REISINDRUKKEN VAN De stad Córdoba

Andalusië » Provincie Córdoba » Reisimpressies van de stad Córdoba met veel unieke info, hints, tips en inspiratie voor je vakantie.


De Spaanse stad Córdoba - In het zuiden van Spanje in de regio Andalusië ligt de stad Córdoba, het is gelijktijdig de hoofdstad van de provincie Córdoba. De stad Córdoba. ligt ongeveer 120 meter boven de zeespiegel.  Córdoba ligt aan de voet van de Sierra Morena en aan de rivier Guadalquivir.

De stad Córdoba met Informatie, Inspiratie en Tips. Ontdek, beleef en geniet van Córdoba en zijn mooie bezienswaardigheden. De stad Córdoba ligt In het zuiden van Spanje in het binnenland van de regio Andalusië. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer en klimaat, leuke tips en inspiratie over de stad Córdoba voor je verzameld. 


REISINDRUKKEN VAN DE STAD CÓRDOBA

De stad Córdoba

In het zuiden van Spanje in de regio Andalusië ligt de stad Córdoba, het is gelijktijdig de hoofdstad van de provincie Córdoba. De stad Córdoba. ligt ongeveer 120 meter boven de zeespiegel.  Córdoba ligt aan de voet van de Sierra Morena en aan de rivier Guadalquivir

 

Córdoba behoort niet meer tot de grootste steden van Spanje, maar de stad Córdoba was heel lang geleden een van de belangrijkste steden in de wereld, Córdoba was zelfs op één na grootste stad in de 10de eeuw , met voor die tijd een ongekend hoog inwonertal van 500.000.


Booking.com

Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse emiraat en later van het kalifaat Córdoba. Uit deze grote tijd vind je vele overgebleven monumenten , de beroemdste is wel de Mezquita.

 

Het historische centrum van de stad Córdoba staat sinds1984 als geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad Córdoba is de geboorteplaats van verschillende bekende historische filosofen als Seneca, Averroes en Maimonides en de wereldberoemde sombrero. Culinaire staat  Córdoba bekend om het gerecht ‘Rabo de Toro’, een stoofpot van stieren staart

 

Het weer en klimaat in Córdoba

Córdoba heeft officieel een mediterraan klimaat, maar ondervindt veel invloed van een landklimaat en zeeklimaat. Het is de heetste stad van Spanje, op Úbeda na. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet: elk jaar stijgt de temperatuur regelmatig boven 40 °C. De gemiddelde jaartemperatuur is de hoogste van continentaal Europa. De verschillen tussen de maximumtemperatuur en minimumtemperatuur zijn erg hoog, het tegenovergestelde van een mediterraan klimaat. Ook al is het in de zomer ’s middags 38 graden, het kan soms ‘s nachts afkoelen tot slechts 18°C. Gemiddeld valt er zo’n 500 mm neerslag, maar dat verschilt zeer sterk per jaar .


Ontdek, beleef en geniet van de stad Córdoba

Naar de stad Córdoba

Als wij s' morgen rond 9 uur opbreken in Torre del Mar om naar Córdoba te rijden is het reeds 28 gr. en voordat wij Málaga voorbij zijn en de bergen inrijden 34 gr. het dak van de Cabrio open grote hoed op zodat wij onze oren niet verbranden. Het landschap is bijna saai te noemen kilometers lange olijfbomen afgewisseld door druiven plantages om voor Córdoba over te gaan in graanakkers. Ondertussen is de temperatuur opgelopen naar 39 gr. Na een beetje zoeken vinden wij de camping niet ver van het centrum. De camping heet wie de straat "Brillante" ideaal gelegen om de stad te bezoeken. Voor de deur gelijk een bushalte, wat wil je nog meer. Aanmelden, caravan op zijn plaats, elektra aansluiten en klaar is kees. Naar de bushalte, gelijk staat er ook al een bus, en binnen 10 minuten staan wij in het centrum. Wat een heerlijke stad!!!


Infrastructuur

De stad Córdoba is tegenwoordig een moderne stad, een stad die zich helemaal heeft weten aan te passen aan de huidige tijden en kan je  moderne infrastructuren en diensten aan te bieden,  De stad Córdoba heeft een groot aanbod aan hotels. De stad is goed verbonden met de andere Andalusische hoofdsteden, en beschikt daarbij over een hogesnelheidstrein (AVE) en over een goed wegennet zodat steden als Madrid of Sevilla goed te bereiken zijn. Ook de stad zelf heeft een uitgebreid netwerk aan bussen en taxi’s .

 

Joodse wijk of Juderia

Is één van de meest gezellige stadsdelen van Cordoba. Dwalend door de smalle straatjes met winkeltjes, restaurantjes, tapasbars en een marktplaats. Het zijn prachtige kronkelende straatjes met witte huizen en vele kleurrijke bloempotten aan de muur en op de patios.

Het straatje waar elke toerist doorloopt is de Calle Judios, het meest typische van de wijk. De synagoge moet je zeker bezoeken want het is één van de weinigen in Europa uit de middeleeuwse periode. Vergeet niet om 's avonds een wandeling te maken door de Joodse wijk, de verlichting maakt er echt iets speciaals van.

REISINDRUKKEN VAN DE STAD CÓRDOBA

La Fiesta de los Patios Cordobeses

Dit is een belangrijk jaarlijks terugkerend evenement in Cordoba.
Gedurende 12 dagen in mei wordt een ieder in gelegenheid gesteld deze prachtige patio's te bewonderen.
Je vind een regen aan bloemen klaterende fonteintjes en exotische geuren van jasmijn, geraniums, anjers en oranjebloesem.De patio's

Het waren de Arabieren die deze ruimte ontwikkelden tot een waar architectonisch fenomeen. Zij brachten bijvoorbeeld fonteintjes en planten aan om een frisse sfeer te creëren in de binnenplaats en dat werkte buitengewoon goed, ook vandaag nog. De temperaturen in de patio's voelen 10 tot 15 graden koeler aan dan buiten op straat, een welkome afwisseling dus in de hete zomermaanden.

 

De leukste en beste tours & activiteiten in Córdoba

Highlights Cordoba

Wereldwijd bekend is de moskee 'La Mezquita', welke tegenwoordig dienst doet als kathedraal en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden is, maar de stad heeft meer.

 

Tijdens een stedentrip naar Cordoba kun je genieten van onder andere:

 • Alcázar de los Reyes Cristianos - Deze residentie stamt uit de veertiende eeuw en mag gerust een pareltje genoemd worden met haar prachtige tuinen, stallen, mozaiëken en fonteinen.
 • Calle de las Flores - Op vrijwel iedere kaart van Cordoba is de bloemenstraat te vinden. Allerlei soorten bloemen en planten verrijken de muren en aan het eind van de straat is een pittoresk pleintje te vinden.
 • Museo Provincial de Bellas Artes - Schitterende werken van verschillende Spaanse kunstenaars als Rafael Romero de Torres en Tomas Munoz Lucena kunnen hier bewonderd worden.
 • Torre de la Calahorra - De toren heeft heel wat functies gekend: het diende als bescherming voor de stad in 1369, werd een gevangenis in de 18e eeuw en in de 19e eeuw vestigde zich er een meisjesschool. Tegenwoordig is er een museum te vinden en heeft u een prachtig uitzicht vanaf het dak van de toren.
 • Jardin Botánico de Córdoba - Een adembenemende rozentuin, tal van Amerikaanse bloemen en allerlei andere collecties.

Monumenten en bezienswaardigheden

 • De Romeinse brug
 • Torre de Calahorra
 • Torre de Malmuerta
 • Botanische Tuin van Córdoba
 • Synagoge van Córdoba
 • Cristo de los Faroles
 • Calleja de las Flores
 • Palacio de Viana
 • Palacio de Orive
 • Palacio de la Merced
 • Plaza de la Corredera
 • Plaza de las Tendillas
 • Plaza de Toros “Los Califas”
 • Posada del Potro
 • Puerta de Almodovar
 • Triunfos de San Rafael
 • Romeinse Mausoleum
 • Romeinse Muur
 • Mezquita

Musea

 • Museo de Bellas Artes
 • Museo Diocesano
 • Museo Etnológico y Arqueológico de Córdoba
 • Museo Julio Romero de Torres
 • Museo Regina
 • Museo Taurino
 • Sala Museística de Cajasur

REISINDRUKKEN VAN DE STAD CÓRDOBA

Winkelen en Uitgaan

Ongedwongen shoppen in de kleine winkelstraatjes met unieke boetiekjes of in bekende warenhuizen, bijkletsen op een zonnig terras en heerlijk lunchen bij een Spaans restaurantje; tijdens een stedentrip Cordoba kan het allemaal. Rond de Plaza de las Tendillas zijn de belangrijkste winkelstraten te vinden, maar juist in de smalle, idyllische straatjes zijn de unieke boetiekjes gevestigd. Uitstekende bars, leuke tapasrestaurants, en de typische flamencogelegenheden zorgen ervoor dat Cordoba ook in de avonduren bruist.

 

Het interessantste en meest indrukwekkende monument van Cordoba is de Mezquita, oftewel moskee. Wat bekend staat als één van de belangrijkste islamitische monumenten in de westerse wereld. Het is een fascinerend gebouw met verschillende bouwstijlen waaronder Arabisch, Mudejar en Renaissance. Als u via de grote toegangspoort het complex binnenkomt, komt u op een mooi binnenplein dat Patio de los Naranjas (binnenplaats van de sinaasappels) heet, met vele sinaasappelbomen (die in het voorjaar voor een heerlijke geur zorgen op het plein door hun bloesem) en fonteintjes. Bijna net zo belangrijk als de Mezquita zijn de ´Tesoros de Cordoba´ oftewel de schatten van Cordoba, met het Alcazar, Fuente de Calahorra en de oude joodse Synagoge, wat nu een museum is.

 

Architectuur en Bezienswaardigheden

De Mezquita: Emir Abd Ar-Rahman I begon in 785 met de bouw van een indrukwekkende moskee (Spaans: mezquita), met zijn 23.000 m² de op twee na grootste ter wereld. Het islamitische gebedshuis kwam te staan op het terrein van de christelijke kerk San Vincente, waarvan de fundamenten bij opgravingen binnen in de moskee in de jaren '30 van de 20ste eeuw konden worden blootgelegd. Het bouwwerk vertoont sporen van Moorse, Romeinse, Byzantijnse, Syrische, Perzische en Gotische elementen; het was het voorbeeld voor de Spaanse moslimarchitectuur van de volgende eeuwen. Ongeveer 860 evenwijdig geplaatste marmeren zuilen ondersteunen de dubbele bogen, wat een uniek spel met licht en schaduw oplevert. Met de herovering van Córdoba door de christenen, in 1236, wordt de moskee tot katholieke kathedraal gewijd. In het midden wordt vanaf 1523 gedurende 234 jaar gebouwd aan een geweldig gotisch kerkschip, waarin ook renaissance- en barokinvloeden zijn terug te vinden. De vroegere minaret doet nu dienst als klokkentoren.

 

Geheimtip

Breng de de Mezquita van Córdoba een bezoek tussen 08.30 en 09.30 uur (maandag t/m zaterdag). De entree is dan namelijk gratis en busgroepen mogen er nog niet in. En de sfeer is dan, in deze vroege uren heel bijzonder.

 

De Judería (de vroegere Joodse wijk) en de oude synagoge, een van de drie overgebleven Spaanse synagogen

De Romeinse brug over de Guadalquivir

Het 'Alcazar de los Reyes Católicos' (de Burcht van de Katholieke Koningen), een 15de-eeuwse slot met prachtige tuinen

 

De ruïnes van Medina Azahara: Gebouwd als een paleisstad voor Abd Al-Rahman III in 936. Een derde van de staatsinkomsten werd in dit paleis gestoken. Het ligt op de van nature terrasvormige helling van een uitloper van de Sierra Morena. De bouw heeft volgens sommige bronnen meer dan 40 jaar geduurd. De ondergang van de paleisstad vond plaats in 1010, toen opstandige Berbertroepen dit voormalige symbool van het kalifaat van Córdoba met de grond gelijk maakten.


 REISINDRUKKEN VAN DE STAD CÓRDOBA

Nuttige Informatie

Toeristenbureau: Pl. de las Tendillas s/n,  tel. 902 201 774, www.turismocordoba.org 

 

Vliegveld: Avda del Aeropuerto, s/n, tel 902 404 704. (Alléén voor binnenlandse vluchten)

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Sevilla ongeveer140 km.

Tussen de steden Sevilla en Córdoba gaan bussen en treinen, zie www.aena.es

 

Treinen: Pl. de las Tres Culturas, s/n tel. 957 490 202.

Duur treinrit naar Sevilla of Madrid is ongeveer2 uur. Ook verschillende andere steden zijn goed bereikbaar. zie www.renfe.es

 

Busstation: Glorieta de las Tres Culturas, s/n, tel. 957 404 040. Er rijden bussen naar diversen plaatsen in de regio Andalusië en Spanje, zie www.alsa.es, en www.socibus.es 

 

Mesquita: Calle Torrijos 10, www.turismocordoba.org/mezquita.htmWAT GAAN WE ONDERNEMEN IN CORDOBA