Waarom sieren Oleanders de Spaanse snelwegen?

Gepubliceerd op 27 juni 2024 om 10:27

InformatieWaarom sieren Oleanders de Spaanse snelwegen?


De reden waarom oleanders in de middenberm van de Spaanse snelwegen worden aangeplant. Dit type struik komt  uit de familie Apocynaceae , giftig, zeer vertakt, met bladeren die lijken op die van de laurier en met witte, roodachtige, roze of gele bloemen . Naast hun decoratieve functie dienen ze echter ook een essentieel doel voor ieders veiligheid. De Oleanders zijn veel te vinden in de middenberm van de snelwegen en is een een zeer resistente plant die voor zijn groei heel weinig water nodig heeft en wordt gebruikt om verkeersstromen te scheiden en verblinding te voorkomen. De Oleander vinden we vaak in de middenberm en dicht bij grote steden deze struiksoort is behoorlijk bladrijk, kleurrijk en aanzienlijk hoog is en die in de lente belangrijke bloemen produceert, die bij veel mensen allergieën veroorzaakt.


drakentanden

Sterk, weerbestendig en giftig. Zo zijn de oleanders die tuinen, speeltuinen en wegen in heel Spanje sieren. Op de snelwegen zijn ze te vinden in de middenberm, om de rijrichtingen visueel te scheiden. Dit is precies de eerste reden voor hun bestaan in deze omgeving. Hun bladeren helpen om het zicht op auto’s die in de tegenovergestelde richting rijden te blokkeren, wat vooral ’s nachts voorkomt dat iemand verblind raakt.


Booking.com

Hoewel er overal bladrijke planten zijn, is de echte reden waarom oleanders op de snelwegen worden geplant dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Ze zijn goedkoop, groeien snel met weinig water en zijn zeer resistent tegen temperatuurveranderingen.Toch kunnen dezelfde eigenschappen die ze tot de favoriete planten van de snelwegen maken, ook een groot risico voor de veiligheid van automobilisten vormen. We hebben het over het tunneleffect dat kan optreden wanneer de bestuurder, als gevolg van de visuele scheiding met de andere rijstrook, het gevoel verliest van de werkelijke snelheid waarmee hij of zij rijdt.

 

Deze planten die de wegen, tuinen en speeltuinen van Spanje sieren, zijn echter ook giftig, iets wat veel mensen niet weten. Maar voor de duidelijkheid, ze zijn alleen giftig als ze worden gegeten. Daarom vormen ze geen gevaar voor volwassenen, maar wel voor dieren en zelfs voor kinderen die soms van alles in hun mond stoppen.


Booking.com

De effecten van inname variëren van ernstige gastro-intestinale stoornissen, zoals braken en diarree tot zenuwaandoeningen, een versneld hartritme dat tachycardie of aritmieën veroorzaakt, en duizeligheid. In het ergste geval kan het een hartstilstand veroorzaken.

 

Ondanks alles zijn het toch mooie planten die overal in Spanje in overvloed aanwezig zijn, terwijl veel Nederlanders en Belgen het in eigen land vaak moeten doen met kleine replica’s, als ze de weersomstandigheden al overleven.WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE