DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE SPAANSE  STAD Granada 

Informatie » regio Andalusië » provincie Granada » stad Granada met unieke informatie, hints en de mooiste bezienswaardigheden.


De stad Granada met Informatie, Reisnieuws, Inspiratie en Tips. Beleef de stad Granada en zijn mooie bezienswaardigheden. De stad Granada ligt In het zuidoosten van Spanje in het binnenland van de regio Andalusië. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer en klimaat, leuke tips en inspiratie over de stad Granada voor je verzameld. 


Ontdek, beleef en geniet van Granada en zijn mooie bezienswaardigheden - Beleef Spanje

De stad Granada

In het zuidoosten van Spanje in de regio Andalusië ligt de stad Granada, het is gelijktijdig de hoofdstad van de provincie Granada. De stad Granada ligt ongeveer 738  meter boven de zeespiegel.  Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada. De stad Granada is de vierde stad van Andalusië, na de steden  Sevilla, Málaga en Córdoba

 

De stad Granada is vooral bekend door een van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een prachtig, groot historisch paleis vol overblijfselen uit zowel de Moorse als katholieke tijd. Het historisch gedeelte van de stad is een van de best bewaarde voorbeelden van Almohaden stadsplanning. De stad Granada is ook bekend om zijn prestigieuze universiteit: Universidad de Granada, en een bijbehorend nachtleven. Het is een van de belangrijkste Spaanse studentensteden, samen met SalamancaBurgos en Santiago de CompostellaDe geschiedenis van Granada

Vroege geschiedenis

Het gebied waar nu Granada ligt werd al in de 8e eeuw v.Chr. bewoond door Iberische volkeren, en heette toen “Ilturir”. Deze naam sloeg niet op één concrete nederzetting, maar op de gehele omgeving. Het gebied werd later onder meer bewoond of ‘gebruikt’ door de Feniciërs, Tartessos, Grieken en Carthagers. Er bestaan sporen van een verdedigingsmuur uit de 6e eeuw v.Chr., de stad droeg toen de naam “Iliberri”. In het jaar 193 v.Chr. werd “Iliberri” echter veroverd door de Romeinen. De Romeinen stichtten op 15 km afstand van het huidige Granada een nederzetting, die zij de naam “Iliberris” gaven.

 

De Stichting van de stad Granada

In de 8e eeuw kwam het gebied in handen van de Moren. Inmiddels hadden joden enkele kilometers ten noorden van “Iliberris” een dorpje gesticht, genaamd "Gárnata" of "Gárnata al-yahud" (Granada van de joden). Dit Granada kende in deze periode weinig betekenis en werd overschaduwd door het zuidelijkere “Iliberris” (of Elvira), dat de hoofdplaats was van een provincie in het kalifaat Córdoba.

De werkelijke stichting van het huidige Granada vond plaats met de komst van de Berberse vorst Zawi ibn Ziri in de 11e eeuw. Met het uiteenvallen van het kalifaat Córdoba, vestigde hij zich in Elvira en maakte het de hoofdstad van zijn eigen emiraat. Omdat het laaggelegen Elvira slecht te verdedigen was tegen aanvallen,

besloot deze Ziri ibn Zawi om zijn residentie te verplaatsen naar Granada. Hiermee werd het joodse gehucht in een korte periode getransformeerd in een van de belangrijkste steden van Andalusië.

Ziri ibn Zawi en zijn nakomelingen maakten deel uit van de Ziriden-dynastie van Granada en waren verwant aan de Berberse Ziriden-familie van Tunesië. Zij bouwden onder andere een belangrijk deel van de monumenten in de stad, en ook de wijk Albaicín.

Na de stadsverhuizing begon een periode van vele oorlogen om de macht over Al-Andalus. Het Rijk van Granada was in 1035 al een van de zogenaamde taifarijken. Naar aanleiding van de publicatie van een antisemitisch gedicht door een belangrijke dichter van Granada, vond in 1066 een grote moordpartij plaats op duizenden joden. De joodse vizier van de Ziriden, Joseph ibn Naghrela, werd door een menigte gekruisigd en de joodse wijk deels verwoest.

 

Met de komst van de Almoraviden en de Almohaden keerde enigszins wat eenheid en rust terug in het gebied. Met de val van de Almohaden werd in 1232 de macht overgenomen door Alhamar, die opnieuw een koninkrijk van Granada maakte. Twintig verschillende sultans werden koning van dit rijk.De val van de stad Granada

Val van het Moorse Rijk in 1492

De val van het Moorse Rijk in 1492 was een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Granada. Het maakte een einde aan 800 jaar islamitische heerschappij op het Iberisch Schiereiland. De moslims en joden werden door het katholieke koningspaar (Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië) gedwongen tot bekering, en werden zo niet uit het land verbannen. Diegenen die de zogenaamde Spaanse Inquisitie overleefden, vluchtten naar Noord-Afrika. Ook het Arabisch verloor zijn rol in Granada en werd vervangen door het Spaans; de moskeeën werden veranderd in katholieke kerken.

 

Ondanks de vele gevechten groeide Granada door, en het was in de 15e eeuw een van de rijkste steden van Europa, met 50.000 inwoners. Tijdens de regering van Sultan Alhamar in tijd van de Moren, was het Alhambra gebouwd. Het huidige Alhambra werd echter pas geconstrueerd in de 17e eeuw, en functioneerde als het nieuwe regeringspaleis voor de stad. In het district Albaicín woonden de ambachtslieden en de adel, in dat district had men onder andere al een universiteit, fabrieken en douanes. De Joodse bevolking leefde in deze tijd in de wijk El Realejo.

 

Na de val van het Moorse Rijk groeide het nieuwe en verenigde Spanje al gauw uit tot een van de machtigste landen ter wereld, door de ontdekking (1492) en kolonisatie van de Nieuwe Wereld door onder anderen Christoffel Columbus.

 

Weer en Klimaat

Granada heeft een mediterraan klimaat met wat tendensen naar een landklimaat. De zomers zijn erg heet en droog, en de temperatuur kan soms twee of drie maanden lang onafgebroken boven de 35 graden Celsius uitstijgen. Daartegenover staat dat de winters voor Spaanse begrippen behoorlijk koud zijn, en de temperatuur regelmatig beneden het vriespunt daalt. Het verschil tussen de minimum- en maximumtemperaturen is in Granada erg groot, in de zomer kan het overdag 35 graden zijn, en ’s nachts slechts 12 graden. Andersom, wanneer het in de winter ’s nachts vriest, kan het overdag alsnog meer dan 20 graden worden. De stad kent erg weinig neerslag, vooral de zomers zijn extreem droog, met minder dan 10 millimeter regen per maand.


Cultuur

In Granada bevindt zich het Alhambra, een Moors paleis dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hetzelfde geldt voor het Albaicín en de Generalife. De kathedraal van Granada met de grafkapel van het katholieke koningspaar (Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië) behoort tot de grootste kerkgebouwen in Spanje. De culturele rijkdom van de stad, met invloeden van de Moren, Joden en katholieken maakt Granada een van de belangrijkste culturele centra van Spanje. De “Universidad de Granada”, opgericht in 1531, is een van de meest prestigieuze van het land. De beschermheilige van de stad is San Cecilio, en de bijbehorende feestdag valt elk jaar op 1 februari. De wijk Albaicín en de Sacromonte zijn bekend om de (zigeuner)flamenco: veel groten uit deze wereld kwamen hiervandaan of begonnen hier hun carrière.


Booking.com

Openbaar vervoer bus 

Granada stad is goed te voet te doen. Maar Granada stad heeft ook een prima openbaar vervoer zo zijn er 27 buslijnen. Deze lokale bussen rijden van 6:00 ’s morgens tot 00:00 ’s nachts. Vanaf deze tijd rijden er twee nachtbussen. Dit zelfde geldt ook voor de weekenden.

 

Info over het reizen met de bus in Granada.

 Wanneer je van plan bent veel te gaan reizen in Granada, kun je beter een OV pas aan te vragen. Met de OV pas kost een rit een stuk minder.

 

De trein

Westelijk van het centrum ligt het treinstation van Granada, aan de Avenida de la Constitución.  Er gaan dagelijks verschillende treinen naar Antequera, Sevilla en Almeria. Naar Madrid is goed te bereiken met de Talgo-trein. Je kunt voor de nachttrein kiezen of de trein van 15.40 uur. Verder rijden er ook regelmatig treinen naar de stad Valencia en de stad Barcelona.

 

Luchthaven Granada - Airport Granada 

Info Vliegveld Federico García Lorca ( Granada - Jaén ) Airport Granada heet officieel Federico García Lorca naar een Spaanse dichter, maar in de volksmond heet het kortweg Granada Airport. De luchthaven ligt 17 kilometer westelijk van Granada en rond de 100 kilometer ten zuidelijk van Jaén.

 

Vanuit Nederland vliegen er GEEN vliegmaatschappijen op Granada Airport

Wil je naar Granada moet je via Airport Málaga vliegen, Málaga stad ligt op ongeveer 125 kilometer afstand.


Vluchten naar Malaga:

Amsterdam Schiphol

 • Transavia
 • Vueling
 • KLM
 • Iberia

Rotterdam Airport

 • Transavia

Eindhoven Airport

 • Ryanair
 • Transavia

Dusseldorf Weeze

 • Ryanair

Brussel Charleroi

 • Ryanair

Brussel Zaventem

 • Vueling
 • Ryanair

Bus maatschappij ALSA

Vanaf Airport Málaga heb je met de bus van ALSA een directe verbinding naar Granada in ongeveer 2 uur.  Meer informatie over de dienstregeling van ALSA VIND JE HIER.

 

Trivia

De pracht van Granada wordt uitgedrukt in de beroemde uitspraak van de Mexicaanse dichter Francisco de Icaza:

Dale limosna, mujer, que no hay en la vida nada como la pena de ser ciego en Granada.

Geef een aalmoes, vrouw, want er is in het leven geen ergere straf dan een blinde te zijn in Granada.

Bron: Wikipedia

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN GRANADA