De mooiste bezienswaardigheden in de Spaanse provincie Jaén

Informatie » Andalusië » provincie Jaén » mooiste bezienswaardigheden Jaén


Informatie en hints van de provincie Jaén met de mooiste bezienswaardigheden van JaénDe provincie Jaén ligt in de regio Andalusië in het Zuidelijk deel van Spanje en grenst aan de provincie Ciudad Real, Granada en Albacete en heeft als hoofdstad de gelijknamige stad Jaén.

Reisimpressies van de provincie Jaén in Andalusië

De provincie Jaén is wel de armste provincie in Andalusië en was in de tijd van de Moren als toegangspoort en handels route naar Castilië, Toledo en Madrid. De provincie Jaén zelf was verder niet van belang.

In de provincie Jaén, ontspringt tussen de bergen Sierra de Las Villas (1341 m) de Sierras de Cazorla en Del Pozo (2107 m) en de Sierra de Segura (1993 m) de rivier Guadalquivir ( 560 km )


Booking.com

De provincie Jaén is bergachtig en heeft diversen natuurparken. Zoals natuurpark van Cazorla, Segura y Las Villas dit is het grootste natuurpark van Spanje en is zeer mooi.  Klimaat en ligging zorgen voor een rijke vegetatie van bijvoorbeeld pijnbomen en planten als jasmijn, tijm, lavendel en het Cazorla-viooltje. Hier komen ook veel herten, steenbokken, moeflons en wilde zwijnen voor en de verschillende soorten adelaars en gieren komen ook hier steeds schaarser voor .De mooiste plaatsen van de streek zijn: Úbeda, Baeza, Segura de la Sierra, Hornos en Cazorla. Het westelijk gedeelte van de provincie Jaén is vlakker. In de steden Jaén, Úbeda en Baeza vinden we mooie Renaissance bouwkunst. De provincie Jaén heeft een gematigd klimaat. De gemiddelde regenval per jaar is rond de is 800 mm en het meeste valt in de tijd van december tot februari. De gemiddelde temperatuur ligt in de hoogste berggebieden iets beneden 0° C van oktober tot mei. Tijdens de zomermaanden liggen de temperaturen rond 27-30°.C.

Provincie Jaén

Olijfolie toerisme

Wie de provincie Jaén inrijdt zal versteld staan van de enorme hoeveelheden olijfgaarden. De provincie Jaén is de provincie van de Olijven gaarden, oneindig lijkende Olijven gaarden zover het oog rijkt.  

Het waren de Romeinen die ze ooit naar Spanje brachten. Inmiddels neemt de provincie wereldwijd 20 procent voor z'n rekening.

De olijfcultuur is volop terug te vinden in de stad Jaén. In de tapasbars, de restaurants of in de musea waar je van alles te weten komen over de olijfproductie, ook in vroegere tijden toen deze nog met oliemolens (almazaras) werd geproduceerd.

Vanwege al die olijven is er 'oleoturismo' ontstaan met ware 'oleotours' die leiden naar musea, restaurants, oliemolens, proeverijen tot en met olijfolie spa's.

Voor een totaalpanorama van het olijflandschap is Castillo de Santa Catalina een aanrader. Maar ook de parador in kasteelstijl van dit hooggelegen Arabische kasteel is een reden om boven een kijkje te nemen. In de provincie Jaén liggen verschillende natuurgebieden van formaat. Hiertoe behoort ook Spanjes grootste reservaat: Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y las Villas. Dit park, inderdaad een hele mond vol, is zeer geschikt om met de auto te verkennen.

Stop in ieder geval bij de bron waar de bekende Guadalquivir-rivier (deze loopt ook door Sevilla) ontspringt, de miradores (er zijn er tientallen) en bij de enorme water dam waar grote vissen bij de brug op je liggen te wachten.

Bron: Herinneringen aan Spanje


Wat kunnen we ondernemen in Jaén?