Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Costa da Morte

Gepubliceerd op 16 december 2020 om 18:39

Costa da Morte, de kust van de dood 

Costa da Morte, de kust van de dood een kust vol legendes in de regio Galicië behoort tot een van de wildste kusten van Spanje. 

Bezoek de Costa da Morte of wel ‘De kust des doods’ in het noordwestelijk deel van Galicië zuidelijk van de stad La Coruña tussen Cabo San Adrían en Muros vind je deze hoge ruige kust, ook wel de Costa da Morte of wel ‘De kust des doods’ genoemd In dit deel van Galicië vind je deze opvallende landschappen die de bezoeker meeslepen in een land vol mythen en legendes over magie, heksen en zelfs de duivel, laten we beginnen met de beroemdste plaats: Kaap Finisterre, een heilige plaats voor de meeste oude mensen, inclusief de Romeinen.

COSTA MORTE - DODEN KUST

Maar er is zoveel te beleven aan de Costa da Morte: woestijnstranden, kliffen, vuurtorens, natuurgebieden, vissersdorpjes en een verbluffende combinatie van groen en blauw. Volg ons op deze kleine reis langs de hoogtepunten van dit betoverde gebied.

 

De oorsprong van de naam ‘Costa da Morte’

Dit deel van de Galicische kust wordt zelfs vandaag de dag nog beschouwd als het gevaarlijkste gebied om te bevaren, vanwege de hoge kliffen, de talloze verborgen rotsen onder de zee en de kracht van de wilde Atlantische Oceaan. Duizenden schepen zijn hier door de eeuwen heen gezonken, daarom noemden de matrozen het de kust van de dood. Je zult veel kruisen zien in de top van de kliffen langs de kust, die daar zijn geplaatst als herinnering aan dode zeelieden en om de schepen te beschermen tegen zware stormen, zo typerend voor dit gebied.

Booking.com

De Engelse begraafplaats

De Cemiterio dos Ingleses (Engelse begraafplaats) ligt net naast de oceaan in het kleine dorpje Xaviña, dicht bij Camariñas. Op deze begraafplaats liggen de aardse stoffelijke resten van 175 matrozen die op 10 november 1890 verdronken toen het Engelse opleidingsschip “The Serpent” zonk. De priester van Xaviña mobiliseerde mensen in de buurt om ervoor te zorgen dat hun lichamen hier werden begraven. Een kleine en rustige plek aan zee met een prachtig landschap dat een bezoek waard is. Als je er eenmaal bent, mag je een bezoek aan het dorp Camariñas niet missen, waar ze de oude handel van kantklossen behouden, die internationale bekendheid verwierven door de nauwgezette fabricage.

 

Ézaro waterval

Deze spectaculaire waterval, waar de rivier de Xallas in zee uitmondt, bevindt zich in het hart van de Kust des Doods. Een houten pad leidt je naar de waterval zelf, die tijdens zomeravonden kleurrijk verlicht is. Je moet naar de elektriciteitscentrale van Ézaro gaan, je voertuig daar achterlaten en de borden volgen die na een korte wandeling naar de waterval leiden. Je kunt ook een kajak huren om daar aan het water te komen.

 

Megalitische monumenten

De prehistorische bevolking van Costa da Morte heeft een rijke erfenis nagelaten van megalitische monumenten en gegraveerde ontwerpen in stenen (‘petroglifos’). Op honderden plaatsen in de omgeving zijn de voetafdrukken van onze voorouders te zien. We hebben twee aanbevelingen voor je geselecteerd:

De Hunebeddenroute.

Deze route van 40 km verbindt 6 dolmens in Vimianzo. Je kunt fietsen of met de auto, en ze bevinden zich allemaal midden in de natuur. Je kunt een kaart opvragen bij het VVV-kantoor van Vimianzo (in het dorp is ook een kasteel dat een bezoek waard is).
De dolmen van Dombate.
Dit is de grootste, beter bewaarde en beroemdste dolmen in Galicië. Gebouwd door de 3.700 v. Chr. Het wordt beschermd door een houten gebouw en heeft het een klein museum dat je de levenswijze van de prehistorische mensen, de functie van hunebedden als heilige begraafplaatsen en de kenmerken van deze specifieke dolmen zal uitleggen.

 

Vuurtorens aan de kust van de dood

Een wilde en gevaarlijke kust als deze staat vol met vuurtorens, maar we zullen je er twee aanbevelen:

 

Kaap Finisterre

Zoals we al eerder zeiden, is dit een heel bijzondere plek. Zelfs vóór de Romeinen was het een heilige plek voor oude mensen, die hier kwamen om de spectaculaire zonsondergang in de oceaan te zien en de zon te aanbidden. Omdat het werd beschouwd als het einde van de bekende wereld, gebruikten pelgrims naar Santiago de Compostela (en dat doen ze tegenwoordig nog steeds) om nog 4-5 dagen te lopen om hier te komen. Het landschap is onvergetelijk en er zweeft magie in de lucht. Dit is de meest bezochte plaats van Costa da Morte, vooral in de zomer.
Kaap Touriñán
Kaap Touriñán is het westelijke puntje van continentaal Spanje, heeft ook een vuurtoren en is veel rustiger en vrediger dan Finisterre. Het is echt bijzonder omdat dit in de zomer de plek is om de laatste zonnestraal van continentaal Europa te zien vanwege de geografische ligging en de rotatie van de aarde. Een plek om te zien, naar de zonsondergang te kijken en, als je veel geluk hebt, aan het einde van de zonsondergang de legendarische groene zonnestraal te vangen. Als je een paar minuten wacht nadat de zon is verdwenen, staat de vuurtoren aan en kun je ook prachtige foto’s maken.

De wilde kust van de dood en de vuurtoren van Touriñán

Als je genoeg tijd hebt, is er een trekkingroute genaamd “O Camiño dos Faros” (Lighthouses Way) die alle vuurtorens van Costa da Morte met elkaar verbindt via een wandelpad van 200 km, een meeslepend avontuur aan de oceaan dat je de kans biedt om een onvergetelijke ervaring aan deze wilde en mooie kust.

 

Verdes toevluchtsoord

Deze verborgen plek is een grote verrassing: midden tussen de maïsvelden gaat een smalle weg omlaag en omlaag om bij de rivier te komen, waar zich een klein paradijs van bomen, water en steen bevindt, niet zo ver van het dorp Coristanco. Oorspronkelijk een combinatie van watermolens, werden ze gebruikt als een toevluchtsoord om te overnachten voor vissers. Nu zijn ze gerestaureerd als picknickplaats waar je kunt uitrusten onder de bomen en omringd door water en kleine stenen bruggetjes. Meestal druk in de weekenden van de zomer, heb je stenen barbecues waar je vis of vlees kunt koken als je dat wilt.

 

Strand van O Rostro (Praia do Rostro)

Gelegen in de buurt van Finisterre, is het een absoluut maagdelijk en wild strand dat uitkomt op de Atlantische Oceaan. Dit 2 km lange strand met zijn duinen, ver weg van de erg drukke stranden, is een geweldige plek om te ontspannen en een uitstekende plek om te surfen.

 

Vis en zeevruchten

Overal langs de Costa da Morte vind je charmante vissersdorpjes. Als Galicië internationaal bekend staat om zijn vis en zeevruchten, dan vindt je hier honderden kleine restaurants en bars waar je hun heerlijke en verse visgerechten kunt proeven. Er zijn twee sterren in de gastronomie van dit gebied die je niet mag missen: scheermessen, typisch uit Finisterre, en het beroemdste product van Coast of Death: de zeepokken, een heel bijzondere delicatessenwinkel die groeit waar de oceaangolven de kliffen. Het verzamelen ervan is een zeer gevaarlijke kunst en het is alleen toegestaan ​​voor professionals, maar je kunt ze in de meeste restaurants proeven. Natuurlijk vindt je, zoals in alle delen van Galicië, een breed scala aan zeevruchten, vis en vlees naar smaak.

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant: