DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE  Andalusische stad Jerez de la Frontera

Andalusië » Provincie Cádiz » Reisimpressies van de stad Jerez de la Frontera met veel unieke info, hints, tips en inspiratie voor je vakantie.


De Andalusische stad Jerez de la Frontera met informatie, hints, tips en Inspiratie met de mooiste      bezienswaardigheden van de stad Jerez . Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer en klimaat, leuke info en hints over de stad Jerez voor je verzameld. De Andalusische stad Jerez de la Frontera is een stad in de provincie Cádiz, regio Andalusië, Spanje.Tot midden van de twintigste eeuw was de rivier de Guadalete bevaarbaar voor kleine schepen tot de stad Jerez. Jerez de la Frontera (Frontera-grens) vormde tijdens de Moorse tijd van 711-1265 de grens tussen het christelijke noorden en het islamitische zuidelijk deel van Andalusië.


REISINDRUKKEN VAN JEREZ 

De stad Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera hier zie je de meest indringende beelden en emoties, alom beroemd door zijn flamenco, feestdagen, stieren, paarden, sherry en pure hartstocht. Andalusië sowieso een bijzonder gebied, waar Oost West zich ontmoet en vermengt in een intrigerend mozaïek van Joodse, Moorse, Christelijke en Zigeuner cultuur.

 

Jerez de Sherrystad ( "Vino fino" of "Vino de Jerez" ) kan alleen worden gemaakt in het gebied rondom Jerez de la Frontera, in de Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Jerez y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda, de officiele naam van dit wijngebied, met de inheemse druivensoort Palomino .


Booking.com

Als wij door de stad wandelen, en geconfronteerd worden onderweg met de onweerstaanbare verlokkingen. In de straten ruikt man de geur van Sherry door de wit gekalkte Bodega's  heen. En dan de heerlijk en lekkere tapas, restaurants, souvenirshops, musea en prachtige kerken, beladen met wierook en goud.

 

En als je 's avond door de zigeuner wijk Santiago loopt dan hoor je zingen, gitaren vurige flamenco ritme die op zwepen tot handgeklap en deinende passie hier waar de essentie van de "canto jondo" (diepe zang) bewaard is gebleven. Proef de sfeer op de Plaza's de la Asuncion en Plateros of ga naar de markt hallen in en rond de hallen hier is een bijna kermisachtige sfeer.

Het prachtige San Miguel- en San Salvador kerk, de San Ginès-kathedraal en natuurlijk het Alcazar Het Alcázar

Het Alcázar van Jerez de la Frontera is één van de belangrijke monumenten van Jerez. De architectuur stamt uit de twaalfde eeuw zoals je die heel veel terug ziet.

Het fort Alcázar was enorm verwaarloost zodat er grote  verbouwing voorgenomen moesten worden om het weer toonbaar te maken.

De opdracht tot de bouw van Alcázar was de edelman Lorenzo Fernandez de Villavicencio en Benitez. Het fort bestaat uit verschillende gebouwen tuinen en baden zoals een minaret, een moskee, een paleis en een binnenplaats. 

 

De Cathedral Jerez de la Frontera

Zoals elke Spaanse stad beschikt ook Jerez over een prachtige kathedraal welke gebouwd werdt in de twaalfde eeuw en in de zeventiende en achttiende eeuw werden er diversen restauraties voorgenomen.

De kathedraal van Jerez de la Frontera is gebouwd in gotische stijl.  In de kathedraal zijn diversen religieuze kunststukken te zien, zoals bijbeeld van ‘La Virgen Niña’ van Zurbarán. 


REISINDRUKKEN VAN JEREZ 

Museo de Relojes

Palacio del Tiempo is een paleis met een machtige klokken museum . Door het Andrés de Ribera Foundation is deze prachtige collectie inmiddels  meer dan driehonderd klokken groot.

De klokken collectie is verdeeld over zeven kamers met de namen als: Patio Bienvenida, Salon Luis XV, Sala Azul, Sala Oro, Sala Púrpura, Sala Verde en Sala Aturo Paz.

 

De Flamenco

De flamenco is diep geworteld in de Andalusische cultuur. In de stad Jerez de la Frontera zijn verschillende Flamenco dansscholen waar je aan deel kunt nemen of schrijf je in voor diversen lessen.Festival de Jerez in februari/maart 

Dit Festival duurt twee weken en hier kun je gerenommeerde nationale en internationale flamenco artiesten bewonderen. Er worden tijdens deze tijd ook talrijke flamenco workshops gegeven en natuurlijk kun je tijdens het festival genieten van de heerlijke Andalusische tapas en sherry. Het  festival van Jerez vindt plaats in maand februari en maart. 
www.puroarteflamencojerez.com

 

Feria del Caballo in Jerez de la Frontera

De beroemde Feria del Caballo vindt plaats in Jerez de la Frontera in mei, na de Feria de Abril en voor de Romería del Rocío. Tot de ingrediënten van dit Andalusische paardenfestival behoren sherry, proeverijen, prachtige flamenco jurken, rijtuigen en de vermaarde Jerez raspaarden.  

De feria ontstond ooit in de de middeleeuwen als paardenmarkt om in de loop van de tijd uit te groeien tot een zeer gevarieerde verzameling van festiviteiten. Het festival staat bol van tradities, zo ook de kleding. Mannen dragen een statig ruiterpak (traje de corto) en vrouwen een kleurrijke zigeunerjurk (traje de gitana).Locatie en casetas

De feria wordt gehouden op het terrein van Parque González Hontoria. Op dit feestterrein bevinden zich ruim 250 casetas waar genoten kan worden van typische Jerez specialiteiten als flamenco, sherry en tapas. Elke caseta kent zijn eigen aankleding, ambiance en gastronomische specialiteiten. Hiervoor zijn speciale competities in het leven geroepen, zoals 'de beste tapa' en 'de beste versiering'. In tegenstelling tot de Feria de Abril in Sevilla zijn de meeste casetas in Jerez toegankelijk voor iedereen.

 

Hapjes en drankjes

De gastronomie tijdens Feria de Caballo is gevarieerd. Populaire delicatessen zijn bijvoorbeeld de pescaíto frito (gefrituurde vis), guisos (stoofschotels) en cola de toro (stierenstaart). Typische drankjes zijn oloroso (geurige donkere sherry) en sherry wijn die ook regelmatig gemixt wordt met soda limoen.Museo Arqueológico Municipal de la Frontera

Aan Plaza del Mercado vind je het  Museo Arqueológico Municipal de la Frontera dit is een archeologisch museum met vele culturele tentoonstellingen,  schilderijen die afkomstig zijn uit de neolithische tijd, het Romeinse Rijk- Islamitische en middeleeuwse voorwerpen.

 

Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestra

Caballo andaluz - De Andalusische paarden zijn op de hele wereld bekend en beroemd beroemd. Het is een van de oudste racepaarden rassen in de wereldwereld.

Vele andere rassen zijn afgeleid van dit paardenras, Andalusische paarden. Het is helemaal niet zo raar dat de paardenrijschool ‘Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestra’ een belangrijke plaats inneemt in de samenleving hier in Jerez. Deze rijschool is rond 1973 opgericht en kreeg in 1987 zelfs de koninklijke titel.

Hier worden Regelmatig internationale dressuurwedstrijden gehouden  en dat op zeer hoog niveau.

Maar de meeste bezoekers en vooral de toeristen komen er voor de shows waarbij de ruiters gekleed zijn in achttiende eeuwse kledij en de muziek is veelal klassiek georiënteerd.

De paarden leren in Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestra zelfs dansen. Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestra heeft twee musea waar je de geschiedenis van dit alles kunt bewonderen.
https://www.realescuela.org/enTypische kenmerken van Jerez

  • Jerez is bekend als de sherrystad ("Vino fino" of "Vino de Jerez"). Als men door de straten wandelt dringt de geur van Sherry door de witgekalkte muren van de bodega's heen. Op de muren staan de namen van de grote landeigenaren, zoals Pedro Domecq die grote delen van Andalusië rond Jerez bezitten en de grond verbouwen of gebruiken om (vecht-)stieren en paarden te fokken.

 

  • In augustus/september van ieder jaar wordt er de Vendimia gehouden, een driedaags druivenoogst feest met kermis en markten.

 

  • In Jerez is de Paardenrijschool "Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre" oftewel de "Koninklijke Andalusische School van de Hippische Kunst" gevestigd. Deze school geniet een goede reputatie. In de school worden paarden en berijders getraind en vinden tevens shows plaats. Daarnaast kent Jerez nog de "Yeguada de la Cartuja", die soortgelijke activiteiten uitvoert. Eens per jaar in het voorjaar wordt er de "Feria del Caballo" gehouden, een grote paarden-/veemarkt annex kermis, die drie dagen duurt en waar prijsvee van over de hele wereld te bezichtigen en te koop is.

 

  • Jerez de la Frontera kent een luchthaven die vooral in de zomermaanden redelijk draait.

 

  • Daarnaast heeft het een bekend racecircuit, het "Circuito Permanente de Jerez".

 

  • Jerez wordt wel de hoofdstad van de Flamenco genoemd. Hoewel heel Andalusië grote Flamenco-artiesten heeft voortgebracht, bevindt zich hier de officiële academie van de Flamenco, het "Centro de Baile Jerez".

 

Klimaat

Jerez de la Frontera heeft een subtropisch klimaat met milde en natte winters en warme en droge zomers. Per jaar valt er bijna 600 millimeter neerslag, de meeste neerslag valt in de periode oktober tot en met april. December is de natste maand met 109 mm neerslag. Het aantal zonne-uren per jaar ligt op zo’n 2.965, dat is bijna tweemaal zoveel als in Nederland.

TIP: In het centrum van Jerez heb je met je laptop  waar je ook wil WIFI Wat gaan we ondernemen in Jerez de la Frontera ?