Bocairent en de grotten van de Moren

Informatie » regio Valencia » Provincie Valencia » het plaatsje Bocairent en de grotten van de Moren met unieke informatie, hints en de mooiste bezienswaardigheden.


Zuidelijk van de provincie Valencia ligt het lieflijke plaatsje Bocairent. Het stadje is zeker niet bekent maar het is een fijne en sfeervol stadje. In het stadje Bocairent denk je even, zo moet het in de middeleeuwen geweest zijn. Naast het Natuurgebied de Sierra Mariola, het middeleeuwse dorp en het klooster, zijn er nog tal van bezienswaardigheden te bekijken zoals de Moorse grotten, ijskelders en la Valleta.


HET PLAATSJE BOCAIRENT EN DE GROTTEN VAN DE MOREN

Beleef Bocairent 

Het kleine dorpje Bocairent wonen rond 5.000 mensen dit kleine historische plaatsje vol rust vrij onbekend bij de toeristen, al hoewel het maar op een klein uurtje rijden van de bekende Costa Blanca.  Bocairent is een rustoord van rust. Dit stadje adem je veel geschiedenis, de oude  middeleeuwse straatjes, stadsmuren en de vele middeleeuwse gebouwen. Slenter lekker door de oude straatjes bezoek de stierenvechten arena uit uit 1843,  dit is de oudste stierenvechten arena van  Valencia. Bezoek de twee musea van Bocairent: het Archeologisch Museum en het Christelijke Museum hier kun je een veel leren en zien over de geschiedenis van Bocairent.


Booking.com

NATUURPARK SIERRA MARIOLA 

Natuurpark Sierra  Mariola in het Spaans Parque Natural de la Sierra de Mariola is een bergketen in de provincie Valencia , Spanje , en is een van de meest perifere nakomelingen van het Baetic-systeem . Het grootste deel van zijn grondgebied is opgenomen in een natuurpark dat in 2002 werd opgericht en een oppervlakte heeft van 17.257 ha. met de berg Montcabrer , met een hoogte van 1.389 meter. In het noorden heeft het Benicadell-gebergte een top met dezelfde naam en is 1.104 meter hoog. De Serra bestaat voornamelijk uit kalksteen . Het klimaat is grotendeels mediterraan en heeft een grote diversietijd aan flora en fauna. In dit prachtige natuurgebied is ideaal voor leuke wandelingen of huur een fiets en maak er een fijne fietstocht ook paardrijden behoort tot de mogelijkheden. Voor informatie ga je naar het Toeristeninformatie  aan Plaza Ajuntament 2, 46880 BocairentCovetes dels Moros, de grotten van de Moren in Bocairent.

Het is verreweg de meest complete van de talrijke groepen van de hele bovenloop van de Clariano-rivier, waar zich ook andere kleine groepen bevinden in de ravijnen tussen Bocairent, Ontinyent en Alfafara.

De grotten stammen uit de periode rond de 10e of 11e eeuw en liggen slechts een paar honderd meter van Bocairent, rechts van het Fos ravijn. De grotten in het dorpje Bocairent bestaan uit ongeveer vijftig kamers met elk een raamopening.  De openingen zijn verspreid over drie verschillende niveaus, maar zonder echte verdiepingen  te vormen. De meeste van deze kamers waren waarschijnlijk gebouwd als geïsoleerde eenheden, aangezien ze allemaal verankeringringen voor touwen hebben, groeven voor deuren en raamkozijnen.

Tegenwoordig zijn de kamers onderling verbonden via openingen in de muren evenals via kleine "schoorsteenpijpen" die toegang geven tot de verschillende niveaus. Een van de vensters die toegang gaf tot het complex bevindt zich op een lager niveau dan de rest op een hoogte van ongeveer 8 meter boven de grond en heeft geen binnenkamer maar is een soort "schoorsteen" met daarin uitgehouwen treden. Met het doel om de toegang te verbeteren, werd een deel van het gebied gedynamiteerd, waardoor deze toegang in 1908 werd verwoest.

In de afgelopen jaren is er een metalen trap geplaatst waardoor de grotten gemakkelijker toegankelijk zijn. De kamers, die bijna allemaal rechthoekig en van verschillende grootten, zijn gemiddeld 2,5 x 3 meter tot 2,5  x 4 meter en hebben een hoogte van ongeveer 1 tot 1,5 meter.

 

De interpretaties van deze grotten waren in de loop van de tijd zeer divers (grafkamers uit de oudheid, graanschuren, Visigotische kloosters ...) en moeilijk te dateren vanwege het gebrek aan archeologisch materiaal, inscripties of andere gegevens. 

 

Na verschillende archeologische onderzoeken uitgevoerd door het MAOVA (Museo Arqueológico d 'Ontinyent - la Vall d'Albaida), -nog niet voltooid-, kan worden vastgesteld dat er veiligheidsschuren-magazijnen waren, uitgevoerd in de Andalusische tijd ( Hispano-Arabische ), die bepaalde boerengemeenschappen in de buurt zou dienen, hoogstwaarschijnlijk van Berberse afkomst. 

 

Het lijkt een model te zijn van een schuur die is overgebracht uit Noord-Afrika (bijvoorbeeld de Hoge Atlas Tazaghin).

Hypothetisch zou de werking ervan in de verste verte vergelijkbaar moeten zijn met die van een Berber- of Agadir-collectief magazijn, althans voor de grotere groep les Covetes dels Moros. 


De legende van de  Covetes dels Moros.

Toen de christelijke troepen bij de herovering van Bocairent de stad omsingeld hadden, weigerden de Moren om zich over te geven en besloten liever al vechtend te sterven. Dat de Moren het niet konden halen van de grote troepen christenen begrepen ze al snel.

 

Om te verhinderen dat hun vrouwen in handen van de christenen zouden vallen, besloten de Moren met man en macht de kleine kamertjes uit te houwen in de verticale rotswand, allen maar bereikbaar met hoge ladders, die gemakkelijk omver te duwen waren. De vrouwen konden zich daarin verschuilen voorzien van voedsel en water. De stad werd verder belegerd en na een hevige strijd werden alle Moren gedood.

 

Al snel werd de schuilplaats van de vrouwen ontdekt. Daar de Moren de ladders vernietigd hadden, werden snel nieuwe gemaakt, maar zodra die tegen de rotswand werden gezet werden ze door de Moorse vrouwen terug geduwd.

 

Dus besloten de christenen gewoon te wachten tot de honger en de dorst de vrouwen naar beneden zou drijven. Men onderschatte echter de vrouwen die niet in handen van de christenen wilden vallen. Toen ze geen water en voedsel meer hadden besloten de vrouwen tot collectieve zelfmoord. Toen na een tijd de christenen toch de grotten konden binnendringen, vonden ze alleen nog maar de dode Moorse vrouwen.

 

De grotten kan je bezoeken van dinsdag tot zondag van 12 tot 14 uur.

Handtassen, rugzakken enz. mag je niet meenemen in de grotten. Neem eventueel een klein fototoestel mee.

Slippers is moeilijk, doe goede sportschoenen aan.

In de meeste kamers kan je niet recht staan.

Af te raden aan mensen met claustrofobie.

Jammer maar zwaarlijvige personen, mensen met fysieke beperkingen, kunnen niet/moeilijk door de “schoorstenen”.

 

contact :

website : www.bocairent.org

telefoon : (+34) 962 905 062

email : bocairent@touristinfo.net

adres :

Carrer Ruta de les Covetes 2, 46880 Bocairent

 

Mooi te combineren met de " De ijsgrot van Sant Blai"

Bron:  Hondon-nieves.blogspot.com - Schrijver: Wim Kuyps

Wat gaan we ondernemen in Valencia


Dit is misschien ook interessant: