Wat is een Spaanse cl@ve code

Gepubliceerd op 10 april 2024 om 08:55

Wat is een Spaanse cl@ve code? We kennen in België allemaal de CSAM en in Nederland de DigiD, waar vaak om gevraagd wordt om jouw identiteit te verifiëren op website’s van overheidsinstellingen. Je kunt de Digid en CSAM zien als een soort digitaal paspoort. Maar ook Spanje heeft voor haar inwoners een digitale code en die heet cl@ve. Maar hoe kun je deze nu aanvragen in Spanje en wat kun je er mee en waarvoor dient het?

WAT IS EEN SPAANSE CL@VE CODE

In Spanje wordt de cl@ve gebruikt als een elektronisch identificatie- en authenticatiemiddel voor online transacties met de overheid en andere instanties. Er bestaan twee soorten cl@ve: de cl@ve PIN en de cl@ve Permanente. In dit artikel meer informatie over wat een cl@ve is, hoe je deze kunt aanvragen, waar je deze kunt gebruiken, hoe veilig deze cl@ve is en hoe je deze eventueel kunt aanvragen via een derde persoon zoals een gestor of notaris.

 

Wat is een cl@ve? 

Een cl@ve is een unieke code in Spanje die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot verschillende online diensten van de Spaanse overheid, bijvoorbeeld de belastingaangifte, aanvragen van een uittreksel uit het bevolkingsregister of het aanvragen van documenten.Waarom is het belangrijk om een cl@ve te hebben? 

Een cl@ve is een vereiste om gebruik te kunnen maken van de online diensten van de Spaanse overheid. Het maakt het proces van bijvoorbeeld belastingaangifte of aanvragen van documenten een stuk eenvoudiger en sneller. Ook zonder een cl@ve kun je deze zaken regelen, maar dan zul je dit op een andere manier moeten doen (bijvoorbeeld langs gaan bij het gemeentehuis)

 

Wie kan een cl@ve aanvragen? 

Elke persoon die officieel in Spanje woont of zakelijk actief is kan een cl@ve aanvragen. Dit kan zowel voor Spaanse burgers als voor buitenlanders zijn.

 

Hoe kun je een cl@ve aanvragen bij de Spaanse overheid? 

Er zijn verschillende manieren om een cl@ve aan te vragen bij de Spaanse overheid. De gebruikelijkste manier is via DEZE website van de Spaanse overheid (ook in het Engels). Hier moet je een aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten uploaden. Andere manieren zijn via een ‘videollamada’ of videobellen of langsgaan bij een ‘oficina de registro’.

EXTRA TIP: Onderaan dit artikel geven we uitleg over de aanvraag via een gestandaardiseerde verificatie via bijvoorbeeld een gestor, notaris of een ander gestandaardiseerd verificatie bedrijf.

 

Welke documenten zijn nodig voor een cl@ve aanvraag? 

Om een cl@ve aan te vragen bij de Spaanse overheid heb je een geldig identiteitsbewijs of paspoort, een geldige Spaanse NIE-nummer (volgens de website van cl@ve echter niet verplicht) en een geldig e-mailadres nodig. Het is alleen mogelijk om één NIE-nummer of persoon te registreren per mobiel nummer.

 

Hoe lang duurt het om een cl@ve aan te vragen? 

Het aanvragen van een cl@ve bij de Spaanse overheid kan enkele dagen tot enkele weken duren. Het is aan te raden om op tijd te beginnen met de aanvraag om teleurstelling te voorkomen.

 

Wat gebeurt er na aanvraag? 

Na het indienen van de aanvraag ontvangt de gebruiker een e-mail met een bevestiging van de aanvraag. Daarna ontvangt de gebruiker een sms met een tijdelijke code die nodig is om de cl@ve te activeren (dit werkt ook met een buitenlands mobiel nummer maar je moet +31 etc. toevoegen). De gebruiker moet deze code gebruiken om de cl@ve te activeren binnen de 48 uur voordat de code verloopt. 

 

EXTRA TIP: Het is aan te raden om de cl@ve te activeren zo snel mogelijk na ontvangst van de sms, om te voorkomen dat de code verloopt.

 

Welke soorten cl@ves bestaan er?

In Spanje bestaan twee soorten cl@ve, de cl@ve PIN en de cl@ve Permanente, maar wat is het verschil tussen deze twee cl@ves?

 

De cl@ve PIN is een tijdelijke clave die gebruikers ontvangen via e-mail of sms (ook buitenlands mobiel nummer) en die gebruikt kan worden voor eenmalige transacties met de Spaanse overheid of andere instanties. De cl@ve PIN wordt gegenereerd wanneer een gebruiker zich voor het eerst registreert voor een dienst of transactie. De gebruiker moet de cl@ve PIN invoeren in de daarvoor bestemde velden op de website van de instantie. De cl@ve PIN is slechts éénmalig te gebruiken en vervalt na een bepaalde tijd.

 

De cl@ve Permanente is een permanente clave die gebruikers ontvangen na registratie. De cl@ve Permanente kan worden gebruikt voor meerdere transacties met de Spaanse overheid of andere instanties. Het is een uniek en persoonlijk wachtwoord dat door de gebruiker zelf wordt gekozen tijdens de registratie en is niet tijdsgebonden. De gebruiker kan de cl@ve Permanente op elk moment wijzigen en is verantwoordelijk voor de veiligheid ervan.

 

Hoe kun je een cl@ve veilig gebruiken en bewaren?

Het is belangrijk om je cl@ve veilig te gebruiken en te bewaren, omdat het een uniek identificatienummer is dat kan worden gebruikt voor persoonlijke transacties en toegang tot privé-informatie. Gebruik altijd een sterk wachtwoord en verander deze regelmatig. Voorkom het gebruik van gemakkelijk te raden informatie, zoals je geboortedatum of naam van je huisdier.

 

Gebruik alleen vertrouwde websites voor online transacties en controleer altijd of een website een beveiligde verbinding (https) heeft. Log altijd uit als je een online transactie hebt voltooid of als je een vertrouwelijke website hebt verlaten. Maak nooit je cl@ve bekend aan anderen en deel deze nooit met iemand. Bewaar je cl@ve op een veilige plek, bijvoorbeeld in een wachtwoordbeheerder of opgeschreven op een veilige locatie.

Als je vermoedt dat je cl@ve is gestolen of misbruikt wordt, neem dan onmiddellijk contact op met de Spaanse overheid of het bedrijf waarmee je de transactie hebt gedaan.

 

EXTRA TIP: aanvraag via een gestandaardiseerde verificatie

Wat is een gestandaardiseerde verificatie? Een gestandaardiseerde verificatie is een manier om een cl@ve aan te vragen zonder dat je hiervoor persoonlijk naar een overheidsinstelling hoeft te gaan. Dit kan bijvoorbeeld via een notaris, gestor of een gestandaardiseerd verificatie bedrijf.

Hoe werkt een gestandaardiseerde verificatie? Een gestandaardiseerd verificatie bedrijf of notaris verifieert de identiteit van de aanvrager en verstuurt vervolgens de aanvraag naar de Spaanse overheid. De aanvrager ontvangt een cl@ve via e-mail of post.

 

Welke documenten zijn nodig voor een gestandaardiseerde verificatie? Voor een gestandaardiseerde verificatie zijn meestal dezelfde documenten nodig als voor een cl@ve aanvraag bij de Spaanse overheid: een geldig identiteitsbewijs of paspoort, een geldige Spaans NIE-nummer en een geldig e-mailadres.

 

Hoe lang duurt het om een cl@ve via een gestandaardiseerde verificatie aan te vragen? Het aanvragen van een cl@ve via een gestandaardiseerde verificatie duurt meestal langer dan via de website van de Spaanse overheid, omdat er meer tijd nodig is voor verificatie en verzending van de aanvraag.

 

Voordeel: Een gestandaardiseerde verificatie kan een goede optie zijn voor mensen die moeite hebben met het aanvragen van een cl@ve via de website van de Spaanse overheid of voor mensen die niet in Spanje zijn.

Nadeel: Het aanvragen via een gestandaardiseerde verificatie is vaak duurder dan via de website van de Spaanse overheid.

 

LINKS:SAMENVATTING

In Spanje wordt de cl@ve gebruikt als een elektronisch identificatie- en authenticatiemiddel voor online transacties met de overheid en andere instanties. Er bestaan twee soorten cl@ve, de cl@ve PIN en de cl@ve Permanente.

De cl@ve PIN is een tijdelijke clave die gebruikers ontvangen via e-mail of sms en die gebruikt kan worden voor eenmalige transacties. De cl@ve PIN wordt gegenereerd wanneer een gebruiker zich voor het eerst registreert voor een dienst of transactie en is slechts éénmalig te gebruiken. De cl@ve Permanenteis een permanente clave die gebruikers ontvangen na registratie en kan worden gebruikt voor meerdere transacties. Het is een uniek en persoonlijk wachtwoord dat door de gebruiker zelf wordt gekozen tijdens de registratie.

Het is belangrijk om de cl@ve veilig te gebruiken en te bewaren, omdat het een uniek identificatienummer is dat kan worden gebruikt voor persoonlijke transacties en toegang tot privé-informatie. Gebruikers moeten altijd een sterk wachtwoord gebruiken, vertrouwde websites gebruiken voor online transacties en hun cl@ve nooit delen met anderen.WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE