De mooiste bezienswaardigheden van de Spaanse steden Baeza en Ubeda 

Informatie » Andalusië » Provincie Jaén » de steden Úbeda en Baeza » met de mooiste bezienswaardigheden


Informatie en hints van de steden Baeza en Ubeda met de mooiste bezienswaardigheden van Baeza en Ubeda. Deze twee prachtige renaissance steden staan garant voor een geweldige vakantie. Beleef de renaissance steden Baeza en Ubeda en hun mooie bezienswaardigheden. De steden liggen In het zuiden van Spanje in de regio Andalusië. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer en klimaat, leuke tips en inspiratie over steden de Baeza en Ubeda voor je verzameld. Deze twee mooie steden, stammen allebei  uit de 16e eeuw. Deze twee prachtige renaissance steden staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Zowel Úbeda als Baeza liggen in de provincie van de olijven, Jaén.


Baeza en Ubeda

Baeza en Úbeda

Als wij vandaag vanaf Torre del Mar naar een Camping rijden in de buurt van Úbeda, hebben wij ons voorgenomen om de twee prachtige steden Baeza als Úbeda te gaan bezoeken. Deze twee steden liggen ongeveer 10 km uit elkaar.

 

Zowel Baeza als Úbeda is in 2003 al opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco , maar pas sinds kort behoren de twee steden ook werkelijk tot het Unesco-erfgoed in Spanje. Gedurende meer dan een decennium werden de twee gemeenten het niet eens over de manier waarop zij de benoeming zouden promoten:gezamenlijk of ieder voor zich. Uiteindelijk is voor dat laatste gekozen.

 

Als wij via Granada over de A 44 naar Jaén rijden, zie je de gigantische grote Olijfgaarden zover het oog reikt. Deze olijfgaarden velen aangeplant door de Romeinen en daarna door de Moren uitgebreid. 


Booking.com

Úbeda en Baeza vormen samen de wieg van de Renaissance in Andalusië. De steden zijn zowel geografisch als cultureel met elkaar verbonden. Naast de prachtige architectonische monumenten bieden de steden nog iets anders: olijfolie. Ook de Semana Santa wordt er op bijzondere wijze gevierd en daarnaast zijn culturele hoogtepunten de Feria van San Miguel in Úbeda en de pelgrimstocht van Yedra in Baeza.
Deze twee steden liggen in het centrum van de provincie Jaén en dat is in het oosten Andalusië.


Baeza en Úbeda Beleef Spanje

Veel later als wij gedacht hadden komen wij op de camping aan en besluiten toch na de caravan op zijn plaats gezet te hebben en de stroom aangesloten te hebben, gelijk door te rijden naar Úbeda welke ongeveer op 4 kilometer van de camping ligt.

Úbeda is geen grote stad maar een stadje van ongeveer 35.000 inwoners en heeft diepe wortels in het oude Andalusië, daarbij is Úbeda de hoofdstad van het vruchtbare gebied van La Loma. In Úbeda vind je 48 belangrijke monumenten en daarbij nog vele andere gebouwen, die bijna allemaal gebouwd zijn in renaissance stijl. Maar in Úbeda is ook het Moorse aanwezig.


Baeza en Úbeda Beleef Spanje

Als wij over Plaza Velasques wandelen, mogelijk het prachtigste deel op renaissancegebied van Spanje.
De in Úbeda wonende families Coba en Molina die in de Middeleeuwen rijk geworden zijn door de textielindustrie lieten kunstenaars en architecten voor zich werken zoals Andres Videlvira, die veel van de gebouwen ontworpen heeft.


Het paleis Vázquez de Molina beter bekend als Palacia de las Cadenas, Palacio Vázquez de Molina, ofwel Palacio de las Cadenas is wel het monumentale hart van Úbeda. Hier staat trouwens ook het gemeentehuis en in het Casa del Decan Ortega bevindt zich een Hotel. Het mooiste op Plaza Vázquez de Molina is wel Sacra Capilla del Salvador. De gevel is geheel in renaissancestijl en de zijportalen zijn plateresk. De opdrachtgever voor de bouw van deze prachtige kapel was Karel V.


Baeza en Úbeda Beleef Spanje

Plaza del Mayor

Op het prachtige Plaza del Mayo ligt de gotische San Pablo. Hier werden de ketters in de middeleeuwen verbrand en later werden hier ook de stierengevechten gehouden.

Loop via de Salvadorkerk naar de Plaza Sta. Lucia voor een prachtig uitzicht over de gigantische olijfgaarden


Baeza en Úbeda Beleef Spanje

Hier nog enkele monumenten:

De Plaza del Primero de Mayo (Plein van de Eerste Mei)De kerk van Sint Paul (Igelesia de San Pablo)Het klooster van San Miguel (Convento de San Miguel)De Poort van Losal (Puerta de Losal)lDe muur van ÚbedaHet Klooster van Santa Clara (Convento de Santa Clara)De Kerk van San Pedro (Iglesia de San Pedro)


Baeza en Úbeda Beleef Spanje

BAEZA

Baeza is een stadje in de Spaanse provincie Jaén in Andalusië, Baeza telt ongeveer 17.000 inwoners.
Vanmorgen gaan wij nog kort Baeza bezoeken om dan later op de dag door te rijden via BAZA naar La Manga.  Ook de stad Baeza heeft vele renaissance en gotische gebouwen.Als wij een beetje door het stadje dwalen zoals het straatje “Calle Romanones” en over het plein Plaza Santa Cruz en het Palacio de Jabalquinto, midden op het plein staat een prachtige fontein.


Baeza is een historisch stadje met smalle geplaveide straten. Er woonden Iberiërs, Romeinen, Visigoten en Arabieren. In de 16e en 17e eeuw kende het de grootste bloei. In de 16e eeuw werd er een universiteit gebouwd.


Baeza en Úbeda Beleef Spanje

Het stadje wordt ook wel "Nido Real de Gavilanes " genoemd.  Baeza was bij de verovering van Al-Andalus de sleutel van de  christelijke koningen. In 1227 werd Beaza veroverd en voor koning Fernando III was dit zo belangrijk dat hij besluit om de koninklijke vlag van een Andreaskruis te voorzien, wat nog steeds een symbool van de stad is. Dit is op een later tijdstip de Spaanse vlag geworden. Op het wapenschild van koning Juan Carlos staat nog steeds het Andreaskruis.


Baeza en Úbeda Beleef Spanje

De stad was bekend als Bayyasa tot de Moren de stad overnamen. De stad werdt zo goed als geheel vernietigd door de Almohaden in 1212 voor dat de christelijke troepen onder leiding van Alfonso VIII de stad innamen.

In de zestiende eeuw heeft de bevolking van Baeza zich verdubbeld tegenover die van de vorige eeuw. Beaza wordt een aristocratische stad, rijkdom vergaard door handel, veeteelt, landbouw en industrie. Deze aristocratie is verantwoordelijk voor talloze monumenten en gebouwen die  vandaag de dag nog steeds in deze stad te bezichtigen zijn.


Baeza en Úbeda Beleef Spanje

Hier nog enkele monumenten:
Het gemeentehuis is te vinden in de calle del Cardenal Benavides, direct tegenover het huis waar Machado eens heeft gewoond.

Op Plaza del Pópulo is La Antigua Carnicería dit slachthuis stamt uit de zestiende eeuw en werd geheel verplaatst naar Plaza de los Leones. Fuente de Los Leones, stond vroeger in het vervallen Romeinse Cástulo.

Een rariteit in het oude Andalusië is het in romaanse stijl gebouwde Iglesia de Santa Cruz, welke behoorde aan de orde van Tempeliers.

 

Het weer en klimaat in Baeza en Ubeda

Baeza en Ubeda hebben een warm mediterraan klimaat. Hier zijn de winters regenachtig en de zomers warm en  droog. De warmste maand is juli met  temperaturen rond de  27 °C.  De koudste maand is januari dan zijn de temperaturen rond de 8 °C.  In de maand december valt er rond de 55 mm neerslag.


Het Bureau voor Toerisme is momentaan in Audiencia Civil y Escribanías Públicas ( in plateresco stijl )
Arco de Villalar ter herdenking van de Slag van Villalar ((Valladolid) in 1521.
Wat kunnen we ondernemen in Úbeda en Baeza?