De mooiste bezienswaardigheden van de autonome regio Aragón

Informatie: Reisimpressies van de autonome regio Aragón en zijn 3 Provincies. 


Informatie en hints van de autonome regio Aragón en zijn 3 Provincies met de mooiste bezienswaardigheden van Aragón. De regio Aragón ligt in het noordoostelijk deel van Spanje en ligt zuidelijk van de Spaanse Pyreneeën en oostelijk van het Baskenland en westelijk van Catalonië. De regio Aragón is onderverdeeld in drie provincies: Huesca met de gelijknamige hoofdstad HuescaTeruel met de gelijknamige hoofdstad Teruel en Zaragoza met de gelijknamige hoofdstad Zaragoza


DE REGIO Aragón

Het huidige Aragón was de kern van een middeleeuws koninkrijk, dat in de 15e eeuw heel het oosten van Spanje beheerste en zijn invloed over het westen van de Middellandse Zee uitbreidde tot Italië en Griekenland.


Booking.com

Het koninkrijk is rond 800 ontstaan als een Frankische mark, het graafschap Aragon in de omgeving van Jaca, de eerste hoofdstad, in de huidige Spaanse regio Aragón. Spoedig onttrok de graaf zich aan Frankische heerschappij maar werd daarna afhankelijk van het koninkrijk Navarra.

 

In 1035 werd het grote rijk van Sancho III van Navarra als aparte koninkrijken verdeeld onder zijn zonen. Ramiro I werd alzo als eerste tot koning van Aragon gekroond.

 

Gedurende de reconquista werd het koninkrijk uitgebreid in zuidelijke richting. Na de verovering in 1118 werd Zaragoza de nieuwe hoofdstad.In 1137 ontstond door het huwelijk van koningin Petronella van Aragon met graaf Ramon Berenguer IV van Barcelona (heerser van Catalonie) de Kroon van Aragón.

 

In de daaropvolgende eeuwen wisten de koningen van de Kroon van Aragón door verovering een groot deel van oostelijk Iberië en het Middellandse Zeegebied onder hun heerschappij te brengen; zij verwierven Valencia, CataloniëCorsica en Sicilië.

 

In 1469 huwde koning Ferdinand II met Isabella van Castilië. Uit de vereniging van de twee kronen ontstond Spanje. Gaandeweg raakten de kronen van Aragon en Castilië steeds meer met elkaar verweven en bleef het koninkrijk Aragon nog slechts in naam bestaan.

 

Tijdens de Spaanse Successieoorlog, in 1707, werden titels, naamvoering en kroningen afgeschaft waardoor in feite het bestaan van het koninkrijk werd opgeheven.

Vele familiestukken, waaronder de serie wandtapijten 'De Eenhoorn' - La dame a la Licorne (1484-1500), zijn tentoongesteld in het Musée national du Moyen Âge in Parijs.Een bekend lid van de dynastie van Aragon was de eerste vrouw van Hendrik VIIICatharina van Aragon

Aragón heeft slechts één officiële taal, het Spaans, maar in de praktijk worden er op kleinere schaal nog twee andere talen gesproken: het Aragonees in de bergvalleien in het noorden en het Catalaans in een strook in het oosten van de regio, die ook bekendstaat als La Franja.

Beide talen worden wettelijk beschermd maar hebben geen officiële status.

 

Het noordelijk deel van de regio bestaat hoofdzakelijk uit bossen en met de bergen en berg de toppen van de Pyreneeën waar het prachtige natuurpark, Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido ligt

Het centrale gedeelte van de regio Aragón stroomt de rivier is Ebro hier door is het een stuk vlakker en vruchtbaarder.

De regio Aragón is een dunbevolkt gebied met iets meer dan  1,3 miljoen inwoners , wat misschien Aragón des te leuker maakt om deze te gaan ontdekken. Je vindt hier namelijk een heerlijke natuur,  met mooie oude bergdorpen, En prachtige middeleeuws stadjes en dorpjes, en de steden Zaragoza en Teruel .

Bron: Wikipedia


WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN DE REGIO ARAGÓN