DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE Spaanse Autonome regio Cataluña en zijn vier provincie

Informatie: Reisimpressies van de Spaanse autonome regio Cataluña en zijn 4 Provincies


Cataluña » de autonome regio Cataluña met veel unieke  hints, tips en inspiratie voor je vakantie naar Cataluña. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer, klimaat de bezienswaardigheden etc. over de regio Cataluña voor je verzameld. In deze regio liggen de populaire Costa's  zoals Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en Costa DoradaCataluña heet in het Catalaans: Catalunya, Spaans: Cataluña, Aranees: Catalonha. Cataluña is een van de 17 autonome regio's van Spanje. Catalonië heeft een kustlijn van 580 kilometer die bestaat uit de volgende provincies: Girona, Barcelona, Tarragona en de provincie Lleida . De regio grenst in het zuiden aan de Comunidad Valenciana, in het westen aan Aragón en in het noorden aan Frankrijk en Andorra.


autonome regio Cataluña

Catalunya heeft drie officiële talen: Catalaans, Spaans en Aranees dat gesproken wordt in de Val d'Aran, een regio in de Catalaanse Pyreneeën. Catalonië is de meest welvarende regio van het land. Het heeft een sterk ontwikkelde eigen identiteit en het gebruik van de Catalaanse taal wordt door de plaatselijke regering sterk gestimuleerd.


Van de totale oppervlakte van circa 32.000 vierkante kilometer wordt ongeveer 1/3 gebruikt voor landbouwdoeleinden.

 

De hoofdstad en verreweg grootste stad is Barcelona. Dit is tevens de belangrijkste toeristische trekpleister. Naast de stranden heeft Catalonië in de Pyreneeën ook zes ski resorts.


Booking.com

Catalonië viert op 23 april de patroonheilige, Sant Jordi. Volgens de traditie krijgen vrouwen een roos van de man en mannen een boek van de vrouw. In Barcelona wordt deze dag uitgebreid gevierd, vooral op de Rambla, met allerlei kraampjes en randactiviteiten.

 

De autonome regio Catalonië bevindt zich in het noordoosten van het Iberisch Schiereiland.De Catalaanse kust vertoont twee verschillende profielen. Aan de ene kant vinden we kusten en diepe baaien, voornamelijk noordwaarts, waar de bergen de kust benaderen.

 

Aan de andere kant vinden we grote, effen en brede stranden, voornamelijk zuidwaarts. Het verschil tussen het noord en het zuiden is echter niet radicaal afgebakend en we kunnen beide profielen langs de gehele kust vinden. Zo vinden we bijvoorbeeld ten zuiden van Tarragona, bijna in de provincie Castellón, opnieuw steile kusten wegens de nabijheid van het bergmassief van Montsià.

 

De belangrijkste landschap elementen aan de kust zijn: de kaap van Creus, de baai van Cadaqués, de kaap van Norfeo, de kaap van Falcó, de golf van Roses, de landtong van Trencada, de Medes eilanden (tegenover de monding van de rivier de Ter),de kaap van Begur, de kaap van San Sebastián, de Maresme, de stranden van Castede-fells, de rotskust van de Garraf, de stranden van Sitges, de kaap van Salou, de delta vanEbro, de kaap van Tortosa en de eerder vermelde kustuitlopers van Montsià.Eén van de mooiste en meest ontwikkelde gebieden vanuit woon- en toeristisch oogpunt is de Costa Brava, die zich over de kust van Gerona uitstrekt, vanaf de kaap van Creus, in het noorden, tot aan de monding van de rivier de Tordera, in het zuiden.

 

In het algemeen vertoont de autonome regio een zeer diverse orografie, van grote gebergten tot vruchtbare dalen en ruime rivier-beddingen. De Catalaanse orografie bestaat uit drie grote systemen:  de Pyrenese bergketen, de mediterrane bergketen, en tussenin, de centrale vlakte. De Pyreneeën bakenen de regio in het noorden af, van west naar oost.

 

De Pyreneeën zijn ook opgesplitst in twee delen: de Pyreneeën (die de centrale as volgen) en de voorgebergten van de Pyreneeën, die de parallele uitlopers zijn van de Pyreneeën. De hoogste toppen zijn de Puig Pedrós (2.911 m), de Puigmal (2.913 m), de Els Encantats (2.982) en de Pica d'Estats (3.143 m). Loodrecht op de as van de Pyreneeën liggen vele loofrijke dalen die zich zuidwaarts uitstrekken. In de mediterrane bergketen zien we twee bergketens die parallel aan de Middellandse Zee lopen: de hogere Prelitoral (voor de kust) (Turó de l'Home, 1.712 m) en de Litoral (aan de kust) (Montnegre, 763 m), die tot aan Campo de Tarragona doorloopt.

 

De centrale vlakte kan beschouwd worden als een verlenging van de Ebro-vlakte, maar is niet zo vlak als deze laatste. De centrale vlakte is getrapt en gaat van 100 m tot 1.000 m hoogte. De rivieren in Catalonië zijn merendeels kort en hebben een laag debiet, ze ontspringen in de Pyreneeën en monden uit in het Ebro-bekken. De meest opvallende rivier van dit bekken is de Segre. De Ebro komt in Fayón Catalonië binnen en mondt uit in de Middellandse Zee, nadat deze zich heeft gevoed met het water van de Segre, de twee Nogueras, de Ciurana en de Galera. Bij haar uitmonding in de zee vormt de Ebro een uitgestrekte delta en ligt aan de Middellandse Zee. In het noorden grenst ze aan Frankrijk en Andorra; in het oosten aan de Middellandse Zee; in het zuiden aan de autonome regio Valencia; en in westen aan Aragón.Bestuur

De regering wordt gevormd door de volgende vier provincies: Barcelona, Tarragona, Lleida en Girona. De hoofdstad is Barcelona.

Het hoogste institutionele orgaan van de Catalaanse autonome regio is "la Generalitat de Cataluña", ofwel de provinciale regering van Catalonië, die bestaat uit het parlement, de president van de regering en de Catalaanse regering zelf. Het Statuut van de Autonome Regio Catalonië werd aangenomen in 1979 en vormt de basisregelgeving van de autonome regio Catalonië.

 

Klimaat

Het klimaat van Catalonië wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat in de kustzones, terwijl in het binnenland van Catalonië een landklimaat heerst.

Gematigd klimaat, kenmerkend voor een mediterrane regio, alhoewel er duidelijk zones met een klimaat van hoge bergen bestaan, zoals in de Pyreneeën. In Catalonië zijn de temperaturen het hele jaar door gematigd. Hoewel, we noordwaarts, in overeenstemming met de stijgende hoogte, in een terrein komen waar een alpenklimaat heerst.

 

Bevolking

Het aantal inwoners van deze autonome regio bedraagt, volgens de gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) per 1 januari 2017, na herziening van het bevolkings-register, 7.496.276.

In deze strekking zijn de overeenkomstige gegevens per provincie als volgt: Barcelona: 5.533.459 inwoners, Lleida: 427.833 inwoners, Tarragona: 792.256 inwoners en Girona:742.728 inwoners. De bevolkingsontwikkeling in de autonome regio Catalonië heeft zich in de twintigste eeuw gekenmerkt door het behoud van een constante groei.WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN CATALONIË