Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Día de Los Santos Inocentes

28 december: Día de Los Santos Inocentes in Spanje - De Spaanse 1 april Nationale grappendag in Spanje Dag van de Onnozele kinderen

Día de Los Santos Inocentes in Spanje in het Nederlands de Dag van de Onnozele kinderen wordt gevierd op 28 december - Het is soort Spaanse 1 april. In Spanje heeft deze dag naast de historische ook een humoristische betekenis, het is namelijk ook de dag van de grappen en grollen zoals in Nederland en België 1 april. Dus als je in Spanje woont pas dus op de grapjes die vrienden en familie kunnen uithalen en dierbaren die je voor de gek kunnen houden. Ben je zelf een grappenmaker dan is die dag jouw dag.

Día de Los Santos Inocentes: De Spaanse 1 april - Beleef Spanje

Día de Los Santos Inocentes - De dag van de Onnozele kinderen.

Ook Spanje heeft een soort 1 april maar die wordt gevierd op 28 december de dag Día de Los Santos Inocentes - De dag van de Onnozele kinderen. Echt feestelijk is De gelegenheid op zich is eigenlijk niet echt om te feesten, dit is de dag, waarop men herdenkt de massa kindermoord, die door koning Herodes liet uitvoeren in Jeruzalem ten tijde dat Jezus werdt geboren.

Toen koning Herodes hoorde dat de toekomstige koning van de Joden was geboren, vreesde hij voor zijn troon en moesten zijn soldaten in Bethlehem alle jongetjes onder de twee jaar doden. Wat de geschiedenis is in gegaan, als de ‘Kindermoord van Bethlehem’. Echter, Jozef werd in een droom gewaarschuwd en trok met Maria en de baby Jezus naar Egypte. De koning der joden bleef zo in leven, maar andere onschuldige kinderen stierven.

Booking.com

Het volksfeest

Het feest van de Onnozele kinderen werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest, het festum puerorum. Dit verkleedfeest, waarin oosterse, Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen, werd door de kerk verboden. Onnozele Kinderen is in Nederland en België uiteindelijk overschaduwd door (en geïntegreerd in) de viering van Sint Nicolaas, en daarmee weer door de kerk erkend.

 

Op het feest van Onnozele Kinderen gingen, net als bij Sint Maarten kinderen de straat op om te bedelen om snoep en geld. Kenmerkend is dat de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren gingen om hun lied te zingen. Dit bedelen om snoep en geld gaat terug op het kinderbisschop spel.

Bij het kinderbisschop spel werd tijdens de Vespers onder het Magnificat onder de scholieren een kinderbisschop gekozen. Deze jongen trad dan enkele dagen in klooster- en kapittelkerk als bisschop op. Met een groep kinderen als aanhang ging hij bij hoogstaande personen van kerk en gemeente eten en kreeg daar ook kleine geschenken. Ook verkleedpartijen hoorden bij het feest en er werden geschenken gegeven aan de koorknapen. In veel gezinnen mag het jongste kind op onnozele kinderen kiezen wat er die dag gegeten wordt.

 

Ook in Nederland had 28 december lang geleden een feestelijk tintje in de volkscultuur. Zo trokken kinderen in het zuiden van het land tijdens ‘Onnozele Kinderen’ verkleed langs de deuren voor snoep en geld. Tegen de jaren vijftig was het echter afgelopen. Het woord ‘onnozel’ in de naam van het feest had toen nog de betekenis van ‘onschuldig’.

 

In Spanje, traditioneel een katholiek land, is deze dag dus niet verdwenen. Toch is de oorspronkelijke feestdag ‘Santos inocentes’ tegenwoordig niet altijd meer een vrije dag. Het is meer en meer de Spaanse variant geworden van 1 april. Kerstmis en op 6 januari Driekoningen, de dag dat alle brave Spaanse kinderen cadeaus in hun schoen ontvangen, zijn deze feestdag in belangrijkheid voorbij gestevend.

Mocht je eind december in Spanje verblijven, wees dan gewaarschuwd voor een zg. 'Inocentada', een ‘onschuldig’ grapje. Veel kinderen en collega’s, maar ook kranten en andere media zien hun kans om anderen eens ongestraft in de maling te nemen. Populaire grappen zijn het verzetten van de klok, het losdraaien van lampen of het opplakken van een papieren poppetje met daarop geschreven ‘¡inocente!’ (zie boven) op de rug van het slachtoffer.

 

Ook in de kranten kunnen nieuwsfeiten worden vermeld die simpelweg zijn verzonnen en de Spaanse televisie doet er nog wel eens aan mee om haar kijkers eens goed voor de gek houden. In 1996 beweerde bijvoorbeeld de televisiezender Telecinco dat Boris Jeltsin, op dat moment de president van Rusland, van origine Spaans was, geboren in het Andalusische Ronda onder de naam Juan Manuel Sánchez Fernández.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: