Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


reisindrukken Lorca

Reisimpressies van de stad Lorca met de Beste Info, Inspiratie en Tips - De stad Lorca ligt in de regio en provincie Murcia in het zuidoostelijk deel van Spanje. Door de stad Lorca stroomt de rivier Río Guadalantín hierdoor ligt Lorca in een vruchtbare vallei. Lorca was de thuishaven van Romeinen, Westgoten en Moren. In 1244 is de stad door Alfonso de Wijze op de Moren veroverd. Lorca staat bekend als 'barokke stad' vanwege zijn talrijke barokke monumenten in het historische centrum. Lorca is uitgeroepen tot historisch en artistiek gebied vanwege de archeologische vindplaatsen die dateren uit de paleolithische periode en de rijkdom aan belangrijke barokke monumenten in de oude wijk.

DE STAD Lorca - Beleef Spanje

In de Middeleeuwen was Lorca de grensstad tussen christelijke en islamitische Spanje. 

De stad werd zwaar beschadigd door een magnitude 5.1 aardbeving op 11 mei 2011, waarbij ten minste negen mensen. Als gevolg van ondiepe hypocenter , de aardbeving was veel meer destructief dan gebruikelijk voor aardbevingen met dezelfde orde van grootte.

 

Een 10e-eeuwse toegangspoort is een van de ingangen van de oude ommuurde stad, en hier vind je paleizen, kerken en kloosters uit verschillende tijdperken. De veranda van San Antonio is de best bewaarde van deze poorten en werd in de 13e eeuw door de Arabieren gereconstrueerd. Als je het gemeentelijk archeologisch museum van Lorca in het historische deel van de stad bezoekt, kijk dan eens naar de sierlijke gevel voordat je naar binnen gaat. Binnen zijn er tien kamers die je door de paleolithische periode leiden tot aan de heerschappij van de Moren.

De Plaza Mayor was het belangrijkste brandpunt van de stad, met gebouwen zoals de gemeenteraad, de collegiale en de lokale gevangenis. Aan het begin van de 18e eeuw werd de gevangenis omgebouwd tot een bijgebouw voor het stadsbestuur en is nu het stadhuis. Op dit plein werden ook reguliere markten gehouden. Er is ook een 16e-eeuwse schuur die een graanschuur was, waar de bovenste verdieping werd gebruikt om tarwe op te slaan en de onderste verdieping een slachthuis was. Tegenwoordig bevat het gebouw de historische archieven van de stad die tot de beste van Murcia behoren.

 

Het weer en Klimaat

In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur hier net iets boven de 30 graden Celsius. In de wintermaanden kan de de temperatuur hier vooral in de avond en nacht flink dalen en kan er incidenteel nachtvorst voorkomen. De meeste neerslag valt hier in het najaar.

Als je je een weg baant door de geplaveide straten naar de Plaza de Espana, vind je de ex-collegiale kerk van San Patricio uit de 16e eeuw. Het werd uitgeroepen tot een collegiale kerk in 1533, en ondanks dat het eeuwen duurde om te bouwen, is het voornamelijk in renaissancestijl, hoewel de voorgevel barok is. Het retrochoir werd veel later in de 18e eeuw gebouwd om de Castiliaanse overwinning in de slag om Los Alporchones te herdenken.

Het Paleis van Guevara, ook wel bekend als het Huis van Kolommen, is een van de meest statige barokke woningen van de stad en is open voor het publiek. Het werd gebouwd rond een binnenplaats met een indrukwekkend wapen boven de deur. De binnenplaats heeft een dubbele boog aan beide uiteinden gemaakt van wit marmer en binnen zijn de kamers versierd met 18e-eeuws meubilair met vloeren geplaveid met Valenciaanse keramiek. Er is ook een kapel gevuld met schilderijen en muurschilderingen uit die periode. Een van de belangrijkste hoogtepunten van het paleis is de Sala-apotheek, die blijft zoals het was in 1896 met planken vol originele medicijnen en zalven.

Booking.com

Lorca, in 1964 uitgeroepen tot historische en artistieke plaats, staat bekend als de 'barokke stad' dankzij de belangrijke barokke monumenten in het historische centrum.

 

Het won de Europa Nostra Award voor het werken aan het behoud van zijn erfgoed met de restauratie van zes van de kerken in zijn historische centrum na de aardbeving van 2011. Het stond ook op de shortlist in het EDEN-programma (European Destinations of Excellence) van de Europese Commissie, als erkenning voor de opties voor duurzaam toerisme.

 

Van het Paleolithicum tot de Romeinse tijd was de stad Lorca de thuisbasis van een breed scala aan culturen en kolonisten, zoals te zien is aan de vele archeologische vindplaatsen, de Romeinse mijlpaal en de torens van Espolón en Alfonsina, waaronder de historische overblijfselen. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de veranda van San Antonio, de 10e-eeuwse poort in de oude stadsmuren; verschillende kerken en kloosters uit verschillende tijdperken en in een scala aan verschillende stijlen; en de paleizen en herenhuizen in barokke stijl, zoals de paleizen van Guevara en de Condes de San Julián, en het huis van de familie Mula.

 

De militaire architectuur omvat het opmerkelijke fort, dat het middeleeuwse Arabische alcazaba herstructureerde om het praktisch onneembaar te maken. De burgerlijke architectuur van de stad is ook interessant, vooral de gebouwen aan de geplaveide straatjes rond de Plaza de España, zoals Zapatería en Cava.

 

Via het initiatief 'Lorca, a Workshop in Time', ontworpen om het historische en artistieke erfgoed van de stad te promoten, kunnen bezoekers sightseeingtours maken met kaartjes voor de toeristentrein, toegang tot monumenten zoals het Fort van de Zon en het Paleis van Guevara, en musea zoals het Archeologisch Museum en de borduurmusea Paso Blanco en Paso Azul. Deze laatste twee musea herbergen de belangrijkste schatten van de religieuze broederschappen die de beroemde paasweek vieringen in de stad organiseren.

 

Lorca heeft ook een middeleeuws 13e-eeuws gotisch kasteel dat bekend staat als het Fort van de Zon. Het is erg lang en smal van vorm met twee prachtige torens; de 15e-eeuwse Alfonsi-toren met zijn gewelfde plafonds en de Mudejar-stijl Espolon-toren die nu is geclassificeerd als een monument van cultureel belang.

De Parador Lorca is een nieuw gebouwd viersterrenhotel gebouwd in het kasteel en is verbonden met een deel van de kasteelmuren. Een van de hoogtepunten van de Parador is de 15e-eeuwse synagoge die in het hotel is ingebouwd om erosie te voorkomen. Dit prachtige hotel biedt niet alleen comfortabele accommodatie, een zwembad en een fitnessruimte, maar heeft ook een eigen restaurant dat uitstekende lokale gerechten serveert.

Als u besluit om Lorca te bezoeken, zijn er vele rondleidingen beschikbaar met kaartjes voor de meeste musea, het Fort van de Zon, het Paleis van Guevara en het toeristentreintje. Er vinden ook het hele jaar door verschillende lokale festiviteiten plaats die natuurlijk een heel bijzondere sfeer creëren. Zorg er dus voor dat u uw bezoek aansluit bij een van hun heerlijke feesten.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MURCIA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: vvww.net

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN DE REGIO MURCIA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :