Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Semana Santa in Spanje: oorsprong, betekenis

Gepubliceerd op 31 maart 2023 om 12:37

Het is een van de belangrijkste vieringen van de christelijke cultuur. Het is de laatste week van de vastentijd, en denk aan de laatste momenten van Christus.

SEMANA SANTA IN SPANJE: OORSPRONG, BETEKENIS

Wie deze vrijdag of gedurende de komende week de weg op gaat in Spanje moet goed opletten want het zal druk worden. Vooral langs de kuststreek en de bergen waar de Spanjaarden nog willen gaan skiën wordt veel verkeer verwacht. De Spaanse verkeersdienst DGT verwacht dan ook 16 miljoen verkeersbewegingen op de Spaanse wegen tussen vrijdag 31 maart en maandag 10 april (2023).

 

De DGT heeft de Paasweek verkeersdrukte in twee delen opgesplitst. Deel één begint deze vrijdag 31 maart vanaf 15.00 uur en loopt tot komende zondag 2 april middernacht en deel twee begint op woensdag 5 april en zal eindigen op maandag 10 april middernacht. In totaal verwacht men meer dan 16 miljoen verkeersbewegingen op de Spaanse wegen. De DGT heeft ook gekeken naar de big data van de afgelopen jaren en verwacht dat dit jaar 36 mensen zullen overlijden.

Booking.com

De Semana Santa 2023 wordt gevierd van donderdag 6 april (Witte Donderdag) tot en met zondag 9 april (Paaszondag). Dat zijn de data wanneer praktisch heel Spanje vrij heeft, maar gedurende de hele Goede Week, die eigenlijk al op zondag 2 april begint, worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz, Valladolid, Salamanca, Palencia, Zamora, Tarragona, Valencia en vele andere Spaanse steden. 

Semana Santa

De Semana Santa is de in Spaanstalige landen gebruikte benaming voor de Goede Week, de week voor Pasen, die daar uitbundig wordt vormgegeven. In sommige andere katholieke landen worden in deze week veel religieuze beelden met paarse doeken afgedekt, de klokken zwijgen en het orgel blijft onberoerd.

In Spanje en Zuid-Amerika daarentegen trekken processies uit die in een barokke vormgeving en met groots vertoon het lijden van Christus en Maria in de straten zichtbaar maken. 

 

Kenmerkend zijn de grote beeldengroepen die op vergulde platformen (paso's) worden rondgedragen. Over het algemeen heeft elke processie een paso met een tafereel uit het lijden van Christus en een paso met een droeve Maria. Deze processies zijn in essentie boeteprocessies. Er lopen steevast boetelingen in mee, die kleding dragen met puntvormige maskers, om de anonimiteit te waarborgen. 

 

Deze reeks religieuze vieringen vindt plaats tijdens de laatste week van de vastentijd. In ons land verandert de datum elk jaar, omdat deze altijd begint op de eerste zondag van de volle maan tijdens de lente-equinox, die altijd plaatsvindt tussen de maanden maart en april. Over de festiviteiten herdenken ze de laatste dagen van Jezus' leven tot aan zijn opstanding

 

Het begint allemaal vanaf zijn intocht in Jeruzalem op Palmzondag, tot het Laatste Avondmaal, de kruisiging, dood en begrafenis van Christus op Goede Vrijdag, de dag van rouw op Witte Zaterdag, tot Paaszondag, waar de opstanding plaatsvindt. Wat zijn oorsprong betreft, dateert het uit het jaar 325, toen het Concilie van Nicea de datum vaststelde voor de viering van Pasen voor de hele westerse katholieke sfeer.

 

Een van de redenen waarom werd besloten om de datum van christelijk Pasen op een zondag vast te stellen, was te wijten aan de noodzaak om deze belangrijke datum niet samen te laten vallen met het Joodse Pascha, dat op maandag werd gevierd. Bovendien werd overeengekomen dat het maar één keer per jaar zou worden gevierd, aangezien op dat moment het nieuwe jaar begon bij de lente-equinox.

 

Met betrekking tot de dagen waaruit het bestaat, zijn de twee meest prominente Witte Donderdag en Goede Vrijdag, bekend als de dagen van het zogenaamde Paastriduum samen met Witte Zaterdag. Dit is de periode waarin de katholieke liturgie het lijden, de dood en de opstanding van Jezus Christus herdenkt. In de katholieke religie wordt de Eucharistie niet gevierd op Goede Vrijdag. De Liturgie van het Lijden van de Heer wordt op vrijdagmiddag gehouden.

 

Een daad die plaatsvindt op het moment dat de dood van Jezus aan het kruis wordt geplaatst. De marteling en dood van Jezus Christus staan centraal in de gebeurtenissen van deze datum, die bekend staat als de Kruisweg. Om het lijden van Jezus van Nazareth te herbeleven, herbeleven christenen de stadia van zijn dood, verdeeld over 14 seizoenen

In Spanje gaat de Semana Santa gepaard met veel tradities, en vooral die in Andalusië genieten veel faam. Een goed voorbeeld is de viering van de Semana Santa in Sevilla, maar ook buiten Sevilla vinden vergelijkbare plechtigheden plaats, vooral in de hoofdsteden van de andere provincies van Andalusië, Huelva, Cádiz, Málaga, Córdoba, Granada, Jaén en Almería. Daarnaast hebben ook vele dorpen en kleinere steden hun eigen tradities, vaak met elk hun eigen bijzonderheden. De processies in Málaga onderscheiden zich door hun afwijkende paso's, daar Tronos genaamd, die veel groter zijn dan elders en door honderdvijftig Hombres del trono gedragen moeten worden. Buiten Andalusië hebben verschillende streken vergelijkbare tradities, vaak soberder. 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: As.com
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :