NederLands of Belgisch rijbewijs en de punten in Spanje


Als je in Spanje woonachtig bent en daar ook officieel staat ingeschreven bij de betreffende gemeente en je natuurlijk ook een NIE-nummer hebt, dan is het goed om te weten dat als je met een Nederlands of Belgisch rijbewijs rondrijdt je niet moet vergeten dat je ondanks dat je geen Spaans rijbewijs hebt ook “virtuele” punten krijgt en deze ook kan verliezen bij een verkeersovertreding. Dat komt door het Spaanse puntenrijbewijs (carnet con puntos).


Het Nederlands/Belgisch rijbewijs en de punten in Spanje

Puntenrijbewijs

Maar waarom een Nederlands of Belgisch rijbewijs aanhouden als je officieel woont in Spanje? Een van de redenen waarom Nederlanders en Belgen (en andere buitenlanders) liever geen Spaans rijbewijs willen hebben is het puntensysteem.

Woon en leef je in Spanje dan dien je ook rekening te houden met de Spaanse verkeersregels. Dat houdt in dat, ook al heb je een buitenlands rijbewijs, je als NIE-nummer houder bij het begaan van verkeersovertredingen toch punten kunt kwijtraken van een rijbewijs.


Booking.com

Virtuele punten

Elke buitenlander die een NIE-nummer heeft en een buitenlands rijbewijs, heeft zogenaamde “virtuele” punten die je net zoals een Spanjaard ook kan verliezen, al is dat vaak niet bekend bij de buitenlanders.

Het is dus niet zo dat je aan de strafpunten kunt ontkomen want die worden geregistreerd op het NIE-nummer (waar in Spanje zo’n beetje alles op wordt geregistreerd).

Wanneer merk je dit? Op het moment dat je een Spaans rijbewijs wilt aanvragen of omwisselen worden de op het NIE-nummer geregistreerde punten van het saldo afgehaald.

Mocht je teveel strafpunten hebben (meer dan de oorspronkelijke 12) dan zul je wel een Spaans rijbewijs kunnen aanvragen maar dat zul je dan niet krijgen voordat je een opfrissingscursus of zelfs een nieuw (in het Spaans of Engels) theorie examen aflegt.

Dit wordt normaal gesproken bekend gemaakt door de DGT via de reguliere post waarbij het dus belangrijk is dat het postadres in Spanje correct is.Conclusie

Met een Nederlands of Belgisch EU-rijbewijs is het toegestaan om in Spanje te rijden zolang het rijbewijs geldig is.

Sta je in Spanje ingeschreven als woonachtig met een NIE-nummer maar met een Nederlands of Belgisch rijbewijs, dan krijg je virtuele punten en krijg je bij verkeersovertredingen naast een boete ook strafpunten.

Op het moment dat je een Nederlands of Belgisch rijbewijs wilt of moet omruilen voor een Spaans rijbewijs houdt men rekening met eventuele strafpunten die geregistreerd staan op het NIE-nummer die dan ook van het totaal afgaan.

Zijn dat teveel strafpunten (meer dan 12) dan dien je een theorie examen af te leggen, net zoals een Spanjaard die alle punten van het rijbewijs is kwijtgeraakt.

Als dat succesvol is gedaan zul je pas het Spaanse rijbewijs krijgen.


WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE