De mooiste bezienswaardigheden van het Spaanse eiland Gran Canaria

Informatie » van de autonome regio Canarische eilanden » Reisimpressies van Gran Canaria » met de mooiste bezienswaardigheden van Gran Canaria


Canarische eilanden » het Spaanse eiland Gran Canaria met veel unieke  hints, tips en inspiratie voor je vakantie naar het eiland Gran Canaria . Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer, klimaat de bezienswaardigheden etc. over het Canarische eiland Gran Canaria  voor je verzameld! De oorsprong van de naam Gran Canaria. De oorsprong van de naam Canarische Eilanden komt vermoedelijk van het Latijnse Canariae Insulae, wat dus hondeneilanden betekent. Eerst werd het eiland Gran Canaria alleen zo genoemd. Waarom de Canarische Eilanden deze naamgeving kregen daarover verschillen de meningen.


Gran Canaria Beleef Spanje

Het ene verhaal verteld dat er de Canarische eilanden veel grote honden leefden. Anderen zeggen weer dat de naam eigenlijk de zeehonden bedoelde die vroeger in de oceaan rondom de Canarische Eilanden leefden, maar dat was eenmaal. Het derde verhaal verteld dat de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen, de honden heilige dieren waren.In ieder geval  heeft de Canarische Eilanden wat met honden, dan in het wapen van de Canarische Eilanden zie je ook twee honden staan. In ieder geval heeft de Canarische Eilanden niets met de kanarievogel. Het is juist andersom: de kanarievogel is genoemd naar de Canarische  eilanden, waar deze vogel nog steeds in het wild leeft.


Booking.com

Gran Canaria ligt ten zuidoosten van Tenerife en ten westen van Fuerteventura. De noordwestkust van Afrika ligt op ongeveer 150 km afstand en het vasteland van Europa is zo'n 1350 km verwijderd van Gran Canaria.  Het hoogste punt ligt op 1949 meter, de top van de Pico de las Nieves. Het eiland heeft een ronde vorm, met een diameter van ongeveer 50 km.

Eeuwenlang had Gran Canaria te maken met ernstige ontbossing als gevolg van menselijk handelen. In de twintigste eeuw begon men met herbebossing en begon de hoeveelheid bos weer toe te nemen.

 

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria is de hoofdstad van de provincie Las Palmas en zodoende ook de hoofdstad van Gran Canaria .  Las Palmas de Gran Canaria is samen met Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad  van de autonome regio van de Canarische Eilanden.


HET SPAANSE EILAND GRAN CANARIA BELEEF SPANJE

De bezienswaardigheden op Gran Canaria

Vele toeristen verblijven in het zuiden van het eiland hier is het klimaatwaar wat warmer en droger. De bekendste badplaatsen zijn Maspalomas met de naburige plaatsen San Agustin, Playa del Inglés en Meloneras en de iets meer naar het zuidwesten gelegen havenstadjes Puerto Rico en Puerto de Mogán.

Gran Canaria heeft veel te bieden, prachtige zandstranden een afwisselend landschap, duinen, ravijnen en de kleurrijke bergdorpjes.De Geschiedenis van Gran Canaria

Het eiland werd vanaf 3000 v.Chr. bevolkt door de Guanchen. Zij noemden het Tamarán. Spanje veroverde het in de 15e eeuw, tijdens het bewind van de Reyes Católicos (de katholieke koningen, Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon). Door het verzet van de oorspronkelijke bewoners hadden de Spanjaarden vijf jaar nodig om het volledige eiland te veroveren. In 1478 werd door Juan Rejón de stad Las Palmas de Gran Canaria gesticht, de eerste plek van Gran Canaria die in Spaanse handen kwam. Gran Canaria werd volledig ingelijfd en onder gezag van de Kroon van Castilië gebracht onder Pedro de Vera, die in 1483 de verovering, door Juan Rejón begonnen, voltooide.

 

De stad Las Palmas groeide uit tot een belangrijke haven voor schepen die onderweg waren van Europa of Afrika naar Amerika. Ook ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus maakte op Gran Canaria een tussenstop. Het bekende Columbushuis, Casa de Colon, in Las Palmas herinnert hieraan. Het eiland kende in de 17de en 18de eeuw een bloeitijd door handel in suiker en later in wijn zoals de wijnbouw op de andere Canarische Eilanden zich ontwikkelde. Nog later werd vooral de bananenteelt belangrijk voor het eiland. Vanaf het begin van de 19de eeuw ging het een stuk slechter met de economie en vertrokken veel eilandbewoners richting Zuid-Amerika. Met de opkomst van het toerisme in de jaren 60 leefde de economie van Gran Canaria weer op.

 

Het verkeer, vervoer en transport op Gran Canaria

Aan de oostkust van het eiland bevindt zich de luchthaven van Gran Canaria. Het grote aantal vliegtuigen en passagiers dat jaarlijks dit vliegveld aandoet maakt het tot een van de drukste van Spanje. Vlak naast het vliegveld is de luchtverkeersleiding gevestigd die al het vliegverkeer boven de Canarische Eilanden in goede banen leidt.

 

Het vervoer over het eiland zelf wordt geregeld door de busmaatschappij Global. Er rijden dagelijks 60 verschillende buslijnen over het eiland.

 

Op Gran Canaria loopt een aantal snelwegen die de hoofdstad met het noordwesten (via de GC-2) en zuidoosten (GC-1) verbindt. De snelweg GC-1 vormt sinds de jaren 90 de belangrijkste verbinding van de luchthaven naar de toeristische resorts in het zuiden. Het laatste stuk snelweg, van Puerto Rico naar Puerto de Mogán werd op 25 maart 2013 opengesteld voor verkeer.

 

Veruit de grootste haven is Puerto de La Luz in de hoofdstad Las Palmas. Dit is zowel een passagiers- (907.782 pax in 2007) als goederenhaven (verwerkt o.a. 400.000 ton ingevroren vis per jaar). Verder heeft Arguineguín een haven voor de export van cement uit de plaatselijke fabriek en de haven van Arinaga bevindt zich in een van de belangrijkste industriële en commerciële zones van de Canarische Eilanden.


HET SPAANSE EILAND GRAN CANARIA BELEEF SPANJE

De mooiste en gezelligste stranden van Gran Canaria

Vlakbij de stad Las Palmas de Gran Canaria ligt het brede strand Playa de Las Canteras.

 • Sardina del Norte een klein gezellig en sfeervol strand
 • Playa de Güigüí in het westen is populair en breed strand
 • In het oosten vind je Tufia,  een knus stukje kust veel locals 

 

In het zuiden vind je de breedste stranden van Gran Canaria.

Ze zijn voorzien van alle faciliteiten, de bekendste zijn: 

 • Maspalomas
 • Playa del Inglés
 • Puerto Rico en 
 • Puerto de Mogán


Het weer en klimaat op Gran Canaria

Gran Canaria heeft een warm en zonnig, subtropisch klimaat. De temperatuur is het hele jaar vrij gelijkmatig door de vochtige noordoostpassaat (calisio), en de Canarische stroom, een aftakking van de Golfstroom. Volgens de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld.

In de bergen in het binnenland is het wat koeler en op de hoogste bergen kan enkele maanden per jaar zelfs wat sneeuw liggen. Tijdens de Calima (wind vanuit de Sahara over de Atlantische Oceaan) lopen de temperaturen op tot soms boven de 40 °C en hangt er een stofwolk van Saharazand boven het eiland.

Het zuiden van Gran Canaria ligt in de regenschaduw van de bergen, met als gevolg dat het daar droger en zonniger is dan in het noorden.

De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 22 °C; de koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 17 °C en augustus is de warmste maand met gemiddeld 24 °C. De meeste regen is in de wintermaanden november, december en januari; de droogste maanden zijn de zomermaanden juni, juli en augustus.

Door de Golfstroom ligt de temperatuur van het zeewater bijna het hele jaar door tussen de 19 en 24 °C.


De Gastronomie op Gran Canaria

De typische gerechten op Gran Canaria zijn bijvoorbeeld:

 • Conejo en Salmorejo : konijn
 • Caldo de Pescado : vissoep
 • Mojo saus : Mojo Picón of Mojo Rojo
 • Papas Arrugadas :  aardappelen ongeschild gekookt en bestrooid met zout.
 • Ensalada : verse saladeschotel.
 • Sancocho : soep
 • Pata de cerdo, gebraden varkenspoot
 • Papas arugadas con mojo - gerimpelde aardappeltjes met saus
 • Potajes, maaltijdsoepen
 • Rancho canario, maaltijdsoep met kikkererwten
 • Sancocho, Canarische schotel van gedroogde, zoute vis
Bron: Wikipedia

Wat kunnen we ondernemen op Gran Canaria