De mooiste bezienswaardigheden van de Spaanse provincie Cádiz

Informatie » Andalusië » provincie Cádiz » mooiste bezienswaardigheden Cádiz


Informatie en hints van de provincie Cádiz met de mooiste bezienswaardigheden van Cádiz. De provincie ligt in de regio Andalusië in het Zuidelijk deel van Spanje en grenst aan de provincie Sevilla en de provincie Huelva en de provincie Malaga in het oosten en heeft als hoofdstad Cádiz


Reisimpressies van de provincie Cádiz in Andalusië

Het is gelegen in Zuid-Spanje, in de regio Andalusië. De kustlijn maakt deel uit van de Costa de la Luz (kust van Licht) en beschikt over tal van gouden zandstranden, waaronder alles van stranden in stedelijke gebieden tot uitgestrekte, praktisch ongerepte stukken zand. In het binnenland is de populaire White Villages Route een echte aanrader.

 

Het heeft festivals van internationaal toeristisch belang als het prestigieuze carnaval van Cadiz, de unieke paardenrace-evenementen op het strand van Sanlúcar de Barrameda en de elegante paardenbeurs in Jerez de la Frontera. Een deel van de provincie ligt ook in het Nationaal Park Doñana, en er zijn ook nog eens vijf natuurreservaten in de uitzonderlijke natuurlijke omgeving van Cadiz.


Booking.com

Cadiz staat ook bekend om zijn heerlijke gastronomie, en vooral om zijn "pescaíto frito" (perfect gebakken schotels met diverse verse vis) en schaaldieren, ideaal vergezeld van de wijnen die te vinden zijn op de wijn- en cognacroutes in de regio Marco de Jerez.

 

De provincie Cádiz heeft een uitzonderlijk mooie natuur en een schat aan cultuur en historie te bieden.  Haar indrukwekkend lange kustlijn - 250 kilometer - de witte dorpjes (pueblos blancos)  en de oudste stad van Europa Cadiz is het perfecte aanbod aan attracties voor diegenen die op zoek zijn naar een alternatieve vakantiebestemming aan de kust in Spanje, waar het minder druk is dan aan de Costa del Sol.

Eigenlijk is er nog maar weinig massatourisme te vinden in Cadiz. Gedeeltelijk heeft dat te maken met door de regionale overheid beschermde natuurgebied Cota Doñana van Huelva en de beschermde stranden van de provincie. Er mag óf niet óf weinig gebouwd worden. De meeste toeristen blijven aan de Costa del Sol of de Costa Blanca, maar voor de reiziger die op zoek is naar én rust én natuur én cultuur is Cadiz de besteGeschiedenis

De hoofdstad van de provincie, Cadiz, is de oudste stad van West Europa; de geschiedenisboeken beweren dat de stad meer dan 3,000 jaar geleden is gesticht door de oorsponkelijke inwoners van het Iberisch schiereiland. Sindsdien is de regio bevolkt geweest door de Grieken, de Feniciërs, de Carthagenen, voor wie het een bijzonder belangrijke handelspost was, en de Romeinen, die na honderden jaren vervolgens verjaagd werden door Visigoten.

Vanwege haar strategische en centrale ligging en dichtbij Afrika is Cadiz altijd bestempeld als van groot strategische waarde. Dit gold al in de tijd van Columbus die hiervandaan wegzeilde richting zijn aventuren in de Nieuwe Wereld.

Dorpen en steden van Cadiz

De hoofdstad van de provincie, Cadiz, beschikt over een rijke historische geschiedenis, wat merkbaar is in de straten en in de gebouwen van de stad. Maar het is zeker geen stoffige, saaie stad. In tegendeel, u vindt er een dynamische, opgewekte en vriendelijke sfeer. De inwoners van Cadiz staan bekend om hun goed gevoel voor humor.

De stad prijkt aan de top van de baai en steekt schrijlings uit het Iberisch schierleiland, volledig omringd door zeewater. Klim tot bovenin de toren van de stadskathedraal en u heeft het gevoel dat u op de boeg van een groot schip staat, uitkijkend over eindeloos water.

Deze oude stad is overduidelijk doordrenkt van Arabisch erfgoed in haar uiterlijk: in de smalle, kronkelende bekeide straatjes en op prachtige plazas (pleinen) kunt u het merken. U vindt er eveneens een indrukwekkende vismarkt en dozijnen barretjes die de typische Tapas Gaditanas (bijnaam voor alles wat uit Cadiz komt) serveren. Desalniettemin is er ook een wijk die weer erg Cubaans overkomt, met kleurig geschilderde voorgevels en nóg kleurrijkere mensen inwoners.

Het bohemiène Tarifa is gelegen in het meest zuidelijke deel van Europa en is slechts 14 kilometer hemelsbreed verwijderd van Afrika, daar waar de mediterraanse zee de Atlantische oceaan samenkomen. U heeft er prachtig uitzicht op het Rifgebergte aan de Noord-Afrikaanse kust aan de overkant van het water. Het stadje is een uitstekende bestemming voor watersportliefhebbers. Eveneens heeft het een populair uitgaansgebied met een onstpannen chill-out sfeer.


Cadiz

De opzienbarende kasteelstad Vejer de la Frontera is een magische plaats. Als als via de N-340 kustweg dit gebied aan het ontdekken bent, is het écht een aanrader om wat tijd in te ruimen om het prachtig, klassieke Vejer te bezoeken. Deze stad op de heuvel herbergt een schat aan culturele bezichtigingen.

Puerto (haven) de Santa Maria is gelegen aan de Noord-Oostkant van de provincie Cadiz, aan de uitloop van de Guadalete-rivier, in de baai van Cadiz.  Het is één van de provincie's best bewaarde geheimen, met prachtige stranden, bekeide straatjes omzoomd met sinaasappelbomen. Hier kunt u genieten exquisiete zeevruchten!

Caños de Meca is een kleine gemeenschap aan de windgteisterde, prachtige Costa de la Luz. Gelegen middenin de het natuurpark Acantilado, prijkt Caños de Meca met haar onaangetaste stranden, tegen de achtergrond geflankeerd door kliffen en dennebomen.

Conil de la Frontera is een voormalig vissersdorp en is tegenwoordig een populaire vakantiebestemming. Conil is laag bebouwd en u vindt er weinig tot geen flats. Het doet dorp-achtig aan met smalle, kronkelende straatjes. U kunt er genieten van de prachtige stranden. Conil heeft verbazend veel leuke uitgaansgelegenheden. 

Jerez is dé hoofdstad van de sherry-productie van Spanje. Het ligt op ongeveer 15 km het binnenland in (vanaf de zee gerekend) tussen Cadiz en Sevilla en werd oorspronkelijk gesticht tijdens de Arabische bezetters.
Jerez is een zeer aangename, charmante stad, gevuld met de bodega's van sherry-producerened families en flamencoshows. Jerez is eveneens een belangrijk centrum voor de paardensport. U kunt er genieten van paardenshows, met in Andalusië gefokte en getrainde Arabier-paarden.

Isla Canela is een natuurlijk eiland.  Het is verbonden met het vaste land middels van een brug vanaf de plaats Ayamonte (provincie Huelva), een stad met pure, Andalusische betovering. Ayamonte ligt in het zuidwesten van Spanje, gelegen tussen het Atlantische Andalusië en de Algarve van Portugal.

 Keuken

De uitzonderlijke goede kwaliteit van de zeevruchten, maakt deze ingrediënt gemeengoed op het menu van de lokale inwoners en brengen de visserij en alle toeleverende diensten veel geld in het laatje.
Schelpdieren zijn er bijzonder smakelijk, zoals bijvoorbeeld mosselen, langoustines, krab en mollusken (kijk uit voor de vlijmscherpe schelp). U kunt deze schelpdieren ook zelf vissen door onderaan de rotsen en klippen te zoeken, daar waar de schaduw over het water valt.

In Puerto de Santa Maria kunt u een restaurant en bijbehorende winkel vinden, waar u eerst uw favoriete vis en zeevruchten uitkiest en waar de kok van het restaurant vervolgens voor u een heerlijke versbereide maaltijd van kookt. Gewoonweg heerlijk!

De keuken van Cadiz wordt beïnvloed door de culinaire erfenis van de Arabieren, Feniciërs en de Romeinen. Alles bij elkaar levert dit de typische Andalusische manier van koken op.  Behalve typische visgerechten behoren tot de regionale specialiteit 'guiso de rabo de toro' (stoofmaaltijd van ossestaart) en 'perdiz estofado' (patrijzenstoofschotel).Klimaat

De provincie Cadiz geniet een zogenaamd 'mild' klimaat. Dat betekent dat seizoensextremen van het achterland afgezwakt roden door de zeelucht. De extreme hitte tijdens de zomermanden in het binnenland  - boven de 35 graden- worden aan de kust afgezwakt tot maximaal 32 graden in juli en augustus. In de wintermaanden wordt het er nooit écht koud: 18 graden is de gemiddelde wintertemperatuur. De wind waait er wel behoorlijk en het zeewater is vanwege de stromingen bij en rondom de straat van Gibraltar koeler dan bij Malaga bijvoorbeeld. 
Cadiz geniet van een indrukwekkende hoeveelheid lichturen, vandaar ook dat de kust de bijnaam Costa de la Luz heeft, oftwel 'kust van het licht': 300 dagen zon per jaar en 3.200 uur zonneschijn.


REISINDRUKKEN VAN DE SPAANSE PROVINCIE CÁDIZ

Natuurlijk Cadiz

De relatief hoge bevolkingsdichtheid van de de westkustregio van Andalusië heeft gelukkig het karakter van de laaglanden van de provincie Cadiz niet aangetast. De moerassen, duinen en salinas tussen Cadiz en San Fernando vormen samen de opmerkelijke laaglanden van het gebied. Salinas zijn zout'banken' waar op nauurlijk wijze zout wordt gewonnen (natuurlijk oplosmijnbouw). Door middel van condensatie van het zeewater en de stralen van de zon wordt het zout gewonnen. Dit is een methode die reeds door de Feniciërs hier werd toegepast en welke sinds 3.000 jaar niet is aangepast.

De geprivilegieerde ligging van de provincie Cadiz maakt het een toevluchtsoord tijdens de winter voor de alle migrerende watervogelsoorten tijdens hun trek van en naar Afrika.

Het baaigebied bestaat uit vrijwel alleen maar onaangetaste stranden.
De woeste heuvels van de Sierra van Cadiz zijn dicht bebost met lage dennebomen and kurkeiken. Witte dorpjes and versterkte steden liggen pal aan de rivierbeddingen en in de valleien.


Stranden

Er bestaat gen twijfel over: één van de belangrijkste natuurlijke schatten van Cadiz zijn haar grote variatie aan stranden. Vele van deze stranden beschikken over een 'Blue Flag' klassificering. dat wil zeggen dat het zeewater jaar in jaar voldoet aan de normen voor evilig veilig en prettig zwemmen.
De stranden worden gekenmerkt door fijn, wit zand en kristalhelder water. En langs de 250 kilometer lange kustlijn vindt u allerlei soorten stranden van  natuurlijke stranden, maagdelijke stranden en zandduinen tot en met stadsstranden die van alle gemakken zijn voorzien, stranden met kleine inhammen, beekjes, baaien en uitgestrekte en wijde zandstranden die kilometerslang doorlopen. U loopt er altijd groepen windsurfers tegen het lijf.Outdoor avonturen

Tussen Malaga en Huelva liggen bergketens en natuurparken, waar u allerlei buitensporten kunt beoefenen. Wij noemen hier een paar voorbeelden: paardensport, wandelen, paragliding, en parapenten. De stad Tarifa en omliggende stranden zijn bijzonder populair bij de windsurf- en watersportgemeenschap.WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN CÁDIZ