Nooddocument aanvragen in Spanje

Je bent op vakantie in Spanje en op eens stel je vast dat je paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) onvindbaar is of misschien wel gestolen, wat nu? 

NOODDOCUMENT AANVRAGEN IN SPANJE

Als eerste: controleer of je werkelijk een nooddocument nodig hebt. Het is namelijk niet altijd nodig dat je een nooddocument (of vervangend reisdocument) moet aanvragen. Lees op de pagina Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen wat kun je in jouw situatie doen.

Booking.com

Nooddocument nodig? Stuur een e-mail

Heeft u een nooddocument nodig? Stuur zo spoedig mogelijk een e-mail naar de ambassade of het consulaat-generaal. De contactgegevens vindt u onderaan de pagina.

Stuur de volgende gegevens en documenten, zodat de ambassade of het consulaat-generaal uw verzoek in behandeling kan nemen:

 • een scan of foto van uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart
  of
  • uw volledige naam (zoals genoemd in uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart)
  • uw geboortedatum
  • de naam van de instantie die uw document heeft afgegeven (burgemeester van …, ambassadeur te …)
  • de datum van afgifte van uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart
 • het telefoonnummer waarop u te bereiken bent
 • een bewijs dat u uw reis niet kunt uitstellen, zoals uw reisschema, vluchtgegevens, andere reserveringen of een brief van uw werkgever
 • uw huidige locatie

Toestemming voor nooddocument

Na ontvangst van uw e-mail beslist de ambassade of het consulaat op basis van uw reisschema wat voor nooddocument u nodig heeft:

 • een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart, of;
 • een laissez-passer, of;
 • een noodpaspoort

Een Nederlands laissez-passer of noodpaspoort is namelijk niet in alle landen geldig.

Vervolgens vraagt de ambassade of het consulaat aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om toestemming. Deze toestemming is nodig om het document dat u nodig heeft af te kunnen geven en gebeurt na ontvangst van uw e-mail. Toestemming krijgen duurt gemiddeld 1 tot 3 werkdagen.

Heeft u geen scan van uw vermiste paspoort of ID-kaart meegestuurd? Dan controleert het ministerie uw gegevens bij de gemeente of de instantie waar u uw paspoort of ID-kaart heeft aangevraagd. Controle van uw gegevens kan alleen op werkdagen. De toestemming kan daardoor langer duren.

De ambassade of het consulaat neemt contact met u op om te bespreken waar en wanneer u het nooddocument kunt aanvragen. U dient daarvoor in persoon langs te komen.

 

Welke documenten heeft u nodig voor de aanvraag?

Neem voor uw aanvraag de volgende documenten mee naar de ambassade of het consulaat:

 • een volledig ingevuld paspoortaanvraagformulier
 • een volledig ingevulde verklaring vermissing reisdocument (C2-formulier)
 • 2 pasfoto’s die voldoen aan de Nederlandse eisen aan pasfoto's
 • bewijs dat u toerist bent of bewijs dat u uw reis niet kunt uitstellen
 • tickets voor uw verdere reis wanneer u deze aflegt per vliegtuig, trein en/of boot
 • als u die heeft: een kopie van uw verloren paspoort of ID-kaart
 • als u die heeft: andere identiteitsbewijzen of kopieën daarvan
 • als u die heeft: een schriftelijk bewijs van aangifte met vermelding van verlies of diefstal van uw paspoort of ID-kaart

Nooddocument voor kinderen

Is het nooddocument voor een minderjarige? Dan is toestemming nodig van de ouder(s) of voogd(en). Dit is mogelijk door ondertekening van het paspoortaanvraagformulier. Stuur in dat geval ook kopieën van de paspoorten van de ouder(s) of voogd(en) mee.

Lukt dat niet? Neem dan een bewijs van toestemming door de ouder(s) of voogd(en) mee. En kopieën van de paspoorten van de ouder(s) of voogd(en).

 

Wat kost een nooddocument?

De prijs van een nooddocument (een paspoort/ID-kaart, laissez-passer of noodpaspoort) vindt u bij de consulaire tarieven.

 

Hoe lang duurt het?

De verwerkingstijd voor een laissez-passer of noodpaspoort is gemiddeld 1-3 werkdagen.

Beslist het ministerie van Buitenlandse Zaken dat u een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart nodig heeft? Bijvoorbeeld omdat het land waar u naartoe reist geen Nederlands laissez-passer of noodpaspoort accepteert? Dan duurt de aanvraag langer.

 

Nooddocument aanvragen in dit land of gebied

Voor de aanvraag van een nooddocument stuurt u een e-mail naar de ambassade. Stuur de gegevens en de documenten zoals hierboven genoemd mee, zodat de ambassade uw verzoek in behandeling kan nemen.

 

Aangifte doen bij de politie

In Spanje kunt u op verschillende manieren aangifte doen bij de politie:

 • bij het dichtstbijzijnde politiebureau (comisaría) (informatie in het Spaans). In toeristische gebieden zijn er Spaanse politiebureaus speciaal voor buitenlandse toeristen. Kijk hiervoor op de website van de Servicio de Atención al Turista Extranjero (SATE) (informatie in het Engels).
 • telefonisch (informatie in het Engels): bellen naar nummer 902 102 112; na het doen van aangifte heeft u 24 uur de tijd om deze aangifte op te halen bij een politiekantoor naar keuze.
 • via internet (deze informatie is in het Engels): op het moment dat u aangifte doet selecteert u het politiebureau waar u de aangifte op wilt halen.

Meer informatie over het doen van aangifte vindt u op de website van de Spaanse politie.

 

Contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij

De ervaring leert dat veel luchtvaartmaatschappijen reizigers zonder reisdocument toelaten op vertoon van een politieaangifte. De maatschappij kan vragen om een kopie/scan van uw verloren/gestolen paspoort of ID-kaart of een ander identiteitsbewijs (bijvoorbeeld uw Nederlandse rijbewijs). U moet zelf checken of dit mogelijk is bij uw luchtvaartmaatschappij. De ambassade of consulaten in Spanje kunnen hierbij niet bemiddelen.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: