Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


bezienswaardigheden in Catalonië

Bekijk de leukste en verrassendste vakantietips voor Catalonië in Spanje. Beleef-Spanje.nl laat je de mooiste bezienswaardigheden van Catalonië ontdekken.

Catalonië is een Spaanse regio die met zijn eigen cultuur, diversiteit en rijke geschiedenis heel veel te bieden heeft. Naast de hoofdstad Barcelona, zijn er talloze andere plekjes in Catalonië die een bezoek meer dan de moeite waard maken. Hieronder vind je de top tien van mooiste plekjes in Catalonië.

De bezienswaardigheden in Catalonië - Beleef Spanje

Montserrat

Men zegt dat het hart en de ziel van het Catalaanse volk in Montserrat ligt, daarom is deze berg nummer een in deze lijst. In Montserrat vind je naast de adembenemende natuur ook een Benedictijns klooster en een basiliek waar het beeld van de donkere Maagd Maria, La Moreneta, tentoongesteld wordt. Het koor van jonge zangers in Montserrat is daarnaast een van de oudste en meest gerenommeerde in Europa.

In het nabij gelegen Coves del Salnitre kun je ook een tour nemen naar de binnenkant van de rotsen in Montserrat. Een indrukwekkend ondergronds parcours wacht op je!

Booking.com

Catalaanse steden

Girona, in het noorden van Catalonië, is een verborgen juweeltje. Het stadscentrum bevat onder andere een prachtige Joodse wijk, oude Arabische baden, een imposante kathedraal en goed bewaarde stadsmuren. Girona is hierdoor een goed voorbeeld van de hoe verschillende culturen in vrede kunnen samen leven. Daarnaast zijn de huizen aan de rivier Onyar een prachtig fotomoment. Voor de kunstliefhebbers is een bezoekje aan het nabijgelegen Figueres ook de moeite waard. Daar staat namelijk het geboorte huis en museum van Dalí.

 

Opvallend gekleurde pilons in Tarragona

Tarragona, aan de zuidelijke kant van Catalonië, is een prachtige havenstad aan de Middellandse zee. Tarragona herbergt talloze ruïnes uit de Romeinse tijd. Dit was namelijk de hoofdstad van Spanje in die tijd. Voor Gaudí fans is een bezoekje aan het nabijgelegen Reus ook een aanrader. Daar vind je onder andere beeldschone Modernistische gebouwen en het geboortehuis van de meester zelf!

De oude havenstad Tarragona ligt aan de Costa Dorada op een 70 meter hoge heuvel die uitzicht biedt over de Middellandse Zee. De Catalaanse stad herbergt veertien Romeinse ruïnes zoals het amfitheater uit de 2e eeuw n. Chr. maar staat vooral bekend om de streetart. Neem daarom de tijd om de paaltjes in Pilons Street te bewonderen. Alle pilons zijn in andere opvallende kleuren geschilderd, dat het stuk voor stuk minikunstwerken maakt.

Nog meer moderne kunst vind je aan de Plaça dels Sedassos met een opvallende muurschildering uit 1995. De kunstenaar Carles Arola beschilderde een muur tot een compleet huis uit de late 19e eeuw. Door de levensechte details van balkons met bloemen, uitgerolde zonneschermen en mensen die uitkijken over de straat lijkt het echt even alsof je naar een huis kijkt in plaats van een blinde muur. Deze muur is bovendien de meest gefotografeerde plek van Tarragona.

Sitges: exclusieve bestemming met kunstgalerieën

Een prachtig dorp en dé lievelingsplek voor vele Barcelonezen om in het weekend te ontspannen, dat is Sitges. Een mooie bezienswaardigheid van Sitges zijn de talloze villa’s in modernistische stijl, die de rijke Catalanen hier in de vorige eeuw na terugkeer uit Amerika lieten bouwen.

De brede en charmante boulevard, rijke architectuur en chique hotels zijn hier helemaal op hun plek. Kies overdag uit een van de zeventien stranden en duik 's avonds het bruisende nachtleven in. De gaybars- en clubs worden in Sitges goed vertegenwoordigd. De historische stadskern met kronkelige straten brengt je langs winkeltjes die zijn omgetoverd tot kunstgalerie en de opvallende Sant Bartomeu i Santa Tecla uit de 17e eeuw met een beklimbare 15 meter hoge klokkentoren.

Op steenworp afstand van de kerk vind je Museu Maricel en het naastgelegen Museu del Cau Ferrat. Beide musea zijn gevestigd in goed bewaarde traditionele huizen met exposities over het Catalaans modernisme. Museu Maricel herbergt in een mix van kleuren en texturen antieke Spaanse voorwerpen uit de 20e eeuw. In Museu del Cau Ferrat vind je vooral collecties schilderkunst, glas en beeldhouwwerken die verzameld zijn door de Catalaanse kunstenaar Rousiñol (1861-1931).

 

Middeleeuwse dorpen

Besalú, Ripoll, Peratallada, Pals, Bagà, Vic… dit zijn namen van prachtige middeleeuwse dorpen waar je nog de sporen van het rijke verleden heel goed kan zien. Kerken, kloosters, middeleeuwse paleizen en stadsmuren figureren in deze kleine stadjes en maken van jouw bezoek een hele ontdekkingsreis.

 

Costa Brava

De prachtige calas aan de Costa Brava zijn al lang geen geheim meer voor de buitenwereld. Langs deze rotsige kust vind je een schat aan vissersdorpjes en chique badplaatsen. Enkele aanraders: Cadaqués, Calella de Palafrugell, Begur, Tamariu, Palamós, Tossa de Mar, Port de la Selva en Llafranc.

 

Wandel door de goed bewaarde Joodse wijk in Girona

Girona is – in tegenstelling tot het 100 kilometer verderop liggende Barcelona – nog niet zo overlopen door toeristen. Echter wordt het steeds drukker, aangezien de stad diende als decor voor de serie Game of Thrones. Georganiseerde rondleidingen brengen je naar alle filmlocaties van deze serie zoals de Kathedraal van Santa Maria uit de 11e eeuw.

Beklim de honderd treden tellende trap van deze kathedraal en aanschouw het uitzicht over de Joodse wijk, waarbij de Pont de les Peixateries Velles – gebouwd door Gustave Eiffel in 1877 – meteen opvalt. Steek vanaf de Carrer de les Hortes deze brug over en je komt terecht in de Call Jueu, die zijn naam dankt aan de Joden die hier in de Middeleeuwen handel dreven. Kenmerkend zijn de smalle steegjes, pleinen en trappen voor deze wijk die gebouwd is op de hellingen aan de oever van de rivier de Riu Onyar.

 

Tossa de Mar: badplaats omringd door 12e-eeuwse stadsmuur

Geplaveide straten lopen als in een doolhof de 70 meter hoge heuvel op naar het oude vissersdorp Tossa de Mar. De middeleeuwse stadskern met stenen huizen – Vila Vella – van deze tegenwoordig bruisende badplaats gaat over in een bijna 400 meter lang zandstrand en een modern centrum met straatartiesten, schilders en een enorme verzameling restaurants en ijssalons.

Overdag bieden de straatjes een welkome pauze om te ontsnappen aan het bloedhete strand. Zij worden omringd door de stadsmuur: de overblijfselen van Castillo de Tossa de Mar. Een 300 meter lange muur, versierd met zeven ronde torens van 20 meter hoog. Deze muur is gebouwd in de 12e eeuw n. Chr. om Vila Vella te beschermen tegen piraterij. De bekendste torens zijn de toren van Joanàs die diende als uitkijkpunt over de baai en de toren van Es Codolar met uitzicht over het naastgelegen en gelijknamige strand.

 

Kunstenaars en picknickende locals in Malgrat

Malgrat is van oudsher een rustig vissersdorp, maar dankzij de drie brede stranden met een totale lengte van meer dan 3 kilometer al gauw ontdekt door toeristen. Het grootste strand is Tordera Mouth Beach, dat bestaat uit fijn grind en vlakbij de aangrenzende promenade van Malgrat ligt. Vanaf de promenade wandel je zo het centrum in, waar de 18e-eeuwse St. Nicolau-kerk met zijn 45 meter lengte en 24 meter breedte een prominente plek inneemt.

Wil je deze kerk in volle glorie zien, neem dan de gratis kabelbaan die je in 30 seconden naar het nabijgelegen Parc del Castell brengt. Hoewel de naam doet vermoeden dat je een kasteel kunt bezichtigen, is de uitkijktoren gesloten. Vanaf het omliggende park heb je wel uitzicht over Malgrat en in het park zelf komen vooral picknickende locals en schilderende kunstenaars. Geniet van de rustige sfeer en kies een schaduwrijk plekje uit om te relaxen.

 

Puigcerdà: ingang van de Spaanse en Franse Pyreneeën

Puigcerdà is de grootste stad in de vallei Cerdanya en biedt uitzicht over de Spaanse en Franse Pyreneeën. Puigcerdà is opgedeeld in een laag- en hooggelegen stadsdeel die met elkaar verbonden worden door een lift. Deze lift brengt je naar het 75 meter hoger liggende stadsdeel waar je vooral skiërs en wandelaars ziet die na hun tocht plaatsnemen in een bar op het plein Santa Maria. 

Op het plein Santa Maria springt vooral de 40 meter hoge klokkentoren in het oog. Dit is het restant van de 12e-eeuwse kerk Santa Maria die tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1936 is verwoest, maar de klokkentoren is altijd bewaard gebleven. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over de binnenstad van Puigcerdà, het bijna 3 hectare grote meer lago Puigcerdà en de – al dan niet – besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën.

 

Colonia Güell

Hoewel dit een niet zo bekend werk van Gaudí is, is de Colonia Güell wel een bezoekje waard. Niet alleen vanwege het architectonisch belang, maar ook omdat dit je de kans biedt om meer te weten te komen over de Catalaanse industrie uit de 19e en begin van de 20ste eeuw. In die tijden floreerden vele industriële koloniën aan de oevers van de Catalaanse rivieren waar men werkte en leefde.

 

Pyreneeën

Natuurliefhebbers kunnen in de Pyreneeën genieten in de winter van de sneeuw en in de zomer van de mooie natuur van deze bergen. De dorpen en stadjes in de bergen zijn heel anders dan in de rest van Catalonië. Wil je de Pyreneeën ontdekken, dan raden we je aan om langs El Pont de Suert, Vielha, La Vall de Boí, Sort, La Seu d’Urgell en Puigcerdà te gaan. Ook onmisbaar is een bezoek aan het Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, dat bekend staat om haar schoonheid en de 200+ meren.

Ezel moordenaars tijdens carnaval in Solsona

Solsona ligt in een glooiend gebied aan de voet van de Pyreneeën en staat bekend om het grote contrast in landschappen van bossen, akkers en hooggebergten. Middeleeuwse woningen en het Llobera-paleis – een typisch voorbeeld van een 16e-eeuws Catalaans huis – sieren het straatbeeld. Maar eigenlijk draait Solsona vooral om Matarrucs: ezelmoordenaars. Dit heeft alles te maken met de legende waarbij een hongerige ezel met een touw om zijn nek naar de top van de klokkentoren werd gehesen, om gras te eten dat daar groeide.

Een legende omgezet naar traditie, want tijdens de Carnaval de Solsona hangt er aan een toren midden in de stad een kartonnen ezel die de locals besproeit met water. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement – uitgeroepen tot nationaal cultureel erfgoed – vinden in februari negen dagen lang typische activiteiten plaats met een zeepkistenrace, marktkraampjes en optochten met carnavaleske reuzenfiguren die op de klanken van de Bufí (carnavalslied) dansen.

 

Roses: waar bergen en zee elkaar ontmoeten

Roses strekt zich uit tussen de bergen en de zee aan de Costa Brava. Hierdoor lijkt het alsof je beschermd wordt door de bergen terwijl je aan de ‘vermoeiende taak’ begint om de baaien, stranden en natuurparken te verkennen. Roses is vooral de uitvalsbasis voor het 21 kilometer verderop liggende Parc Natural del Cap de Creus. Dit 14.000 hectare grote nationaal park staat vol wilde kruiden en grillige rotsformaties die doen denken aan een maanlandschap. 

Ongeveer een kwart hectare van Cap de Creus bestaat uit wateroppervlakte, vooral populair bij duikers die octopussen en tandbaarzen hopen te zien. De 87 meter hoge vuurtoren op Cap de Creus biedt een prachtig uitzicht over het nationaal park en een bezoekerscentrum met informatie over (georganiseerde) wandeltochten in de omgeving. Tip: in alle vroegte of aan het einde van de dag aanschouw je de bijzondere zonsopgang- of ondergang waarbij het complete landschap in paarstinten is gehuld.

 

Delta de l’Ebre

Een heel bijzonder en rijk natuurgebied in Catalonië dat wordt bedreigt is de rivierdelta van Delta de l’Ebre. Langs het water zijn er rijstvelden en nestelen allerlei soorten vogels. Een tour op een bootje langs de rivierdelta is een unieke ervaring. Je kunt je bezoek afsluiten met een duik in de zee of met een bezoekje aan Amposta en Tortosa, de twee belangrijkste steden in dit gebied.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR CATALONIË NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: ANWB
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN CATALONIË

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :