DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE AUTONOME REGIO Extremadura

Informatie: Reisimpressies van de autonome regio Extremadura en zijn 2 Provincies. 


Extremadura » autonome regio Extremadura met veel unieke hints, tips en inspiratie voor je vakantie naar de Extremadura. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer, klimaat de bezienswaardigheden etc. over de Extremadura voor je verzameld. Reisindrukken naar de autonome regio Extremadura en zijn 2 provincies. Wil je op vakantie naar het Spaanse natuurparadijs  Extremadura? Wat bezoek je in Extremadura? Dé betoverende bezienswaardigheden in deze maagdelijke Spaanse regio, zoals bijvoorbeeld: Badajoz, Cáceres, Mérida en het nationaal park Monfragüe. Extremadura wordt vaak als een onbeduidende regio gekenschetst terwijl het misschien wel een van de enerverendste regio’s van Spanje is !


Reisindrukken van Extremadura

Reis impressies van de autonome regio Extremadura met de hoofdstad Mérida, maar de grootste stad van Extremadura is Badajoz. De regio Extremadura ligt in het zuidwestelijk deel van Spanje en grenst aan Portugal, en de autonome regio’s Castilië-La Mancha, Castilië en León en Andalusië. Op de barre vlaktes van Extremadura vind je parels van UNESCO-steden, zoals Mérida, Cáceres en Guadalupe. Een vakantie in Extremadura betekend puur natuur en veel stuwmeren. Extreem zwaar. Dat is de letterlijke vertaling van de streeknaam, die traditioneel Spaans is.

 

De boerenbevolking heeft hier tot de jaren vijftig moeten vechten voor zijn bestaan. De sfeer van karigheid en noeste arbeid vind je er nog steeds terug in de schilderachtige dorpjes, uitgestrekte landerijen en talloze eeuwenoude gebouwen.

 

De streek is geliefd vanwege de pure natuur en vele stuwmeren. Daarbij herbergt de stad Mérida veel fraai Romeins erfgoed. Het oorspronkelijke stadscentrum van Cáceres is een pittoresk juweeltje. Opvallend is bovendien dat de prachtigste steden op maximaal vier uur rijden liggen van Extremadura: Madrid, Salamanca, Sevilla en de Portugese hoofdstad Lissabon.


Booking.com

Geschiedenis

Extremadura bestond reeds in de Romeinse periode. Mérida werd in 25 v.Chr. gesticht als hoofdstad van de nieuwe provincie Hispania Lusitania, en was een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk.

Vele conquistadores, zoals Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Pedro de Alvarado en Pedro de Valdivia, waren afkomstig uit Extremadura. Daardoor komen veel plaatsnamen uit het gebied van Extremadura ook voor in de Nieuwe Wereld. Mérida is de hoofdstad van Extremadura, maar er zijn ook belangrijke steden met dezelfde naam in Mexico en Venezuela; Medellín is nu een kleine stad in Extremadura, maar is ook de naam van de tweede grootste stad in Colombia; Albuquerque is de grootste stad van New Mexico in de Verenigde Staten en is een transcriptie van Alburquerque, een plaats in Extremadura.

 

Attracties en evenementen in Extremadura

Extremadura maakt onderdeel uit van de Ruta Via de Plata. De van oorsprong Romeinse weg is later door Christelijke pelgrims gebruikt, op weg naar Santiago de Compostela. Deze cultuurroute loopt van Gijon naar Sevilla en voert langs de centraal gelegen hoogtepunten van de streek. Vraag ernaar bij lokale toeristenbureaus. Wat festivals betreft kun je in de paasweek - Semana Santa - genieten van indrukwekkende katholieke processies. Voor de grootste processies van de streek moet je in Cáceres, Jerez de los Caballeros, Badajoz of Mérida zijn. Andere schouwspelen vormen het middeleeuwse theaterfestival in juni in Cáceres en het middeleeuwse en Renaissance theaterfestival in augustus in Alcántara.

 

Bezienswaardigheden in Extremadura

De Romeinse overblijfselen - onder meer een amfitheater, een Romeins theater en de tempel van Diana - in en rond Mérida zijn vermaard. De stad beschikt zelfs over een nationaal museum voor Romeinse kunst. Daarnaast spreekt het klokgave historische centrum van Cáceres erg aan. Evenals de indrukwekkende Arabische vesting La Alcazaba in Badajoz. Wat gebouwen betreft mag je het klooster van Guadelupe en de kathedraal van Plasencia niet missen. Een andere bijzonderheid is het plein van het dorp Garrovillas, dat volgens kenners tot de mooiste ter wereld behoort. Ook de prehistorische grotschilderingen van Maltravieso bij Cáceres zijn zeer de moeite waard.Dorpen en steden in Extremadura

Veel grote steden herbergt de streek niet. Wel zijn ze stuk voor stuk - met uitzondering van Badajoz - de moeite waard. Mérida behoort zelfs tot de bekendere plaatsnamen van Spanje. Het oude centrum van Cáceres staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, net als het klooster in Guadelupe. De middeleeuws aandoende stad Trujillo biedt een schitterende aanblik, met name het Plaza Mayor is bijzonder. De dorpen in de afgelegen streek Extremadura lijken verstoken van moderne invloeden. Daar vind je het authentieke Spanje op z'n best. De mooiste voorbeelden vind je in het gebied Sierra de Gata.

 

Guadalupe

Klooster van Santa Maria

Het koninklijk klooster van Santa Maria de Guadalupe staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het klooster is een erecultus voor het beeld van de Maagd van Guadalupe, dat in 1325 door een landbouwer aan de oever van rivier de Guadalupe werd gevonden. Het klooster puilt uit van dure geschenken van koningshuizen die de Maagd gunstig wilden stemmen. In het Museum van de Schilder- en Beeldhouwkunst hangen werken van o.a. Goya en El Greco.

 

Mérida

UNESCO-terrein

Het archeologisch terrein van Mérida staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Bezoek daar het redelijk gave klassieke theater van 24 v. Chr., waarin zesduizend toeschouwers een plaats vonden. Ernaast is het amfitheater, waar dierengevechten, zeeslagen en wagenrennen plaatsvonden.

 

Museo Nacional de Arte Romano

Een groot en modern gebouw dat met zijn hoge bakstenen muren boven de binnenstad uittorent. Beroemde architect: Rafael Moneo. Speciaal ontworpen om de rijke collectie oudheden van Mérida te herbergen. Die komen prachtig uit in de ruime, bakstenen hallen. Een must.

 

De tempel van Diana

Ineens doemen de Korinthische kapitelen van de tempel op tussen de woon- en kantoorblokken van de binnenstad. Dat is typisch Mérida, de stad waarin het gewone leven en het verleden fraai zijn geïntegreerd.

Wandeling

Een wandeling over de groene slenterruimte tussen de rivieren Albarregas en Guadiana, de longen van Mérida. Loop vooral ook over de lange Romeinse bruggen met hun eindeloos herhaalde bogen. ‘Voy a hacer los puentes, zeggen ze in Mérida. ‘Ik ga even de bruggen doen.’ Een geliefd wandelingetje.

 

Cáceres

Stadscentrum

Het oude stadscentrum van Cáceres staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De wereld achter de Arabische muren, vol paleizen, palazzo’s en kerken uit de vijftiende en zestiende eeuw, is van een bedwelmende schoonheid.

Plaza Mayor

Eeen van de mooiste pleinen van Spanje. Het grote, rechthoekige plein is een architectonisch wondertje, vooral na de grote opknapbeurt van een jaar geleden. Het plein helt honderden meters bollend naar beneden. Tijdens de Semana Santa kunnen er 8000 mensen op de Plaza Mayor. Vanaf de terrassen heb je een magnifiek uitzicht op de oude stad.

Plaza Santa Maria

Het middelpunt van het oude Cáceres. Gemakkelijk te bereiken via de breed uitwaaierende trappen vanaf de Plaza Mayor. Sfeervolle okerkleurige gevels, het 14de-eeuwse Palacio de Mayoralgo en het bisschoppelijk paleis omringen een onvoorspelbaar opgebouwd plein.

 

Trujillo

Stop op de terugweg van Cáceres naar Madrid absoluut even in Trujillo. Het hoog gelegen plaatsje is de kweekplaats van de conquistadores, de veroveraars van De Nieuwe Wereld. Pizarro, de conquistador van Peru, was de beroemdste. Op de prachtige Plaza Mayor van Trujillo staat een groot, wreed en heerszuchtig bronzen standbeeld van Pizarro te paard. Lunch op een van de terrasjes en denk na over het koloniale verleden van Spanje.

 

Eten en drinken in Extremadura

Liefhebbers van streekgerechten eten hier hun buik vol. De basiskeuzen van traditioneel opererende koks zijn beperkt, maar van uitstekende kwaliteit: peulvruchten, varken, zoetwater vis en kaas. De kazen zijn voornamelijk ambachtelijke kloosterproducten. Een verrijking voor de keuken is dat wilde groenten tot de ingrediënten behoren. Zoals prei, paddestoelen en distels. En dan te bedenken dat hier voornamelijk dat overheerlijke Iberische varken op de kaart staat….

 

Kamperen: niet veel campings, wel mooi

Erg dicht bezaaid met campings is Extremadura niet. In het noorden van de streek kun je goed terecht, het zuiden beschikt nauwelijks over kampeermogelijkheden. Het noordelijke aanbod is voldoende gevarieerd om een geschikte keuze te maken. Ook beschikken vrijwel alle campings over meer dan de noodzakelijke voorzieningen. Prettig is dat de weinige campings die de streek herbergt, ruim opgezet zijn.

 

Kunst en cultuur in Extremadura

Door de overlevingskracht van de mensen om in deze streek te leven, waren zij uit het juiste hout gesneden om in te schepen op ontdekkingsreizen. De nederzettingen die zijn in Zuid-Amerika bouwden kregen bestaande namen uit Extremadura. Zoals Trujillo en Mérida. Avonturiers die afreisden naar Zuid-Amerika brachten veel rijkdom naar de streek. Dit verklaart de aanwezigheid van zoveel indrukwekkende gebouwen. De schoonheid van de architectuur is overigens niet alleen te danken aan de Spanjaarden. Ook Romeinen en Arabieren lieten flink wat erfgoed na van hoge kwaliteit.

 

Natuur in Extremadura

Het landschap van Extremadura is ontzettend puur, nauwelijks aangetast. In het noorden doorsnijdt de majestueuze rivier de Taag bosrijke bergketens. Regelmatig onderbreken meren de eindeloosheid van het groene heuvelland. Ook in het zuiden loopt een rivier dwars door de streek. Het landschap kenmerkt zich hier juist door steppeachtige vlaktes. Dankzij de vele ongerepte natuur, zijn in Extremadura ook veel bijzondere dieren te vinden. De zwarte ooievaar, de koningsarend en de lynx leven er. Daarnaast kom je op talloze plaatsen de grote nesten van de zwart-witte ooievaar tegen.Overnachten in Extremadura

Als je Extremadura bezoekt is een verblijf in een staatshotel parador een bijzonder onderkomen. Een mooi voorbeeld vind je in Guadelupe. De Parador naast het beroemde klooster is een schitterend voormalig ziekenhuis uit de vijftiende eeuw. Ook Trujillo, Cáceres, Mérida, Plasencia en Zafra (kasteel) beschikken over opvallend mooie Paradors. In de grotere plaatsen vind je hotels in alle kwaliteiten en prijsklassen. Ook casas rurales, landelijke gelegen vakantiehuisjes zijn door de hele streek te huur. Evenals appartementen in een landelijke omgeving.

 

Uitgaan in Extremadura

In deze streek vol natuur is uitgaan niet waar het om draait. Toch zul je je slenterend door de oude centra van de steden of grotere plaatsen prima vermaken. De sfeer vormt daar een goed decor voor een lekkere maaltijd of een paar drankjes op een uitnodigend terras.

 

Winkelen in Extremadura

In Extremadura slaag je voornamelijk goed op het ambachtelijke winkelvlak. Bijzonder is het rode aardewerk, dat gemaakt wordt in de dorpen Salvatierra de los Barros, Ceclavín en Arroyo de la Luz. Wil je eens een bijzondere, traditionele hoed aanschaffen? Bezoek dan het plaatsje Montehermoso. Het gebruik van een spiegeltje op de hoed, geeft aan of een vrouw getrouwd, ongetrouwd of weduwe is. Voor borduurwerk ten slotte, kun je terecht in Acebo. Lekkerbekken kunnen in de streek goed slagen met smaakvolle olijfolie en tortas de oveja, een kaassoort.

 

Zon, water en strand

TIPS

Zeilen of zwemmen op de Embalse de Orellana y Sierra de Pela
Dit reusachtige waterreservoir bestrijkt een omvangrijk gebied, waar het aangenaam toeven is. Je kunt er zeilen, behalve in de broedperiode van februari t/m juni.

 

La Garganta de los Infiernos, Jerte
De Garganta de los Infiernos ligt in de vallei van de rivier de Jerte. De granieten rotsen zijn door de rivier uitgesleten, waardoor je heerlijk kunt zwemmen in natuurlijke 'zwembaden'.

 

Paseos en Barco, Castuera
Het hele jaar door kun je een onvergetelijk boottochtje maken op het Embalso del Zúgar. Je vaart langs het eiland van Zúgar en kunt veel bijzondere vogelsoorten observeren in dit beschermde gebied.

El Salto, Medellin

Medellin is een waar openluchtmuseum met zijn indrukwekkende Castillo (burcht). Mocht je na een bezoek verfrissing zoeken, dan kun je naar El Salto, een strandje aan de oevers van de rivier de Guadania.

 

Wake Extrem, Malpica
Snowboarders en windsurfers hebben het moeilijk in Extremadura. Vandaar dat er als tegenhanger gekozen is voor wakeboarden, want water is er genoeg. 

Bron: ANWB


WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN EXTREMADURA?