REISINDRUKKEN van de badplaats

 Tossa de Mar

De Spaanse Badplaats Tossa de Mar is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Spanje onder de Belgische en Nederlandse toeristen en geheid kun je hier genieten van zon, zee en strand. 

Reisimpressies van de badplaats Tossa de Mar - De kustplaats Tossa de Mar ligt aan de Middellandse zee in de provincie Girona aan de Costa Brava in de autonome gemeenschap Catalonië  in Spanje. Tossa de Mar heeft meer zijn Spaans karakter behouden dan vele andere badplaatsen aan de Costa Brava. Het plaatsje Tossa de Mar ligt rond 95 kilometer noordelijk van de stad Barcelona en ongeveer 100 kilometer van de Franse grens. Een droomkasteel boven het kalme, heldere water van een spectaculair strand, een authentiek en mooi historisch centrum, baaien en zelfs Romeinse villa's. Tossa de Mar is een van de mooiste en meest complete badplaatsen aan de Costa BravaHier vind je reisindrukken van de plaats Tossa de Mar met veel Info, Inspiratie en Tips 

REISINDRUKKEN VAN DE BADPLAATS  TOSSA DE MAR

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht dat Tossa van oudsher een vissersdorpje is geweest, was de lokale economie in de middeleeuwen en tot de komst van het toerisme vooral gebaseerd op landbouwproductie, voornamelijk druiven en kurk. Er was een bloeiende exportmarkt van de laatste (in de vorm van kurken die naar Amerika werden verscheept) tijdens de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw.

Booking.com

De visserij heeft van oudsher een relatief kleine bijdrage geleverd aan de economie van het dorp, hoewel het in tijden van economische crisis consequent een alternatieve bron van inkomsten heeft geboden. Een kleine visserij-industrie is vanaf 2005 nog steeds actief en neemt een paar leden van lokale vissersfamilies in beslag. De meeste van hun vangsten worden verkocht aan lokale restaurants en op de vismarkten in het naburige Blanes en Sant Feliu de Guíxols.

 

Tossa de Mar is de perfecte plek om van een familievakantie aan de Costa Brava te genieten. Het historische centrum in middeleeuwse stijl en de indrukwekkende muren dragen bij aan de charme van Tossa de Mar. Het is een van de meest prachtige plekjes aan de Costa Brava.

 

Tossa de Mar heeft drie hoofdstranden:

  • Het Tossa-strand (Platja Gran), voor het centrum. Dit strand wordt in het westen omsloten door het middeleeuwse kasteel. Het is 380m lang en 60m breed.
  • La Mar Menuda, aan de andere kant van de baai. Het heeft alle gebruikelijke diensten en faciliteiten, zoals het huren van sportuitrusting. Lokale politie patrouilleert in het gebied op fietsen. Afmetingen van het strand: 180m lang en 20m breed.
  • El Codolar, achter de muren.

 

Middeleeuwse charme in Vila Vella

Naast de paradijselijke stranden, heeft Tossa de Mar nog meer te bieden. Zo is er bijvoorbeeld Vila Vella, een historisch centrum dat met zijn muren de baai van Tossa de Mar omsluit. Binnen deze muren vind je geplaveide straatjes en typisch mediterrane huisjes. Terwijl je hier ronddwaalt maak je een reis naar het verleden; het lijkt namelijk alsof de tijd na de twaalfde eeuw heeft stilgestaan. Ontdek de middeleeuwse sfeer van dit historische stadje. 

 

Vandaag de dag is Vila Vella het enige middeleeuwse, ommuurde stadje aan de Catalaanse kust. Je vindt er vele artinsanale winkeltjes en restaurants die zich specialiseren in de lokale gastronomie. De gotische ramen, de historische gebouwen... Alles bij elkaar genomen, is dit een prachtige plek waar je betoverd zult worden door de geweldige sfeer en de unieke schoonheid. 

 

In het stadscentrum van Vila Vella, kun je het Stedelijk Museum van Tossa de Mar vinden. Het bevindt zich in een gebouw uit de veertiende eeuw, dat bekend staat als Casa Falguera of Cal Covernador. Het is een speciaal museum: het was namelijk het eerste museum voor hedendaagse kunst dat geopend werd in Spanje. Het heeft kunstwerken geïnspireerd op het lokale landschap en erfgoed, gecreëerd door bekende artiesten zoals Marc Chagall en André Massón. Ook is er een archeologische zone, waar de belangrijkste resten van Els Ametllers tentoon worden gesteld.

 

Het uitzicht vanaf de muren

Wanneer de zon ondergaat, is er geen beter plan dan van het uitzicht en de zeewind te genieten. Een perfecte plek om dit te doen, is op de muur van Vila Vella in Tossa de Mar. Met 300 meter in de omtrek, is dit een indrukwekkende plek aan de kust. Langs de muur vindt je meerdere torens die deel uitmaken van het geheel, net als de resten van de oude Sant Vicenc kerk. Deze kerk is gelegen op een imposante klif van wel vijftig meter hoog. 

 

Het is ook zeker de moeite waard om de vuurtoren El Faro de Tossa de Mar te bezoeken. Deze vuurtoren is gelegen op het hoogste punt, waar eerst een oud kasteel lag. Dit punt staat bekend om het museum, el Centro de Interpretación de los Faros del Mediterráneo, waar je alle informatie kunt vinden over de vuurtorens aan de mediterraanse kust. 

 

Een reis naar Romeinse villa's

Een andere aanrader voor een activiteit met de hele familie, is een bezoek aan de ruïnes van de oude Romeinse villa's van Els Amettlers. De villa's bevinden zich aan de rand van Tossa de Mar, op een heuvel die uitkijkt op zee. Het is de oorsprong van de stad en ook al is het niet groot, het is zeker de moeite waard om even rond te kijken. Ontdek de thermale baden, mozaïeken en andere resten die meer dan tweeduizend jaar oud zijn. In een van de mozaïeken kan een inscriptie van de naam Turissa gevonden worden, die de naam gaf aan Tossa de Mar. 

 

Een route langs de kust

De kuststrook die Tossa de Mar en Lloret de Mar scheidt, zit vol met kliffen en verborgen stranden. Langs de gehele kustlijn loopt een smalle, onverharde weg die bekend staat als de Camì de Ronda. Je kunt vanaf hier genieten van indrukwekkende, panoramische uitzichten. Je kunt er ook voor kiezen om met de familie op pad te gaan op de fiets langs deze prachtige route. 

Oorspronkelijk werd de Camì de Ronda gebruikt om een oogje in het zeil te houden langs de kust, om piraterij te voorkomen. De vissers gebruikten de route ook om in de baaitjes te komen, waar ze de boten achterlieten. Vandaag de dag is het een prachtige wandelroute die je langs de kust leidt in de schaduw van de pijnbomen. 

 

In Tossa de Mar raden we je aan om de Camì de Ronda in zuidelijke richting te volgen, aangezien het geen moeilijke stukken heeft maar wel adembenemende uitzichten. Je kunt ook altijd even een pauze nemen op een van de stranden die in de omgeving te vinden zijn. Het is makkelijk om een fiets te huren, contacteer een van de lokale verhuurders om de beste routes in Tossa de Mar en de prijzen na te vragen. 

 

Als je de kust van het noorden wil ontdekken, vinden we verrassende uitzichten zoals bij Sant Jaume, op slechts een kilometer afstand van het stadscentrum. Je hebt vanaf hier een uitzicht op de stad en de Costa Brava, een uitzicht dat je mond zal doen openvallen. Zoals je kunt zien, biedt Tossa de Mar veel alternatieven voor vakantieactiviteiten met de hele familie, het hele jaar door. 

 

El Parc de Sa Riera: het groene hart van Tossa de Mar

Het groene hart in de zone is het park van Sa Riera, dat zich uitstrekt over wel 5 hectare aan natuur. Het is dichtbij Tossa de Mar en is de ideale plek om lekker te picknicken in de open lucht of de kinderen te laten spelen in een van de zones speciaal voor de kleintjes. Dankzij alle faciliteiten die dit park biedt, is het park van Sa Riera een geweldige plek om te wandelen, te ontspannen en om lekker even een frisse neus te halen. 

 

Het blauwe paradijs aan de stranden van Tossa de Mar

De stranden van Tossa de Mar zijn zo mooi, dat de Franse schilder Marc Chagell ze beschreef als "het blauwe paradijs". In het centrum van de stad bevindt zich la Playa Grande, het hoofdstrand van Tossa de Mar. Het kristalheldere, blauwe water en het gouden zand bieden de perfecte setting voor een relaxte stranddag. 

 

Zoals we al eerder hebben aangegeven, is het absoluut de moeite waard om de Camino de Ronda te volgen richting het zuiden om de stranden daar te ontdekken. Zo zijn aanraders het strand van Santa María de Llorell of de baaitjes van Figuerola of Llevado. In het noorden vinden we de authentieke, onaangetaste baaitjes die zich perfect lenen om van de rust en de natuurlijke schoonheid te genieten. Baaitjes zoals Salionç, Givarola en Futadera bieden een waar paradijs met helder water en prachtige groene vegetatie.

 

De meest comfortabele manier om hiervan te genieten is, om een van de boten te nemen die je vanaf Playa Grande naar de baaitjes brengt. Veel van de boten hebben een glazen bodem, waardoor je tijdens de reis de onderwaterwereld kunt zien. Ook zul je verschillende grotten zien. Dit is zeker een aanrader en een onvergetelijke ervaring. 

Vergeet vooral niet om je duikbril en snorkel mee te nemen, want de zeebodem van de Costa Brava is prachtig en zit vol zeeleven. Het is dus zeker een goede optie, mocht je fan zijn van snorkelen! Houd er echter wel rekening mee dat deze baaitjes vaak geen faciliteiten bieden, je zult dus zelf genoeg drinken en eten mee moeten nemen voor je stranddag met de familie. 

 

Tossa de Mar is een van de beste bestemmingen voor een familievakantie aan de Costa Brava. Het prachtige, ommuurde Vila Vella en de geweldige stranden dragen bij aan de charme van deze vakantieplek. Het is een ideale plaats om van de tijd met de familie te genieten. 

 

Naast zon en strand, biedt Tossa de Mar ons ook een rijke geschiedenis.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR TOSSA DEL MAR NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen aan de Costa Brava

Dit Is misschien ook interessant: