Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Dag van de Grondwet - Día de la Constitución

6 december Dag van de Grondwet, In het Spaans 'Día de la Constitución'

De dag van de Grondwet in Spanje - Op 6 december 1978 werd de huidige post-Franquistische grondwet per referendum met een grote meerderheid aangenomen. Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd, die alle in het teken staan van deze grondwet.

Dag van de Grondwet, In het Spaans ' - Beleef Spanje

Wat is en betekent de Dia de la Constitucion ?

Elk jaar op 6 december wordt in Spanje Día de la Constitución gevierd of in het Nederlands Dag van de Spaanse Grondwet.

Dit is de dag dat de Spanjaarden de invoering van de democratische grondwet vieren. Als deze feestdag op een zondag valt, wordt deze naar de maandag verplaatst. 

Booking.com

Een klein stukje geschiedenis

In 1978 stemde 92%,  dus een hele grote meerderheid voor de nieuwe grondwet.  Na de dood van Generaal Franco in 1975 viel ook de laatste niet-communistische dictatuur in Europa. Twee dagen later werd Juan Carlos I als nieuwe koning aangewezen,

In 1977 worden de eerste democratische verkiezingen gehouden. De aangenomen grondwet is het fundament van van Spanje en verdedigt de rechten en vrijheden van de mensen en beschermt de cultuur, taal, traditie en economie van Spanje. Ook gezondheid en het recht op werk zijn in de grondwet opgenomen. 

Een exemplaar van de grondwet door koning Juan Carlos I ondertekent ligt in het gebouw van het Spaanse congres in Madrid.

Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd, die alle in het teken staan van deze grondwet.

Spanje is een constitutionele monarchie met een koning als staatshoofd. Het Spaanse parlement (Cortes Generales) bestaat uit twee kamers en wordt voor vier jaar gekozen: het Congres van Afgevaardigden (350 leden) en de Senaat (208 direct gekozen en 51 regionale vertegenwoordigers).

De Minister-president (Presidente del Gobierno) wordt gekozen door het Congres van Afgevaardigden.

 

De Spaanse grondwet omschrijft de eenheid van de natie Spanje. Daarbij hebben alle 17 regio's, en de 'autonome deelstaten' waaruit het land bestaat over een extra Statuut waarin alles is vastgelegd van de treffende regio. Daarbij hebben de regio's Catalonië en Baskenland het meeste en vergaande autonome status. Daarbij hebben de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, in Noord-Afrika, vanaf 1995 een beperkte vorm van autonomie gekregen.

TIPS

  • Denk er aan dat vele winkels gesloten zullen zijn. 
  • Op 8 december is het in Spanje  Día de la Inmaculada Concepción. 

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: