Beleef Spanje » Aracena - Ibérico de Bellota, een delicatesse in Spanje.


Aracena - Jamón Ibérico de Bellota

Aracena - In de provincie Huelva in het diepe zuiden van Andalusië ligt het authentieke en witte stadje Aracena. Omgeven door glooiende heuvels,  welke begroeid zijn met kastanjebomen en steen, kurkeiken.

Aracena

Jamón Ibérico de Bellota een delicatesse waar ze in de provincie Huelva best trots op zijn. In het diepe zuiden van Andalusië ontdekten we het authentieke Aracena. Het gezellige witte stadje in de provincie Huelva wordt omgeven door glooiende heuvels die begroeid zijn met kastanjebomen en steen, kurkeiken.

JAMÓN IBÉRICO DE BELLOTA

Dit landschap maakt samen met tal van andere dorpen en steden deel uit van het natuurpark Sierra de Aracena y Picos de Aroche, dat gekenmerkt wordt door uitgestrekte bossen, een mild klimaat en prachtig cultureel erfgoed. Met een uitgebreid netwerk van wandelpaden is het heel makkelijk om de Sierra te voet te verkennen.

In deze schitterende omgeving zie je in de weilanden veel zwarte Iberische varkens scharrelen. Ze eten zo'n tien kilo eikels per dag om hun vlees de bijzondere noot achtige smaak te geven.

 

In Aracena is er een museum waar je tijdens een korte rondleiding een eenvoudige uitleg krijgt over het leven van dit zwijntje en z'n latere verwerking tot de overheerlijke, wereldberoemde Jamon Ibérico de Bellota.

Booking.com

Ook zijn er in deze streek Rutas de Jamón te boeken waarbij je het weiland ingaat, de kelders bezoekt waar de hammen worden gedroogd, en een echte ham leert onderscheiden van een goedkopere soort. En natuurlijk wordt er aan het eind van zo'n route geproefd van deze delicatesse waar de provincie met recht erg trots op is.

 

De meest gewilde ham komt uit Jabugo. In dit dorp woont Sánchez Romero Carvajal, die de beste hammen met een beschermde oorsprongsbenaming Jamón de Huelva produceert.

 Aracen Beleef Spanje

Een local vertelde ons dat je het meest smakelijke vlees verkrijgt wanneer het varken in de vrije natuur wordt opgekweekt. Daar kan hij flink wat eikels en grassen eten, en niet onbelangrijk, hij heeft er genoeg ruimte om dagelijks een stevige wandeling te maken. Daardoor raakt zijn vlees goed doorbloed, en dat komt dan weer ten goede aan de voortreffelijke smaak.

 

Je kunt deze streek dus absoluut niet verlaten zonder geproefd te hebben van de overheerlijke worsten en hammen die hier bij de slager te koop zijn en in veel restaurants op de menukaart staan.

 

Ook de kurkeiken in het natuurpark leveren een speciaal product. Portugese en Catalaanse investeerders zorgden ervoor dat de kurk industrie aan het eind van de achttiende eeuw op gang kwam.

Elk negende- of twaalfde jaar wordt de dikke, buitenste bast van de kurkeik gestript. Deze plakken kurk worden na gedroogd te zijn naar de fabriek gebracht. Hier worden ze gekookt om ze zacht en bacterievrij te maken. Later wordt het product verwerkt als kurk sluiting voor een fles of als fijne kurk korrels.

JAMÓN IBÉRICO DE BELLOTA

Het is ongelofelijk, maar wisten jullie dat al het werk voor het verkrijgen van een hoge kwaliteit kurk voor bijvoorbeeld een fles wijn handwerk is? Eén voor één worden de stukken kurk geperforeerd om de meest perfecte kurk te krijgen.

 

In Aracena zelf valt er trouwens ook genoeg te beleven. Er zijn verschillende routes uitgezet waarbij je kennismaakt met de verschillende musea en authentieke fonteinen. Je komt op mooie pleintjes en wandelt langs het historische erfgoed dat volop in het stadje aanwezig is.

 

Wanneer je daarna uit wilt rusten en ook de innerlijke mens wat wilt verwennen, geniet dan in een van de restaurantjes rond het marktplein van een lekkere streekmaaltijd en een verfrissend drankje. En vergeet niet om de camarero naar een Plato de Jamón Ibérico de Bellota te vragen. ( Ans van Hommelen)

Dit Is misschien ook interessant: