Spaanse Siësta

Gepubliceerd op 6 januari 2024 om 10:26

DE SPAANSE SIËSTA

Spaanse Siësta of hoe lang moet het dutje duren om nuttig te zijn?

Siësta - Dit is niet de eerste keer dat we het hebben over dutjes . En je zult het met me eens zijn dat het een geweldige uitvinding is, vooral als we onze verjaardag vieren en het onvermijdelijk is om in slaap te vallen na het eten.

Dat het mediterrane dieet veel voordelen heeft, staat buiten kijf. Maar het wordt vaak genegeerd dat meer dan een dieet een manier van leven is, inclusief zelfs een glas wijn en ... dat dutje na het eten.

WAAROM 8 DECEMBER EEN SPAANSE FEESTDAG?

Een tijdlang werd er gezegd dat het de ondeugd van de Spanjaarden was . En toch vertellen zeer zorgvuldige studies ons dat het grote voordelen heeft. Het kan een biologische noodzaak zijn .

Er zijn mensen die niet zonder een dutje kunnen, maar dat dutje na het eten, zittend voor de tv. Professor Jim Horne, een slaaponderzoeker, heeft zojuist aanbevolen dat Britse mensen na het eten een kwartier slapen . Het zegt dat het de persoon vernieuwt en het aantal verkeersongevallen vermindert.

 

Volgens deze onderzoeker heeft het lichaam de natuurlijke neiging om twee keer per dag te slapen. Een dutje 's middags en een reeks uren' s nachts.

Wat er gebeurt is dat de siësta veel invloed heeft; Als u het niet heeft, kunt u de dag uit het oog verliezen en zelfs als het lang is, dan kunt u het gevoel hebben dat u midden in de nacht wakker word gemaakt, met als gevolg een slecht humeur. Als het dutje kort is, zul je dat "slechte ontwaken" niet ondergaan.

Booking.com

Het dutje moet kort zijn, juist om te voorkomen dat het andere slaapsferen binnendringt en uiteindelijk het idee van verwarring en zelfs een slecht humeur produceert .

 

Een dutje van 40 minuten stelt je in staat terug te keren naar een staat van maximale alertheid en aandacht, volgens een onderzoek uitgevoerd door NASA. Veel luchtvaartmaatschappijen adviseren dat dutje al aan hun piloten. En wat lijkt te zijn bewezen, is dat een kort dutje het moreel verhoogt, de aandacht, de productiviteit en de veiligheid van werknemers verbetert. Nap-fans zijn onder meer Leonardo da Vinci, Edison, Churchill, Clinton en Sharon Stone.

En waar alle specialisten het over eens zijn, is dat een dutje gunstig is, als het maar kort is. Meer dan 30 minuten zou al een nadeel zijn, omdat het lichaam hierdoor de diepste slaapfasen zou kunnen bereiken en zou resulteren in ongemakkelijk wakker worden, de tijd uit het oog verliezen en zelfs hoofdpijn. We moeten het idee van dat dutje waar Camino José Cela het over had , uitbannen: pyjama-dutje, potje en Onze Vader.

Dr. Estivill, een van de toonaangevende autoriteiten op het gebied van slaapproblemen, stelt dat het handig zou zijn om tussen de 10 en 20 minuten te slapen , om niet uit een oppervlakkige slaap te komen. Het moet worden gedaan, na de lunch, in de vroege namiddag, op een rustige plek en met de zekerheid dat u binnen een half uur wakker wordt.

De enige contra-indicatie die dutjes hebben, is slapeloosheid 's nachts . Zeker als de verjaardag voorbij is. Want hoewel de slaap met de jaren schaarser, gefragmenteerd en oppervlakkiger wordt, lijdt 35% van de ouderen aan een soort van slapeloosheid die erger wordt met een dutje.

En de oorsprong van het woord siësta is erg merkwaardig. Je slaapt niet meer op “zesde uur” , dat was twaalf uur , en dat gaf precies aanleiding tot het woord siësta. De monniken stonden om zes uur 's ochtends op. Zes uur later, dat wil zeggen op het zesde uur, werd er eten geserveerd. Na het tussendoortje van twaalf uur zouden ze "sexten" en bij veel gelegenheden dommelden ze in tijdens meditatie. Dat is de oorsprong van de siësta.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: 65ymas.com - geschreven door: RAMÓN SÁNCHEZ-OCAÑA

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant: