Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Beleef Spanje »  Spaanse eetgewoontes


 Eten op zijn Spaans

Spaanse eetgewoonten

Spaanse eetgewoonten - Eten op zijn Spaans betekent dat er gewoonlijk 5x per dag gegeten wordt, kijk wat de Spaanse eetgewoonten zijn en wat en wanneer de Spanjaarden eten.Er wordt wel beweerd dat Spanjaarden de hele dag en ook nog een deel van de nacht eten. De meeste stedelingen beginnen hun werkdag met een licht ontbijt en blijven de rest van de dag kleine hapjes eten tot dat ze uiteindelijk aan hun avond eten beginnen. En dat kan heel goed pas om 22.00 uur s'avonds zijn (voor schoolkinderen is de avondmaaltijd de MERIENDA ongeveer 18.00 uur)

EL DESAYUNO

De Spaanse werkdag begint met EL DESAYUNO een snel licht ontbijt met koffie en een broodje, hetzij thuis of in een café op weg naar het werk. Koffiebarretjes bieden altijd een heel assortiment verse croissants en broodjes en in Madrid vormen churros con chocolate een traditionele traktatie die ooit op iedere straathoek door venters werden verkocht. Nu worden deze lange, smalle goed doorbakken beignets bestoven met suiker en kaneel, en met een kop smaakvolle, donkere Spaanse chocolademelk geserveerd in churrerias en café's.

Booking.com

Almuerzo - De Ochtendsnack

Om rond tien uur halfelf is het tijd voor een espresso met eventueel een stukje cake of een gebakje, om de eerste trek te stillen.  Of ze pauzeren om 11 uur voor las onces ( het elfuurtje) of voor een ALMUERZO ( lunch), al naar gelang het tijdstip waarop ze hun hoofdmaaltijd willen gebruiken. De tapasbars gaan ongeveer om 1uur open om hun keur aan heerlijkheden te presenteren. deze gaan als hapje vooraf aan LA COMIDA, voor veel mensen de voornaamste maaltijd van de dag.

La comida

Rond half twee of twee uur sluiten de meeste kantoren een paar uur, zodat het personeel naar huis kan gaan waar twee of drie lichte gangen en een flesje wijn wachten.

La comida kan voor een kantooremployé bijvoorbeeld bestaan uit pasta of rijst, gevolgt door een sausijsje of biefstuk of een visschotel, met fruit of yoghurt na. Sausijsje met linzen is een echte comida gerecht, net als een eenvoudige cocido, de Spaanse jachtschotel. Daarna gaat men weer een paar uur aan het werk.

 

Merienda - De Middagsnack

Na de siesta gaat man weer aan het werk maar ja op lege maag , dus wordt er rond 17:00 uur/ 18:00 uur  vaak nemen de Spanjaarden hier een kleine snack, in het weekend is dit de "tapas" tijd.

La Cena

La cena het avondeten thuis, kan lichter zijn dan La Comida en bestaan uit soep of een omelet, gevolgd door kaas en fruit. De avondmaaltijd wordt s' winters rond half negen en s' zomers dikwijls pas om half tien gebruikt. Als er in een restaurant wordt gegeten , reserveert men meestal voor een gezellige driegangen maaltijd rond een uur of tien die eindigt rond middernacht. Na de nachtrust is het tijd voor het desayuno etc.etc.

 

'Sobremesa', of in het Nederlands het natafelen

'Sobremesa' wat letterlijk betekent: over de tafel, of wel  het natafelen, hierbij wordt bij eenvan de vele soorten koffie of een likeurtje  veel nagepraat samen met familie en/of vrienden en dit kan best nog enkele uren duren.