DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN van DE SPAANSE  Badplaats Altea

Informatie » regio Valencia » Provincie Alicante » Costa Blanca » De Badplaats Altea met unieke informatie, hints en de mooiste bezienswaardigheden.


Informatie en hints van de badplaats Altea aan de Costa Blanca met de mooiste bezienswaardigheden van Altea. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer en klimaat, leuke info en hints over de stad Altea voor je verzameld. Het Spaanse kustplaatsje Altea, is gelegen op ongeveer 50 kilometer noordoostelijk van de stad Alicante  en rond de 100 kilometer zuidelijk van Valencia. Beleef Spanje dé online reisgids met nuttige reis- en vakantie info voor een onbezorgde vakantie naar Altea, Spanje!


ALTEA AAN DE COSTA BLANCA - Beleef Spanje

Het stadje Altea 

Aan de kust van de Middellandse zee ligt het gezellige plaatsje Altea, in de provincie Alicante. Dit prachtige plaatsje Altea met zijn behaaglijke witte huisjes en knusse smalle straatjes en zijn schilderachtige omgeving is echt een van de leukste en mooiste plekjes aan de Spaanse Costa Blanca en is zeker een bezoek waard. Altea, dit leuke, kunstzinnige artistieke stadje is eigenlijk zelf een groot museum. Altea ligt ongeveer 50 kilometer noordoostelijk van de stad Alicante en rond de 100 kilometer zuidelijk van de stad Valencia.

 

Het stadje Altea is gebouwd op en tegen een heuvel. Doordat er altijd veel schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars in deze badplaats leefden, zie je dat terug door veel kunstzinnige invloeden. Ook nu vind je nog steeds veel ateliers in Altea.


Booking.com

De geschiedenis van het stadje Altea

De Iberiërs vestigden zich hier als eersten bij de monding van de Algar. Later vestigden de Grieken hier een marktplaats, genaamd Althaia, naar Althaea de moeder van Meleager uit de Griekse mythologie. Zowel de naam van de rivier als van de stad hebben een geneeskrachtige connotatie, waardoor wel wordt verondersteld dat dit vroeger een geneeskundig en heilzaam oord was. Ook de Romeinen vestigden zich langs deze kust. Hiervan zijn verschillende archeologische resten aangetroffen, zoals de villa en badhuis in het nabije Museo al Aire Libre Villa Romana in L'Albir (gemeente L'Alfàs del Pi).

Gedurende de Moorse tijd maakte de stad en omgeving deel uit van het emiraat Denia en stonden hier diverse boerderijen, zoals d'Albalat en Benasquer. De Arabieren zorgden voor de nog steeds bestaande irrigatiesystemen, waardoor de mogelijkheden voor landbouw en fruitteelt sterk verbeterden. In 1244 heroverde Jacobus I van Aragón het Iberisch Schiereiland op de Moren. Deze Reconquista en de strijd tegen de Moorse piraten (de Barbarijse zeerovers) wordt in Altea nog jaarlijks in september gevierd tijdens de Moren en Christenen (Moros y Cristianos) feesten.

Geleidelijk werd de streek herbevolkt met christenen en werd de stad versterkt en ommuurd. Dit deel is nu bekend als de oude stad, ofwel de Casco antiguo de Altea. Op het hoogste punt staat hier de Església de la Mare de Déu del Consol d'Altea, waarvan de blauwe koepels tegenwoordig het 'visitekaartje' van Altea vormen. In 1729 kreeg Altea ook stadsrechten. Gedurende de achttiende en negentiende eeuw woonden er circa 5.000 mensen, die zich vooral bezighielden met landbouw en visserij. Pas met de start van het toerisme vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw nam de bevolkingsomvang flink toe en pas toen werd de landstrook tussen de oude stad en de zee bebouwd.Flaneren door het oude centrum

Train de kuiten en baan je weg door de steile straatjes van Altea! Omdat het oude centrum (Casco antiguo de Altea) op een heuvel ligt, is het zeker goed voor de conditie. De wandeling loont zich zeker, want je zult je wanen in een walhalla vol kunstgalerijen, ambachtswinkels en terrasjes. Ook kun je hier fantastisch souvenirs kopen.

Je komt het oude centrum binnen via een poort die uit de Middeleeuwen stamt. Deze poort wordt in het Spaans de Portal Viejo genoemd. Vertaald betekent dit simpelweg ‘oude poort’. Eenmaal in de oude binnenstad vind je volop sfeer door de balkons en deurgevels die zijn versierd met kleurrijke bloemen.

In het oude gedeelte vind je ook de Iglesia nuestra Señora del Consuelo. Deze kerk heeft blauwe koepels en springt er dus al van een afstand bovenuit. Aan de kerk ligt een mooi pleintje. In de zomer is hier van alles aan de gang: markten worden opgezet en straattheater vult het plein.Een kleurtje opdoen op het strand

Met een kust van meer dan 6 km kan je toch wel een strand hier en daar verwachten. Altea stelt niet teleur! De stranden hebben veelal witte kiezelstenen en beschikken over restaurants, toiletten en andere voorzieningen.

La Olla is een van de langere stranden van Altea en is eenvoudig te bereiken, ook voor mensen die minder goed ter been zijn. Een perfect strand vanwaar je de zee al duikend kunt ontdekken is El Mascarat. La Roda heeft van alle stranden de meeste voorzieningen, doordat het direct aan de boulevard ligt. Aan dit strand worden o.a. parasols en ligbedden verhuurd. De Blue Flag Award die La Roda heeft bemachtigd, garandeert daarnaast dat het er schoon en milieuvriendelijk is.

 

Andere bezienswaardigheden in Altea

Reis je naar het noorden van Altea dan vind je de Iglesia Ortodoxa Rusa. Dit is de allereerste Russisch-orthodoxe kerk die in Spanje is gevestigd. De kerk is door Russische arbeiders gebouwd en is een kunstwerkje op zich. Het gebouw bestaat voornamelijk uit hout en heeft één toren en vier prachtige ingangen. De Iglesia Ortodoxa Rusa zou zeker niet misstaan in een sprookje.

Maak ook even tijd om de boulevard van Altea te bezoeken. Hier zijn winkels, terrasjes en restaurants gevestigd. De boulevard wordt omringd door palmbomen en is goed voor een lange wandeling. Erg mooi bij zonsondergang!

De noordelijk gelegen bergketen Sierra de Bernia wordt graag bezocht door wandelaars. In de buurt van de keten kunnen auto’s worden geparkeerd om vervolgens te voet de natuur te bewonderen. Kies je ervoor de Sierra de Bernia te beklimmen dan word je beloond met een uitzicht op de Middellandse Zee waar menig reiziger jaloers op zal zijn.Vele feesten in Altea

Altea staat bekend om haar vele feesten en evenementen. De festiviteiten zijn meestal gelinkt aan religie. Zo worden feestdagen zoals de Driekoningen, het feest van de Moren en de Christenen en diverse evenementen ter ere van de Heilige Drie-eenheid uitgebreid gevierd.

 

Een beetje Geografie

Altea ligt aan de Costa Blanca aan de Middellandse Zee in de provincie Alicante aan de baai van Altea die begrensd wordt door de Morro de Toix (285 m.) in het noorden en de Punta Bombarda (54 m.) in het zuiden. Altea wordt beschermd tegen de noordenwind door de Sierra de Bernia (1121 m.). De kust bestaat grotendeels uit zand- en kiezelstranden. Er zijn drie verschillende havens. De gemeente Altea bestaat uit de stad zelf, de dorpjes Altea la Vella en Olla, alsmede de uitgebreide urbanisaties op de helling van de Sierra de Bernia. Altea is gelegen tussen de steden Valencia (100 km naar het noorden) en Alicante (50 km naar het zuiden) en is bereikbaar via de snelweg AP-7 (afrit 64) en de N-332. De gemeente heeft ook een viertal stations aan lijn 9 van de Tram van Alicante die die stad via Benidorm verbindt met Denia.

 

Vanuit de richting van Callosa d'en Sarrià loopt de (meestal droogstaande) rivier de Algar die aan de noordzijde van de stad uitmondt in zee. De benedenloop van de Algar heeft de (beschermde) status van drasland (Engels: wetland) gekregen. Andere kenmerken zijn Cap Negret, de vuurtoren van Albir op de Punta Bombarda en de kleine eilandjes Isla Negra en Isla de La Olla.

 

Het weer in de Badplaats Altea


Altea heeft een kustlijn van circa 6 km. met kliffen, kleine baaien en lange stukken vlak strand, waaronder:

  • het strand Playa de la Roda bij het oude stadscentrum
  • het grootste strand van Altea is het iets zuidelijker van het centrum gelegen Cap Blanch dat grenst aan het strand van Albir, dat behoort tot de gemeente Alfaz del Pi
  • noordwaarts van het centrum ligt het kiezelstrand Playa de Cap Negret
  • nog iets verder noordwaarts ligt het strand van L'Olla tegenover het gelijknamig eilandje

 

De kust ten zuiden van Calpe zou een microklimaat hebben waardoor de winters duidelijk warmer (zouden) zijn dan ten noorden van Calpe. Dat maakt Altea en omgeving zeer aantrekkelijk voor overwinteraars uit onder andere Nederland, Engeland, Scandinavië en Duitsland.

 

Of je er nu voor kiest om in Altea te verblijven of een dagtochtje te maken, verlies dit plaatsje in ieder geval niet uit het oog. Het is er werkelijk waar prachtig!Wat kunnen we ondernemen inAltea?