Bezienswaardigheden van Het dorpje Hervás

Informatie » Gemeente Hervás » provincie Cáceres » regio Extremadura » Spanje


Unieke Informatie en hints van de gemeente Hervás.

Dé betoverende bezienswaardigheden van het dorp? Wat kun je ondernemen in Hervás?  Het Spaanse dorpje Hervás en zijn goed bewaard gebleven Joodse wijk. Het dorp ligt in ligt in het noorden van de provincie  Cáceres regio Extremadura . Het dorpje Hervás Gelegen in de Ambroz-vallei is de enige plaats in Spanje die ik heb bezocht, die verreweg het meest trots is op zijn Joodse geschiedenis en er ook alles aan lijkt te doen om het te promoten en te behouden.


DE SPAANSE HUNEBED - STONEHENGE 

Maar de joodse geschiedenis is in het dorpje Hervás anders dan die in vele andere dorpen en steden in Spanje. Hervás was niet zomaar een plaats waar deJoodse gemeenschappen zich heeft gevestigd en gewerkt. Het was meer een toevluchtsoord voor Joden die op de vlucht waren tijdens de joden vervolging die eeuwen geleden in het hele land plaatsvond.


Booking.com

De Joodse wijk van Hervás

Het meest opvallende deel van de stad is zonder twijfel het lager gelegen gedeelte, waar we de prachtige Joodse wijk Sg. XV, die tot op de dag van vandaag bijna intact is gebleven en die ons een zeer unieke en opvallende aantrekkingskracht biedt. Het is een netwerk van smalle geplaveide straatjes , waarvan vele doodlopende wegen en andere die uitkomen op kleine pleinen waar meestal een fontein staat, iets heel normaals in die tijd. De beste manier om de Joodse wijk te bezoeken, is door er te verdwalen en te genieten van de populaire architectuur waarin we tientallen elementen uit het Sefardische verleden kunnen ontdekken, zoals de Davidster, letters en cijfers in het Hebreeuws of menora's , de beroemde oliekandelaars uit 7 armen.Het begon allemaal met een hermitage

Hervás werd gesticht door de Tempeliers die hier in de 12e eeuw kwamen en een hermitage aan de rivier bouwden. Anderen besloten al snel zich hier te vestigen, aangetrokken door de locatie van deze plaats van aanbidding, en de stad Hervás ontstond al snel. De oorspronkelijke hermitage staat niet meer, maar men gelooft dat het op de plaats stond van de Iglesia de Santa María de Aguas Vivas, de 17e-eeuwse kerk die op een heuvel in het hart van de oude stad staat.

 

Aankomst van de Joden

De aankomst van Joden in Hervás begon in 1361. Joodse families kwamen hier voor het eerst om aan vervolging te ontsnappen, en naarmate de Jodenvervolging in Spanje toenam, nam ook de Joodse gemeenschap van Hervás toe. In 1450 woonden er 45 joodse gezinnen in Hervás. Dit omvatte wevers, doktoren, belastinginners, kooplieden en een rabbijn, van wie sommigen nabijgelegen wijngaarden en openbare gebouwen bezaten. De hertog van Hervás begroette de Joden in de stad en steunde hun komst. Dit was destijds een zeldzaam gebaar, omdat in andere delen van Spanje Joden werden gedwongen om in afzonderlijke gemeenschappen te leven, zoals de Nieuwe Joodse wijk van Cáceres nadat ze uit de oude Joodse wijk waren verdreven. In 1492 werden de joden echter gedwongen zich tot het christendom te bekeren of Spanje te verlaten.

 

Overleven van de Joodse wijk

De huizen in de Joodse wijk Hervás zijn gebouwd door de Joden die in 1300 en 1400 arriveerden met behulp van lokale materialen, daarom ziet dit deel van de stad er zo anders uit dan waar dan ook. Het feit dat deze buurt zo ongewijzigd is gebleven, aangezien het misschien wel de best bewaarde Joodse wijk in Spanje is, is een reden om te zeggen dat de Joodse wijk het daadwerkelijk heeft overleefd. Aan de andere kant zijn er de afgelopen jaren grote inspanningen geleverd om het joodse verleden van de stad nieuw leven in te blazen, zodat de joodse symboliek alomtegenwoordig is. Sommige Sefardische Joden, afstammelingen van de ontheemden, zijn zelfs teruggekeerd naar de stad en hebben winkels geopend zoals de plaatselijke Joodse bakkerij.Straten om te bezoeken in de Joodse wijk

  • Calle Sinagoga – Hier zijn de kasseien op de vloer zo oud dat ze teruggaan naar de oorspronkelijke 13e-eeuwse stoep.
  • Calle Rabilero – Een smalle straat met witgekalkte huizen en hangende bloemenmanden. Op nummer 19 stond hier de voormalige synagoge, nu een huis naast een mandenmaker.
  • Travesía del Moral – Dit is officieel de smalste straat van Spanje, ongeveer 50 cm breed.
  • Puente de la Fuente Chiquita – Een stenen brug gebouwd in 1395 die de Joodse wijk verbindt met de andere kant van de Ambroz.
  • Calle de la Amistad Judeocristiano – Hier kun je Davidssterren en meer Joodse symboliek op straat vinden die een eerbetoon is aan de Joods-Christelijke vriendschap.
Bron: itinari.com


Wat gaan we ondernemen in Spanje?