Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Gevaarlijke soorten muggen

Gepubliceerd op 12 mei 2024 om 09:41

Welke zijn gevaarlijk en wat kun je er tegen doen als we door één worden gebeten. De komst van de zomer betekent vakanties, het strand en het zwembad, samen met de gebruikelijke muggen.

De komst van verschillende invasieve soorten muggen naar Spanje als gevolg van het fenomeen van de mondialisering heeft geleid tot de komst van verschillende soorten capabele muggen , die ziekten zoals dengue of gele koorts kunnen veroorzaken . Dit kan vragen oproepen als: Hoe kan ik gevaarlijke soorten onderscheiden van normale soorten? Of hoe kan ik hun beten vermijden ?

SPAANSE muggen

Er zijn duizenden muggensoorten , maar het is niet nodig om studies in de entomologie te hebben om de invasieve soorten te kunnen onderscheiden die het meest zorgwekkend zijn, omdat ze tot de weinige behoren die ziekten overbrengen, zoals uitgelegd door het Science Media Center Spain (SMC ). Deze behoren allemaal tot het geslacht Aedes en er zijn er vier: tijgermug ( Aedes albopictus ), gelekoortsmug ( Aedes aegypti ), Japanse mug ( Aedes japonicus ) en Koreaanse mug ( Aedes koreicus ).

 

Spanje staat dit jaar voor een nieuwe uitdaging: de toenemende aanwezigheid van gevaarlijke muggen. Deze kleine beestjes, die zich razendsnel verspreiden, vormen een groeiende bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van de Spaanse bevolking en bezoekers. In dit artikel kijken we naar de muggen die gevaarlijke ziektes kunnen verspreiden en waar zij de Vereniging van Consumenten en Gebruikers OCU voor waarschuwen voor de komst van gevaarlijke muggen deze zomer in Spanje.In de afgelopen jaren heeft Spanje te maken gekregen met de komst van verschillende soorten muggen die potentieel gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen. Deze invasie van exotische muggensoorten is grotendeels te wijten aan de gevolgen van klimaatverandering en de toegenomen mondiale mobiliteit. Maar om welke muggen gaat het dan en wat zijn de ziektes die deze kunnen verspreiden?

 

Aedes aegypti: verspreider van Dengue, Chikungunya en Zika

De Aedes aegypti-mug, ook wel bekend als de ‘gele koortsmug’, is één van de beruchtste muggensoorten ter wereld. Deze mug is in staat om ziektes als dengue, chikungunya en zika over te dragen, die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

De Aedes aegypti-mug is reeds aangetroffen in enkele regio’s van Spanje, waaronder Catalonië, de Valencia regio en Andalusië. Experts waarschuwen dat deze mug zich steeds verder zal uitbreiden in de komende jaren, mede door de opwarming van het klimaat.

Besmetting met het dengue-virus kan leiden tot hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en een uitslag. In ernstige gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn. Chikungunya veroorzaakt eveneens hoge koorts, maar ook ernstige gewrichts- en spierpijn. Het zika-virus kan bij zwangere vrouwen ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken, zoals microcefalie.

 

Aedes japonicus: drager van Dengue en Japanse Encefalitis

Een andere verontrustende soort is de Aedes japonicus-mug, die in staat is om ziektes als dengue en Japanse encefalitis over te dragen. Deze mug is reeds gesignaleerd in sommige noordelijke regio’s van Spanje, zoals Galicië en Asturië.

De Aedes japonicus-mug heeft zich in de afgelopen jaren langzaam maar zeker verspreid over het noorden van Spanje. Hoewel de aantallen vooralsnog beperkt zijn, vrezen experts dat de populatie zal toenemen als gevolg van de opwarming van het klimaat.

Besmetting met het dengue-virus kan leiden tot hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en een uitslag. In ernstige gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn. De Japanse encefalitis kan daarentegen het centrale zenuwstelsel aantasten en in sommige gevallen tot blijvende hersenschade of zelfs de dood leiden.

 

Culex pipiens: drager van Westvirus Nijl koorts en Filariasis

De Culex pipiens-mug, ook wel bekend als de ‘gewone huisvlieg’, is een ander zorgwekkend exemplaar. Deze mug kan ziektes als het Westvirus Nijl koorts en filariasis overbrengen.

 

De Culex pipiens-mug is een inheemse soort in Spanje en komt over het algemeen voor in het hele land. In de afgelopen jaren is de populatie echter sterk toegenomen, mede door de gevolgen van klimaatverandering.

Besmetting met het Westvirus Nijl koorts kan leiden tot griepachtige klachten, maar in ernstige gevallen ook tot hersenontsteking en zelfs de dood. Filariasis is een parasitaire ziekte die kan leiden tot ernstige zwellingen en invaliditeit.


Booking.com

Anopheles: drager van Malaria

De Anopheles-mug, ook bekend als de ‘malariamug’, is een soort die in het verleden een grote bedreiging vormde voor de volksgezondheid in Spanje. Hoewel de malaria-epidemieën in Spanje grotendeels onder controle zijn, blijft deze mug een potentieel gevaar.

De Anopheles-mug is een inheemse soort in Spanje, maar de populatie is de afgelopen decennia sterk afgenomen als gevolg van onder andere verbeterde hygiënische omstandigheden en bestrijding maatregelen.

Besmetting met malaria kan leiden tot koorts, rillingen, hoofdpijn en andere griepachtige symptomen. In ernstige gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn.

 

Aedes albopictus: de beruchte tijgermug

Tot slot is er de Aedes albopictus-mug, ook wel bekend als de ’tijgermug’. Deze mug heeft zich in de afgelopen jaren sterk verspreid over sommige regio’s in het noorden van Spanje, waaronder Catalonië en Navarra.

De tigermug is afkomstig uit Azië, maar heeft zich in de loop der jaren weten te vestigen in verschillende delen van Europa, waaronder Spanje. De populatie neemt met name in het noorden van het land toe.

De tigermug kan ziektes als dengue, chikungunya en gele koorts overbrengen. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van de Aedes aegypti-mug, met hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Piek in muggenoverlast

Naast de toenemende aanwezigheid van gevaarlijke muggensoorten, wordt Spanje ook geconfronteerd met een aanzienlijk hogere muggenoverlast tijdens de zomermaanden. Deze piekperiode vormt een extra uitdaging voor de volksgezondheid en het welzijn van de bevolking. Diverse factoren dragen bij aan de verhoogde muggenoverlast tijdens de zomerperiode in Spanje:

  • Klimaatverandering: De opwarming van het klimaat zorgt ervoor dat muggen zich sneller kunnen voortplanten en langer actief blijven.
  • Toerisme: De grote toestroom van toeristen tijdens de zomermaanden brengt extra broedplaatsen voor muggen met zich mee, zoals stilstaand water in zwembaden en regenvaten.
  • Stedelijke Ontwikkeling: De uitbreiding van stedelijke gebieden creëert nieuwe habitats voor muggen, zoals statische waterreservoirs en vochtige plekken.

Insecten werende middelen

Om muggenbeten te voorkomen is het belangrijk om insectenwerende middelen of armbanden met insecticide te gebruiken, muskietennetten op de ramen en deuren van het huis te installeren en, als het weer het toelaat, beschermende kleding te dragen zoals lange mouwen, sokken, gesloten schoenen, lange broeken. , lichte kleuren, hoeden, etc.

Zelfs als er preventiemaatregelen worden genomen, komen muggenbeten vrij vaak voor. Voor de behandeling zijn er talloze aanbevelingen en remedies, zowel medisch als thuis.

 

De dienst Dermatologie van het Hospital Universitari General de Catalunya beveelt het volgende aan:

  • Was het gebied met water en zeep om mogelijke infecties te voorkomen
  • Breng plaatselijke verkoudheid aan met ijs gewikkeld in een doek of handdoek, vermijd direct contact met de huid.
  • Breng een crème aan met een corticosteroïd of een corticosteroïd gecombineerd met een antibioticum
  • Als de jeuk erg hinderlijk is, neem dan een oraal antihistaminicum

 

Als na het toepassen van deze aanbevelingen geen verbetering wordt waargenomen of als er sprake is van een grotere zwelling, is het belangrijk om naar een gezondheidscentrum te gaan om te beoordelen of het gebruik van orale corticosteroïden noodzakelijk is. In het geval van mensen die allergisch zijn voor steken, is het raadzaam om voorgevulde injectiespuiten met adrenaline bij zich te hebben en degenen die het dichtst bij hen staan te instrueren, zodat zij weten hoe ze deze indien nodig moeten toedienen.

 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :