De Spaanse Roscón de reyes

Gepubliceerd op 4 januari 2023 om 10:10

De Spaanse Roscón de reyes of wel de Driekoningen cake (met recept)

Als je in Spanje verblijft of woont en met de kids ook het Driekoningenfeest viert dan zul je zeker ook de Roscón de Reyes of in het Nederlands Driekoningen cake te maken krijgen. Deze grote donuts, daar lijkt hij veel op, is wie de donuts rond met een gat in het midden, Waarbij de randen heerlijk gevuld zijn met veel zoetigheid en slagroom …en een verrassing.

De Spaanse Roscón de reyes  of wel  de Driekoningen cake

Als je in Spanje woont en op de een of andere manier ook het Driekoningenfeest viert dan zul je zeker ook in aanraking komen met de typische cake of taart die op 6 januari gegeten wordt. De Roscón de Reyes is een ronde taart die eigenlijk op een hele grote donut lijkt, met een gat in het midden en de randen gevuld met slagroom of ander zoets. Het opvallende is dat in de vulling iets verstopt zit en dat dit een betekenis heeft.

Booking.com

De ‘Roscón de Reyes’ of ‘pastel de Rey’ is een groot zoet brood of taart in de vorm van een torus (zeg maar donut) met een gat in het midden en de taart randen belegd met gesneden gekonfijt fruit. De taart zelf bestaat uit twee delen (boven en onder) en is normaal gesproken gevuld met slagroom of crème, maar de laatste jaren ook wel met mokka, chocolade, dulce de leche en van alles en nog wat als het maar zoet is. In veel winkels zijn tot wel 50 soorten te vinden. Er zijn ook Driekoningen taarten te vinden zonder vulling voor diegene die niet zo van zoet houden.

Verrassing

Het opvallendste en karakteristieke van de Roscón de Reyes is dat er kleine verrassingen in zitten. Dat zijn traditioneel gezien kleine keramische of plastic beeldjes die te maken hebben met baby Jezus. Daarnaast zit er ook een boon (haba) in de vulling van de taart en wordt de taart gepresenteerd met een gouden kroon.

 

Degene die in zijn of haar stukje taart een boon vindt moet de Roscón de Reyes betalen terwijl degene die het beeldje vindt de kroon mag opzetten en voor die dag de Rey (koning) of Reina (koningin) is.

De laatste jaren worden de Roscónes de Reyes ook gebruikt voor reclamedoeleinden en om klanten te trekken zoals bij het warenhuis El Corte Inglés waar diverse prijzen en geldsommen verstopt zijn in de ruim 600.000 geproduceerde Driekoningen taarten. Daarnaast zijn er ook bakkers en winkels die geld en cadeaubonnen verstoppen in de vulling van de taarten, maar dat heeft eigenlijk niets meer te maken met het kinderfeest.

 

Geschiedenis

Waar de Roscón de Reyes vandaan komt is niet helemaal bekend, maar volgens sommige deskundigen stamt deze speciale taart, oorspronkelijk zonder vulling, uit de tijd van de Romeinen die ook in Spanje huis hebben gehouden.

Anderen zeggen dat de Roscón de Reyes taart komt van de vorm van de corona de adviento ofwel de adventskrans die dezelfde ronde vorm heeft, maar bestaat uit dennen- of sparrengroen.

Er zijn ook theorieën dat de Roscón de Reyes de oorsprong heeft in het feest ter ere van Saturnus, de God van landbouw. Tijdens deze festiviteiten werd er al een ronde taart gemaakt met vijgen, dadels en honing die verdeeld werd onder de armen en slaven. Daarnaast is bekend dat er in de derde eeuw al een boon of iets soortgelijks in de vulling werd gedaan.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :