Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Informatie over de ‘Carpeta Ciudadana’ in Spanje

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 08:57

Wat is de Spaanse website Carpeta Ciudadana voor een website? De laatste keer hebben we je uitgelegd hoe je Cl@ve-code kunt gebruiken wat te vergelijken is met de Nederlandse DigiD en Belgische CSAM. Nu willen we je meer info geven over de ‘Carpeta Ciudadana’ in Spanje.  Via deze code kun je via internet contact opnemen met overheidsinstanties. Met deze Cl@ve-code kun je bij de website  ‘Carpeta Ciudadana’, inloggen dit is een handige  website waar je persoonlijke informatie kunt bekijken zoals bijvoorbeeld je rijbewijs punten. Je kunt ook via de App Store of Google Play een App van Mi Carpeta Ciudadana downloaden op je smartphone .

Informatie over de ‘Carpeta Ciudadana’ in Spanje

De ‘Mi Carpeta Ciudadana’ website  en smartphone-app zijn twee handige hulpmiddelen voor personen die in Spanje wonen of vaak naar het land reizen. Beide bieden gebruikers de mogelijkheid om enkele belangrijke diensten online te regelen, waardoor tijd en moeite bespaard kan worden.

Booking.com

De website ‘Mi Carpeta Ciudadana’, te bereiken via carpetaciudadana.gob.es, is een online platform waar gebruikers toegang krijgen tot enkele belangrijke diensten van de Spaanse overheid. Hier kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun belastingaangifte doen, een verklaring van een geboorte of overlijden aanvragen, of een paspoort of ID-kaart aanvragen. Ook is het mogelijk om aangifte te doen van vermissing of diefstal van een ID-kaart of paspoort. Dit geldt uiteraard alleen voor Spaanse documenten, en dus niet voor Nederlandse of Belgische paspoorten, ID-kaarten en geboortebewijzen.

De smartphone-app ‘Mi Carpeta Ciudadana’, te downloaden via de App Store of Google Play, biedt gebruikers toegang tot dezelfde diensten als de website, maar dan op hun mobiele apparaat. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld onderweg hun belastingaangifte doen of een verklaring van een geboorte of overlijden aanvragen. De app is beschikbaar in het Spaans en Engelse taal.

 

Inloggen met Cl@ve, DigiD of CSAM

Om gebruik te kunnen maken van de ‘Mi Carpeta Ciudadana’ moet je inloggen via Cl@ve, het beveiligde identificatiesysteem bij overheidsdiensten. Hoe je daar aan kunt komen hebben we uitgebreid in DIT ARTIKEL uitgelegd. Je kunt inloggen met de cl@ve PIN en de cl@ve Permanente. 

 

Op DEZEwebsite staat ook een link voor EU Citizens waarna je doorverwezen wordt naar de website van ‘eIDAS.eID network’ waar je Netherlands of Belgium kunt kiezen om in te loggen met je Nederlandse DgiD of met je Belgische CSAM. LET OP: we hebben dit niet getest dus weten niet of dat correct werkt.

 

Eenmaal ingelogd

Als je eenmaal bent ingelogd op de website of app, kom je op het hoofdscherm terecht. Daar zie je bijvoorbeeld je naam en ID-nummer en daarnaast de volgende gebeurtenissen zoals de Spaanse apk, mocht je een voertuig met Spaans kenteken hebben of wanneer je jouw Spaanse rijbewijs moet vernieuwen.

Daaronder kun je onder andere je rijbewijs punten bekijken, gegevens over jouw geregistreerde voertuigen bekijken en opvragen, informatie over werk, uitkeringen etc. bekijken en zien wat jouw geregistreerd onroerend goed is zoals je woning of parkeerplaats en ook meteen de kadaster gegevens bekijken op de kaart en opvragen.

 

Al met al een handig hulpmiddel om een deel van jouw informatie wat bekend is bij de autoriteiten altijd bij de hand te hebben. Helaas is niet alle informatie terug te vinden bij ‘Mi Carpeta Ciudadana’, maar er komen steeds nieuwe functies bij …. en het scheelt dat je niet naar een kantoor met wachtende personen hoeft te gaan.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :