Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Informatie Weer en Klimaat Spanje

Alle informatie over het Spaanse weer en Klimaat

Alle informatie over het Spaanse weer en Klimaat - Spanje heeft grotendeels een Mediterraans klimaat: de zomers zijn warm en regelmatig heet en in het algemeen milde winters. Im Spanje valt een aantal dagen per jaar veel neerslag. Maar door dat Spanje een Mediterrane klimaat heeft ligt de gemiddelde temperatuur rond de 22 graden overdag en 's nachts zijn de temperaturen rond de 13 graden C. Maar de wintermaanden zijn in grote delen van Spanje echt winters. Dat komt hoofdzakelijk door de bergen waar de invloed van de Middellandse Zee ontbreekt.Het klimaat en het weer kun je in Spanje in drieën delen: het binnenland, de kustgebieden samen met de Balearen en het noordelijk en het noordwestelijk deel.

INFORMATIE WEER EN KLIMAAT SPANJE

Ben je ook nieuwsgierig geworden wat voor weer je te wachten staat? Wil je graag weten hoe warm of koud het wordt in de Spaanse, regio's, steden of dorpen? Hier vind je veel info over het klimaat in Spanje wat temperaturen, zonneschijn en neerslag betreft en de beste tijd om het vakantieland Spanje te bezoeken.

 

Klimaat en temperatuur

Het weer en klimaat in Spanje. 
Volgens het Sydow - Wagner klimaatsysteem heeft Spanje 3 klimaatgebieden:

  • De eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat
  • Het centrale binnenland heeft een landklimaat
  • Het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaat
Booking.com

De winter in Spanje

De wintermaanden kunnen in delen van Spanje vrij koel tot koud zijn. Het noordelijke deel van Spanje (zuidelijk  van de Pyreneeën) en centraal Spanje hebben een zelfde weertype als dat wij hebben. De Temperaturen liggen gemiddeld een paar graden boven het vriespunt, kans op nachtvorst en winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (Catalonië) en de noordkust (Baskenland) hebben regelmatig met winterse buien te maken.

 

Wintersport in Spanje

In het noorden en de Sierra Nevada en de Pyreneeën kan man in de wintermaanden volop van de wintersport genieten. Maar ook de bergen ten noorden van de hoofdstad Madrid bestaan mogelijkheden om te skiën in de wintermaanden. In het voorjaar kun je zelfs een wintersportvakantie met een winterzon vakantie combineren als je gaat skiën in de Siera Nevada en overnacht langs de kust ten zuiden van de bergen. Temperatuurverschillen van zo'n 25 graden zijn binnen een uur rijden dan zeer goed mogelijk.

Overwinteren in Spanje

Spanje is een populaire bestemming om te overwinteren. De Costa Blanca aan de oostkust is erg populair onder overwinteraars vanwege het aangename milde klimaat tijdens de wintermaanden. De temperatuur zit dan gemiddeld zo rond de 15 tot 18 graden en deze streek is ook tijdens de wintermaanden vrij droog. De Costa del Sol biedt vrijwel gelijke temperaturen, maar is in de winter iets natter.

 

Hoewel de Canarische Eilanden officieel bij Spanje horen, is het klimaat afwijkend van het vasteland van Spanje. Dit is omdat de eilanden geografisch bij Afrika liggen. In de wintermaanden is het gemiddeld warmer dan op het vasteland, in de zomer is het meestal minder heet dan langs de Spaanse costa's.


Uitzonderingsgevallen zijn oostenwinden die zeer warme lucht uit de Sahara meenemen en de temperaturen op kunnen laten lopen tot boven de 40 graden. Deze wind wordt sirocco genoemd, indien het gepaard gaat met vele woestijnstof noemt men dit verschijnsel Calima. Je ziet dan vrijwel geen hand voor ogen en dat in combinatie met extreme hitte maakt het zeer onaangenaam. Zulke omstandigheden duren gelukkig nooit lang.
In de winter is het op de Canarische Eilanden vaak lenteachtig, hoewel slecht weer met veel wind en neerslag zeker tot de mogelijkheden behoren. Vooral als er boven West-Europa sterke hogedrukgebieden liggen zorgt dat tijdens de periode november tot en met februari geregeld voor veel regen en wind.

HET WEER VAN, VANDAAG IN SPANJE

Zoom in en klik op stad of plaats

Neerslag in Spanje

Gemiddeld genomen is Spanje een vrij droog land, waarbij er een redelijk grote variatie is in de plekken en periodes waar en wanneer de neerslag valt. De autonome regio's Castilla-Léon en Aragón in het noordelijke binnenland zijn relatief droog, net als delen van Andalusië, de Costa Blanca en het binnenland ten oosten en zuid-oosten van Madrid. In deze gebieden valt op jaarbasis minder dan 500 mm neerslag, waarvan het grootste deel in de winterperiode.
Het noordelijk en noord-westelijke deel van Spanje is relatief het natste, ook in het voor- en najaar valt daar geregeld neerslag.
De periode mei tot oktober is de droge periode, hoewel in vrijwel heel het land er altijd kans is op een stevige onweersbui. Soms kan slecht weer tijdens de zomermaanden zelfs een paar dagen aanhouden.

De Hitte in Spanje

De eerste voorjaarswarmte wordt normaal gesproken waargenomen in het uiterste zuiden van Spanje en op de Canarische eilanden. In maart kan de temperatuur daar al richting de 25 graden gaan. Voor het grootste deel van Spanje geldt dat het vanaf mei vrijwel overal warm wordt en die warmte houdt over het algemeen tot september aan, in sommige gebieden zelfs tot eind oktober.
Hittegolven zijn in delen van Spanje tijdens de zomer ook geen uitzondering. Langs alle costa's en centraal-Spanje heb je kans op hittegolven met temperaturen rond of zelfs boven de 40 graden. In de zomer betekent een vakantie in Spanje vrijwel gegarandeerd warm weer.
De stad Sevilla in het zuidwesten behoort zelfs tot één van de warmste steden ter wereld tijdens de maanden juli en augustus. Temperaturen boven de 35 graden zijn heel normaal en regelmatig zijn er uitschieters richting de 44/45 graden. Niet voor niets dat heel veel locals de siësta hier in ere houden.

 

Wil jij ook graag weten hoe warm het is in jouw regio in Spanje? KLIK HIER

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant: