ZO WORDT IN SPANJE OUD & NIEUWJAAR GEVIERD

Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag in Spanje

In Spanje wordt oud en nieuwjaar een beetje anders gevierd als in België en Nederland. Maar, ja elke cultuur is anders, de Spaanse cultuur staat bol van gewoontes en tradities, en zo ook met de Oud & Nieuwjaarsviering. Hier een korte omschrijving van de oudejaarsavond en nieuwjaarsviering in Spanje. Bereid je er maar op voor, als je op vakantie bent in Spanje.

Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag in Spanje

Oud op nieuw “campanadas” viering

Het is vaak de gewoonte om, net zoals in Nederland en België, met vrienden of familie bij elkaar te komen om oud &  nieuw te vieren. Er vinden dan meestal gezellige maaltijden plaats thuis of in een restaurant waarna er gefeest en gedanst wordt. Viert men oud op nieuw met een maaltijd thuis, dan heeft men bijna altijd de televisie aanstaan waarop speciale programma’s te zien zijn met dans, muziek en theater. Om twaalf uur wordt er vanaf de Puerta del Sol, hartje centrum Madrid, dan een live verslag uitgezonden van de viering.

Booking.com

Op het Puerta del Sol plein zijn dan duizenden mensen bijeen die vaak verkleed of versierd met feestartikelen zoals petten, roltongen, trompetten en maskers het nieuwe jaar vieren. Het is een traditie dat de bol die boven de klok van het gemeentehuis van Madrid hangt naar beneden komt waarna enkele tonen volgen en dan de echte twaalf klokslagen. Dat feest heet de “las 12 campanadas”.

De twaalf druiven klokslag twaalf uur

Tijdens de laatste avond van het jaar, oudejaarsavond, viert heel Spanje een traditie: iedereen eet twaalf druiven, achter elkaar en één druif met iedere slag van de klok om middernacht. Dit is de Spaanse manier om de komst van het nieuwe jaar te vieren. Het is bovendien zo dat degenen die hun druiven op tijd kunnen eten, een jaar vol voorspoed en geluk te wachten staat, althans dat zegt de traditie.

Samen met het eten van twaalf druiven wordt er genoten van de Spaanse Cava om de druiven weg te spoelen. Overigens zijn er nog meer tradities die een gelukkig en voorspoedig jaar garanderen zoals het dragen van rood ondergoed, geld stoppen in je schoenen en het meedragen van koffers zodat je zeker weet dat je het komende jaar op vakantie gaat.

 

Vuurwerk

Het is in Spanje niet zo de gewoonte om vuurwerk af te steken om het nieuwe jaar te vieren. Het wordt weliswaar steeds meer gedaan de afgelopen jaren maar voor de Spanjaarden is het niet de normale gang van zaken. Dat is overigens wel raar want bij zowat elke feest in het land is er een vuurwerkshow bij betrokken, genaamd “fuegos artificiales” of “castillo de fuegos artificiales”.

 

En dan, na oud & nieuw?

Oud & nieuw is voorbij en het nieuwe jaar is begonnen. Daar houden de festiviteiten voor de Spanjaarden echter niet op. Op nieuwjaarsdag is het zeer gebruikelijk dat de Spaanse families bijeen komen om gezamenlijk de eerste maaltijd van het jaar te nuttigen.

 

Oud en nieuwjaar in Spanje

Daarnaast hebben we natuurlijk nog het Driekoningenfeest met cadeaus en optochten voor de kinderen, de speciale Driekoningen loterij voor de ouders en voor de koopjes jagers de

winterkortingen. 

Nieuwjaarsduik

Op 1 januari wordt er, net zoals in Nederland, ook op veel plaatsen een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling dat men de zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen. Nu kan de zee op veel plaatsen in Spanje wel wat aangenamer zijn dan in de Noordzee dus dat zit wel goed, zeker als je aan het begin van het jaar op de Canarische Eilanden bent. De Spaanse Nieuwjaarsduik wordt gehouden in veel plaatsen langs de middellandse zeekust zoals aan de Costa Brava, Barcelona, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol maar ook aan de Atlantische Oceaan en op de Balearen eilanden.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ANDALUSIË

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :