistijd naar Jerez de la Frontera ongeveer 9 minuten naar de stad Cádiz, rond de 57 minuten

 

Maar soms is het makkelijker en goedkoper om via Sevilla of Málaga te reizen

Bron: Wikipedia


WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN CÁDIZ