Het plaatsje Bocairent en De ijsgrot van Sant Blai

Regio Valencia » Provincie Valencia » Het stadje Bocairent met unieke informatie, hints over de ijsgrot van Sant Blai in het historische plaatsje Bocairent


De ijsgrot van Sant Blai in het historische plaatsje Bocairent

Zuidelijk van de provincie Valencia ligt het lieflijke plaatsje Bocairent. Het stadje is zeker niet bekent maar het is een fijne en sfeervol stadje. In het stadje Bocairent denk je even zo moet het in de middeleeuwen geweest zijn. Naast het Natuurgebied de Sierra Mariola, het middeleeuwse dorp en het klooster, zijn er nog tal van bezienswaardigheden te bekijken zoals de Moorse grotten, ijskelders en la Valleta. Beleef Spanje dé online reisgids met nuttige reis- en vakantie info voor een onbezorgde vakantie naar Bocairent, Spanje!


HET PLAATSJE BOCAIRENT EN DE IJSGROT VAN SANT BLAI

De ijsgrot van Sant Blai in Bocairent

Vóór de komst van de koel-vriescombinatie werd de koude van de natuur aangewend en was er een bloeiende  handel in sneeuw en ijs, een bedrijf dat zijn hoogtepunt bereikte in de XVII en XIX eeuw

Sneeuw verzamelen, bewaren, vervoeren, verkopen en consumeren maakte deel uit van een activiteit die nu verloren is gegaan. Getuigenis van deze eens zo bloeiende onderneming zijn de ijsputten, ijsgrotten of ijskelders die bewaard zijn gebleven voor het nageslacht.


Booking.com

In Bocairent zijn er verschillende voorbeelden van deze karakteristieke gebouwen: de enorme ijsgrot van En Miquel (Cava de En Miquel) en de Xàtiva ijskelders (Cavetes de Xàtiva) zijn opmerkelijke architecturale voorbeelden van de handel in sneeuw en ijs in de Sierra Mariola, evenals de ijsgrot van Sant Blai (Cava de Sant Blai), waarvan het gebruik tot in de achttiende eeuw is gedocumenteerd.

De ijsgrot van Sant Blai bevindt zich achter de middeleeuwse wijk Bocairent, naast het pad dat je naar de Moorse grotten brengt.Cava de Sant Blai is een cirkelvormige put van 7,70 meter diameter en 11 meter diep, met half bolvormig dak in metselwerk. Op het hoogste niveau is een opening waar de sneeuw kan ingebracht worden. Onderaan de ijsgrot is in de zijwand een afvoer in de rots  uitgehouwen om het smeltwater te laten weglopen. Deze galerij van slechts 1.80 meter hoog, 1 meter breed en 20 meter lang is tegenwoordig een van de toegangen tot de ijskelder.Mooi te combineren met de "Moorse Grotten""

 

contact :

website : www.bocairent.org

telefoon : (+34) 962 905 062

email : bocairent@touristinfo.net

adres :

Carrer Ruta de les Covetes 2, 46880 Bocairent

Hondon-nieves.blogspot.com Bron:  Hondon-nieves.blogspot.com Schrijver: Wim Kuyps

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN VALENCIA


Dit is misschien ook interessant: